• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
zdjęcia niesamowite , a skąd to Kolega ma te zdjęcia jeśli można zapytać ?
-pierwszy raz widzę kombinację Tr20 -pierwszej budowy sprzęgniętego z tendrem od Tr20 drugiej budowy - i wg mnie wygląda bardzo zgrabnie pomimo ,że nietypowo jak na PKP skrzynia węglowa zasłania widoczność obsłudze do jazdy w tył - świetne fotografie !!

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Bardzo ciekawa ciekawostka. To mi nie wygląda na kolej lilipucią z rodzaju tych, które wożą ludzi, tylko raczej na model redukcyjny parowozu Tr11 w stanie daleko posuniętej demolki. Warto byłoby wybrać się do Chlewisk i obejrzeć z bliska ten fenomen. Zdaje się, że mają tam też najstarszy w Polsce parowóz wąskotorowy, niestety też mocno pogryziony zębem czasu.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.472 58 3
Napisałem do muzeum na facebooku prośbę o publikacje zdjęć zobaczymy co mi odpowiedzą
Dostałem odpowiez z muzeum Chicago(y)ale zamówienie zdjąć jednego obiektu (parowozu) kosztuje 120 $ + 5$ za każde zdjęcie/plik wykorzystywane do celów badawcych:confused:. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to treść maila mogę przesłać na priv (mnie przed świętami na taką imprezę nie stać). Co najwyżej można by sie jakoś zgadać i zorganizować jakąś wspólną akcję do zdobycia zdjeć (zrzutka);)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.472 58 3
Jeszcze parę ciekawostek z Gdańska ze strony http://www.forum.dawnygdansk.pl/viewforum.php?f=2&topicdays=0&start=150 ale nie wiem który wątek bo cholera nie moge tego teraz znaleść grafika z 1903 r dworca kolejowego
gdask_dworzec_szkoa_rycerska_1903_499.jpg
[DOUBLEPOST=1385154250][/DOUBLEPOST]doki w Gdańsku 1921 czy te parowozy to Tr 20 ? bo jest fotka opisana że są to parowozy zakupione za granica cyt.
1921 , Parowozy z USA w basenie wyposażeniowym d. Kaiserliche Werft.
W tle widoczny zbiornik gazowni przy ul. Wałowej. ze str. http://fotopolska.eu/466876,foto.html z
Doki Gdańsk.jpg
[DOUBLEPOST=1385154489,1385153967][/DOUBLEPOST]I jeszcze ze strony Dawny Gdańsk

Załączniki

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.472 58 3
Gdybyś uważnie przejrzał ten wątek to:
- wiedziałbyś co to za parowozy,
- nie zamieściłbyś tego zdjęcia.
Zamieśćiłbym bo nasuwa sie pytanie w jakim stopniu parowozy były zdekompletowane aby mogły być wtładowane ze statku w porcie w Gdańsku (jaki udzwig miały w tym czasie dzwigi portowe ?). W watku nie było mowy jak trafiły parowozy do Polski. I czy parowozy składali polacy czy pracownicy firmy.

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 0 0
Zamieśćiłbym bo nasuwa sie pytanie w jakim stopniu parowozy były zdekompletowane aby mogły być wtładowane ze statku w porcie w Gdańsku (jaki udzwig miały w tym czasie dzwigi portowe ?). W watku nie było mowy jak trafiły parowozy do Polski. I czy parowozy składali polacy czy pracownicy firmy.
Parowozy zostały rozebrane na dziewiętnaście części. Składano je w zakładach Troyl. Tak się złożyło, że w moim posiadaniu jest rulon oryginalnych kalek Tr20 z Troyl'a (pozdrawiam Hoarta w tym miejscu :) ). Opisy rysunków złożeniowych są w trzech językach: polskim, niemieckim i angielskim. Jak to w Wolnym Mieście Gdańsku (które formalnie wówczas jeszcze nie istniało)- załoga Troyl'a pewnie składała się zarówno z pracowników niemieckich jak i polskich...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
No i w jakim celu? Przecież to zdjęcie już jest.
http://forum.modelarstwo.info/threa...leje-i-bez-czasów-współczesnych.15354/page-12

Po co powtarzać - zresztą nie tylko to zdjęcie powtórzyłeś. Zwiększa się niepotrzebnie objętość tego wątku i coraz trudniej jest coś odszukać. A zapytać się zawsze można ..... zresztą tam jest bardzo wyraźnie napisane, że są to parowozy serii Tr20. A o to także pytasz.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.472 58 3
No i w jakim celu? Przecież to zdjęcie już jest.
http://forum.modelarstwo.info/threads/parowozowy-hyde-park-ale-tylko-nasze-koleje-i-bez-czasów-współczesnych.15354/page-12

Po co powtarzać - zresztą nie tylko to zdjęcie powtórzyłeś. Zwiększa się niepotrzebnie objętość tego wątku i coraz trudniej jest coś odszukać. A zapytać się zawsze można ..... zresztą tam jest bardzo wyraźnie napisane, że są to parowozy serii Tr20. A o to także pytasz.
Tylko że nie pomyślałem że chodzi o Hyde Park bo po pierwszym wpisie kolegi cały wątek II epki... przejrzałem

Ostatnio edytowane: