• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
To też, poza tym miał chyba smarowane obrzeża skrajnych osi o ile pamiętam.
Niby nic wielkiego, bo nawet w wąskotorowych piecioosiowych tendrzakach tak było...

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 1 0
Mam pytanie dotyczące tego 6-osiowego tendrzaka. Dlaczego ma tyle kopułek na kotle? Dwie z nich to piasecznice. Ale co z resztą. Cz w pierwszej jest przepustnica, w środkowej oczyszczacz wody a w ostatniej odbiór pary dla osprzętu ?

JoncaA

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 0 0
A ja znowu o kolejach wojskowych.....
Pozyskałem właśnie całkiem ładne zdjęcia wąskotorówek z poligonu Centrum Wyszkolenia Artylerii w Toruniu. I trochę wiem "czym to się je", a trochę mi potrzebna pomoc, na co liczę
obiekt 1. Tu nie mam problemu. Poaustriacki wózek z silnikiem Puch, formalnie należący do Centrum Wyszkoleni Saperów:

hfpuch,torun.jpg

obiekt2. Platforma, jak widać , poaustracka. Ale lokomotywka? Nie mam pojęcia:

coto2,torun.jpg

3. obiekt. Tu też szukam mądrego, co mi powie co to za drezynka. Wrażenie mam, że to samoróbka z austriackiego wózka z miejscem dla pasażerów, ale może nie:

coto,torun.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Pozyskałem właśnie całkiem ładne zdjęcia wąskotorówek z poligonu Centrum Wyszkolenia Artylerii w Toruniu.
Witam serdecznie - oceniłbym jako - bardzo całkiem ładne. :)
a trochę mi potrzebna pomoc, na co liczę
Może troszkę pomogę...
obiekt2. Platforma, jak widać , poaustracka.
Platforma jak widać pruska.
Ale lokomotywka? Nie mam pojęcia:
Lokomotywka f-my Deutz, na 600 mm, powszechnie używana przez niemieckie koleje wojskowe.
3. obiekt. Tu też szukam mądrego, co mi powie co to za drezynka. Wrażenie mam, że to samoróbka z austriackiego wózka z miejscem dla pasażerów, ale może nie:
Nie wiem co to jest ale mam wrażenie, że już gdzieś to widziałem - chyba prowadzące pociąg z łodziami. Niestety nie mogę znaleźć.