• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
Nowa
MD Lu napisał(a):
Na Piaskowego jak wykle można liczyć(y) Wygląda na przkutą na 1524- ruski żołnierz i ten wagon osobowy...​
- to niemiecki żołdak , wagon osobowy ale i platforma (skos bocznej burty) sowiecka , wagon za lokomotywą -hm ? - po podwoziu resor, mażnica wygląda na niesowiecki , dach jego sprawia wrażenie skośnego typu włoskiego, - parowóz bez śladów przejęcia przez sowietów ale i bez "rejestracji" niemieckiej i teraz jest niewiadoma -czy to tor przekuty przez Niemców na 1435 już głębiej w Kraju Rad , czy to może jeszcze nasze wschodnie rubieże i wymienione szerokości zestawów kołowych w tym wagonie osobowymi platformie ? tender trzyosiowy "zapakowany" maksymalnie w paliwo długa droga przed tym eszelonem..​

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Koledzy modelarze z sąsiednich działów, powinni tu komuś postawić pomnik;) Tyle pięknych detali z epoki, jest na tych zdjęciach. Tylko patrzeć i odwzorowywać! Ten żurawik wodny, wskazuje na tereny dawnego zaboru ausrtyjackiego. Jakaś jazda komisyjna?

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Nowa
MD Lu napisał(a):
Na Piaskowego jak wykle można liczyć(y) Wygląda na przkutą na 1524- ruski żołnierz i ten wagon osobowy...​
- to niemiecki żołdak , wagon osobowy ale i platforma (skos bocznej burty) sowiecka , wagon za lokomotywą -hm ? - po podwoziu resor, mażnica wygląda na niesowiecki , dach jego sprawia wrażenie skośnego typu włoskiego, - parowóz bez śladów przejęcia przez sowietów ale i bez "rejestracji" niemieckiej i teraz jest niewiadoma -czy to tor przekuty przez Niemców na 1435 już głębiej w Kraju Rad , czy to może jeszcze nasze wschodnie rubieże i wymienione szerokości zestawów kołowych w tym wagonie osobowymi platformie ? tender trzyosiowy "zapakowany" maksymalnie w paliwo długa droga przed tym eszelonem..
Żołnierz też mi wygląda zdecydowanie na Niemca. Natomiast wagon towarowy jest radziecki - międzywojennej budowy. Jest mnóstwo zdjęć [podobny stoi w cytadeli z dorobioną legendą, że jest polskiego pociągu pancernego].
Skośne dachy miały też wagony belgijskie i niektóre francuskie.

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Peta z grupy nigdy nie posiadających polskich oznaczeń. Co chodzi o zdjęcie teerki z żołnierzem, to nie będę się sprzeczać- militaria to nie mój konik, choć są bardzo ciekawe. Mnie na tym zdjęciu, oprócz samej maszyny, najbardziej się podoba ten drewniany kozioł oporowy i wskaźnik przy nim. Czy wiadomo Ci szanowny Piaskowy- skąd to zdjęcie? Mam też coś dla Hoarta, który wstawił zdjęcie Ok22-2. Swoją drogą, to ciekawe, czy Ok22-1 po wojnie, też jeździła z takimi osłonami rur parowlotowych i z takim tendrem? Ze strony anno.onb.ac.at:
annoshow-plus.jpeg

JoncaA

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 0 0
Zdjęcie bardziej "architektoniczne" niż kolejowe, ale to też dla mnie "początki stalowego piękna". Stacja Radom w sierpniu 1920 roku.

radom1920.jpg

Lokomotywkę trudno będzie pewnie jednoznacznie zdefiniować. Z lewej stoi wagon jeszcze z malowaniem kolei węgierskich...