• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
nie wiemy kiedy je założono i tu jest czarna dziura - może dwójeczka białogardzka a dokładnie jej tenderek te numery posiadł właśnie za czasów kiedy naprawiano jeszcze parowoziki w Karsznicach i tak dalej ..

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Popieram Mariusza (Piaskowego). Za krótko tu funkcjonuję, aby dyscyplinować innych forumowiczów- nie mniej jednak, wątek ten jest jasno zatytuowany. Kwestie po wojenne- moim zdaniem, należałoby umieścić w osobnym temacie- też się wtedy chętnie wypowiem o tamtych niuansach...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
należałoby umieścić w osobnym temacie- też się wtedy chętnie wypowiem o tamtych niuansach...
To w czym problem, należy założyć taki wątek. A z drugiej strony .... z doświadczenia wiem, że takie uciszanie, naprowadzanie czy wręcz stukanie łyżeczką w szklankę bardzo często odnosi odwrotny skutek od zamierzonego. ;)

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Racja Jarząbek. Tylko tak jak napisałem wcześniej- nie mam zamiaru i ochoty się tu "rządzić". Podjąłem pewną dyskusję w tym wątku, bo jest on arcyciekawy. A jak już mianujecie mnie "znanym użytkownikiem", to pozakładam nowe tematy.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Ponieważ wątek lekko zbacza z "nurtu głównego", postanowiłem sprowadzić go na właściwe tory. Ktoś tu lubił "austryjaków"?? Tr11 też?? :)
Normalnie Hitchcock. Najpierw trzęsienie ziemi a potem to już napięcie tylko rośnie.
Co fotka to lepiej. Tr11 to podstawa - albo raczej jedna z wielu podstaw :) - a jakby się jeszcze zdarzyła OKm11 to już by był kosmos!!!
Super zdjęcia.

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Nikt nie krzyczy a jestem pewien, że wszyscy love tender;)
Popatrzcie na fotki Piaskowego z Tp1. Mało tego, że Tp1-64 jest łudząco podobna do Tp106 (były w tym samym czasie produkowane- drugi bauart), to ma zapięty tender od Tp3...

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Raczej się nie pomyliłem, choć łba se urwać nie dam!;) Tender 12C1, był dość typowy dla Tp3. Ale tu nie ma dyskusji- bo parowozy wielu serii,jeździły z tak różnymi tendrami, że... Nie mniej jednak były też takie, które od początku do końca, ciągały tylko jeden typ tendra- jak np. Oi2, Ty5, Ty23, Os24 itd.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
jak np. Oi2, Ty5, Ty23, Os24 itd.
Cholera, wyjdę na starego, kłótliwego zrzędę ..... no ale cóż ...;)
- Oi2 - nie pamiętam z jakim - ale z całą pewnością czteroosiowym tendrem jest na zdjęciu w takiej małej monografii BR 24. Zdjęcie zrobione pod Bydgoszczą.
- Ty23 - były doczepiane pruskie tendry 32D2,
- Ty5 - na PKP widywałem tylko z tendrem serii 26D5 ale na DB pojedyncze sztuki były z tendrami wannowymi.
Do tej grupy, do której zaliczyłeś Os24 z całą pewnością można dodać: Ol49, Ty51, Ty246, Tr201,202 i 203 i Tr20. Pozostałe towarzystwo miało przyczepiany cały almanach. A - zapomniałem o Px48. :)

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 0 0
Akurat co do Ty45 to sprawa lekko się komplikuje. Znane są bowiem zdjęcia z różnymi wariantami tendrów 30D43- pamiętajmy, że to nie była monolityczna seria tendrów; występowały egzemplarze znacznie różniące się kształtem skrzyni węglowej oraz ilością i szczegółami budowy wzmocnień (wręg) skrzyni węglowej.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
-Ale Mariuszu to już detale czy to skrzynia węglowa wersji sowieckiej na dziesięć wręgów czy w wersji naszej na pięć wręgów , czy w końcu mazutowe ex- natomiast nie spotkałem się przy tej serii z innymi tendrami niż beczkowe

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
...Ty1, Tr6,Tr7,Ty45,Ty37 a i Px29:)
A tu to dopiero pomarudzę ...... :)

Ty1 - jeden miał przyczepiony tender 32D2,
Tr6 - jeden miał tender 16C1,
Ty45 - zdecydowanie nie - wszak tylko beczkowe / na chwilę obecną nic innego nie przypomina mi się/ ale wśród tych beczkowych kilka typów: 30D43, 32D43, 32D47 no i przy parowozach z zamontowanym stokerem 27D47,
Ty37 - zdecydowanie TAK - tu mi wiadomo tylko o tendrach 22D23,
no i Px29 ...... a tu zapewne zaskoczę - widziałem tender serii Ptx48 /od Px48/, który wcześniej był doczepiony do Px29.