• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HOBBY 18-19.10.2008 - Poznań

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
Grzeju napisał(a):
kwestia profili czołowych, bo te zawsze w ostateczności można na ściski zmontować.
Jest to rzecz nie dopuszczalna przy P.M.M.
Grzeju napisał(a):
niemiecka makieta która będzie włączona w PMM miała bardzo wymyślne sterowanie analogowe. Jestem ciekawy jak ta sprawa zostanie rozwiązana na "granicy" z PMM gdzie panuje DCC..
Nie ma z tym żadnych kłopotów. Niemcy nie mają pod segmentami poskręcanych drutów, lecz bardzo starannie zrobione sterowanie swoich modułów.
Twardy napisał(a):
Ale nie w tym rzecz , a raczej w tym co by się fajnie bawić
Nie wiem jaką zabawę masz na myśli.
Dla mnie fajna zabawa przy modułach jest wtedy kiedy wszyscy uczestnicy spotkania przyjeżdżają o określonej godzinie, rozkładają się w ciągu godziny i jedynym ich celem jest spotkanie się przy makiecie jak i jazda po niej taborem. Trudno mówić o dobrej zabawie, kiedy czeka się na uczestników spotkania kilka godzin lub, co gorsza zaczynają się zabierać dopiero na miejscu za instalowanie elektryki a nawet za stolarkę na przywiezionych segmentach.
Twardy napisał(a):
czasami robić odstępstwa od sztywnych reguł
Robi się takie odstępstwa tylko odstępstwa nie mogą stać się regułą.
Twardy napisał(a):
co by więcej chętnych było i mogło uczyć się w praktyce
Chętnych jest wielu tylko najczęściej ich zapał kończy się na zbiciu czterech desek i przyklejeniu torowiska.
Żeby kogoś uczyć to należy samemu dawać przykład.
Twardy napisał(a):
warto by był żeby niektóre moduły P.M.M. zobaczyła Europa
Widziała już parokrotnie.
Nikt nikomu nie zabrania uczestniczenia w międzynarodowych spotkaniach czy nawet ich organizacji. To sam właściciel modułu decyduje o tym gdzie i kiedy pojedzie ze swoimi segmentami i nikt nie ma prawa mu tego zabronić.
hugwa napisał(a):
Zastanawia mnie czasem czemu wszystkim tak bardzo zależy na uszczęśliwianiu innych.
No właśnie.

Chcesz przyłączyć się do P.M.M to zbuduj swój własny moduł według obowiązującej normy i przestrzegaj zasad tam obowiązujących. Jeżeli nie odpowiadają komuś normy i zasady obowiązujące na P.M.M to niech poszuka spółki z kimś, komu takie zasady i normy będą równie obce.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.745 141 0
Czesław Turko napisał(a):
Nie wiem kolego jaką zabawę masz na myśli.
Dla mnie fajna zabawa przy modułach jest wtedy kiedy wszyscy uczestnicy spotkania przyjeżdżają o określonej godzinie, rozkładają się w ciągu godziny i jedynym ich celem jest spotkanie się przy makiecie jak i jazda po niej taborem.
Wydaje mi się, że jako "zabawę" należy rozumieć fakt jeżdżenia taborem po makiecie w pewnym określonym celu.
Czy to będzie wg rozkładu, czy z ładunkami, czy też nawet "ktosiepierwszydoriwedomyszyigłośniejkrzyczyzejedzie"

Trudno mówić o dobrej zabawie, kiedy czeka sie na uczestników spotkania kilka godzin, bo nie przyjechali o określonej godzinie lub, co gorsza zaczynają się zabierać dopiero na miejscu za instalowanie elektryki a nawet za stolarkę na przywiezionych segmentach.
Nie wiesz jakie to fajne uczucie, jak nieznani wcześniej ludzie z Niemiec i Czech czekają na Ciebie, żeby Ci pomóc wyładować samochód z makietami i nie mówią przy tym ani jednego złego słowa
To takie nie-polskie, prawda?
U nas narzeka sie i marudzi, że ten się spóźnia a tamten dopiero składa stację, a jeszcze trzeci siedzi na zapleczu i struga nóżki do makiet.

bajdełej, może moderator zająłby się wątkiem i wyekstrahował z niego niepotrzebne posty na bocznicę.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
352 15 0
Misiek napisał(a):
ludzie z Niemiec i Czech czekają na Ciebie,
Tiaa szczególnie jak umawiasz się na 12tą-13tą, wstajesz o 5:30, jedziesz kilkaset kilometerów, przyjeżdżasz o czasie, rozkładasz zabawki i czekasz z podłączeniem do makiety aż reszta ekipy dotrze np o 17 tej...

Moderator faktycznie powinien sie zająć tym wątkiem...

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
Misiek napisał(a):
Wydaje mi się, że jako "zabawę" należy rozumieć fakt jeżdżenia taborem po makiecie w pewnym określonym celu.
Przecież o tym pisałem. Czytaj ze zrozumieniem !
Czesław Turko napisał/a:
Nie wiem kolego jaką zabawę masz na myśli.
Dla mnie fajna zabawa przy modułach jest wtedy kiedy wszyscy uczestnicy spotkania przyjeżdżają o określonej godzinie, rozkładają się w ciągu godziny i jedynym ich celem jest spotkanie się przy makiecie jak i jazda po niej taborem.
Misiek napisał(a):
Nie wiesz jakie to fajne uczucie, jak nieznani wcześniej ludzie z Niemiec i Czech czekają na Ciebie, żeby Ci pomóc wyładować samochód z makietami i nie mówią przy tym ani jednego złego słowa
Wiem jakie to uczucie!! Doświadczałem tego wielokrotnie.
Nie wyobrażam sobie abym nie pomógł z własnej woli komukolwiek przy rozładowywaniu i wnoszeniu segmentów czy nawet na prośbę właściciela modułu pomoc przy jego rozkładaniu. Taka nie pisana zasada obowiązuje od zawsze podczas spotkań przy P.M.M..
Misiek napisał(a):
U nas narzeka sie i marudzi, że ten się spóźnia a tamten dopiero składa stację, a jeszcze trzeci siedzi na zapleczu i struga nóżki do makiet
Bo mają powód do narzekań. Jak widać nie wszyscy potrafią zrozumieć dlaczego.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.745 141 0
Jerjan napisał(a):
wszyscy o zupie a Czesław o du..e
chyba tak...
Przecież o tym pisałem. Czytaj ze zrozumieniem !
również życzę przeczytania ze zrozumieniem postu Twardego.

<rence opadajom>
:???:

p.s. tak przejrzałem ten wątek i widzę, że z wyjątkiem klarownych deklaracji N-ormy to cała reszta jest o D..e Maryny, więc cięcie go nawet nie ma sensu.

I tak widać, że na Salonie Hobby będzie PMM uber alles, a cała reszta HaZiobrowa ma imprezę w nosie..

TT i N i tak się "umawiają" na własnych forach...

i tym optymistycznym akcentem... zaczynam poranną kawę.

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
642 6 1
Ja nie mam imprezy w d...pie i oferuję moje 3m dwutorówki i liczę że jeszcze ktoś ma ochotę się przyłączyć .... i stworzyć drugą makietę H0 "freestyle" :)

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
609 8 0
Wszyscy modułowcy, którzy mają skończone swoje wszystkie moduły oraz zgodzą się z zasadami obowiązującymi dla P.M.M. mogą zgłosić swój udział na Salon Hobby Poznań 18-19.10.2008r.
witam
jako nowy postaram sie krótkie wtrącenie
co do modułów Fremo i PMM sie nie lubią czy każdy przekonuje do swojej wiary i mamy wojnę 30 letnia ?
ja buduje wg fremo stąd odpadam ? ale i tak pojadę tylko jako publiczność
dla mnie najważniejsza jest dobra zabawa
pozdrawiam

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
I zrobiła się cisza :neutral: Wychodzi, że "skład" wystawców już ustalony i żadnych niespodzianek nie będzie. Jeszcze tylko nie wiadomo jak duże makiety modułowe zaprezentuje N-ka i TT-ka. No i jeszcze makieta "międzynarodowa" - trwają "prace projektowe" (mam nadzieję, że plan z układem modułów zostanie "upowszechniony" na innych forach nie tylko na "Martelu").

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Młodzikowski napisał(a):
nie wiadomo jak duże makiety modułowe zaprezentuje N-ka
Nawet nie wiadomo do kiedy trzeba sie określać, ile jest miejsca... Ktoś to koordynuje czy tylko Lechu se wykroił kawałek podłogi, Rychu drugi a reszcie zostaną skrawki?
Pojechać - pojedziemy, ale wcale sie nie palimy do jakiegoś wielkiego spinania.
Młodzikowski napisał(a):
mam nadzieję, że plan z układem modułów zostanie "upowszechniony"
A po co? Kto chce to sobie oglądnie na FM.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
Młodzikowski napisał/a:
mam nadzieję, że plan z układem modułów zostanie "upowszechniony"

A po co? Kto chce to sobie oglądnie na FM.
No tak, tyle, że trzeba być zarejestrowanym. A to nie dla wszystkich !

Określić się trzeba do 11 września.
Potwierdzam, właśnie dostałem formularz zgłoszeniowy od organizatora (MTP). Jak z pozostałymi zgłoszeniami sprawa wygląda - tego nie wiem. Możliwe, że p.Ryszard Pyssa "zaklepie" większą powierzchnię i rozdzieli pomiędzy HO, N i TT. Pozostali wystawcy czy sprzedawcy zgłaszają się "indywidualnie" i tu powierzchnię oraz lokalizację na hali ustala MTP.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
Kurcze, jednak człowiek uczy się do końca życia :oops: Dzięki za naukę.
Zerkałem na plan ustawienia modułów. Wychodzi tylko jeden szlak - miałem nadzieję, że w tym roku będzie więcej "odgałęzień" zakończonych stacjami. No i w dalszym ciągu brak dużej, węzłowej stacji (ta pewnie pojawi się nie prędko - strach pomyśleć o kosztach torowiska).

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
642 6 1
Młodzikowski napisał(a):
strach pomyśleć o kosztach torowiska
I jej wielkości :) Jak sobie kiedyś próbowałem zaprojektować realną stację (dodam że małą) na dwutorówce to mi wyszło 22m od semafora do semafora. Jak ją ścieśmiłem do granic realności to i tak zostało 16m, więc mi przeszło. A taka duża węzłówka, strach pomyśleć :D

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
609 8 0
witam

kazdemu sie marzy wielka stacja i ogromna ilość manewrów ( moje marzenie z dziecinstwa)
dla jednej osoby - nierealne chyba , że ma sie DUŻĄ KASE i dużo czasu ale dla kilkunastu osób to już nie jest chyba problem
stacja to takze makieta modułowa - kazdy robi 1 " z przydziału" i tworzy sie całośc
skoro i tak wiekszośc członków forum buduje moduły 1 dodatkowy chyba nie jest problemem

nie wiem jak PKP odnosi sie do modelarstwa "( pewnie traktuja jak wroga) ale zbudowanie takiego modelu stacji realnej i pokazywanie z mozliwoscia pokierowania składem ( za niewielka kasę) to tez jakas atrakcja turystyczna
nie wiem jak funkcjonuje WunderLand w Hamburgu ( niemiecke kluby maja niezłe finansowanie) ale tam pzeciez nie robia tego w 5 a w 50 osób
pewnym probemem jest jak jest spotkanie i ktos nie dojedzie a jego kawałek jest wazny

.......no może sie zagalopowałem, zawodowo zajmuje sie rozwiązywaniem "konfliktów" - w Polsce to sie nie uda

pozdrawiam