• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HOBBY 18-19.10.2008 - Poznań

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
Młodzikowski napisał(a):
- czy "brać modelarska" z Krakowa i Śląska przewiduje udział w imprezie swoich modułów ? A może zestawią swoją "własną" makietę ? (skoro nie jest na LL-ach)
Jak brać Krakowska to nie wiem ale Śląska jak najbardziej przyjedzie ze swoimi modułami zakończonymi według normy przewidzianej dla P.M.M. http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=5180
Wiem jedno, nikt kto posiada skończony moduł a jego końce są wykończone według normy przewidzianej dla P.M.M. będzie mógł po wcześniejszym zgłoszeniu podłączyć się do makiety.

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
642 6 1
Czesław Turko napisał(a):
:oops: Przepraszam za błąd. :oops:
Tak jak koledzy zauważyli powinno być "każdy kto posiada"....
Jeszcze raz przepraszam.
Obawiam się Panie Czesławie że jest Pan w błędzie ponieważ, nie każdy kto posiada makietę zrobioną w/g normy PMM będzie się mógł przyłączyć ...

Twardy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sello napisał(a):
nie każdy kto posiada makietę zrobioną w/g normy PMM będzie się mógł przyłączyć ...
Sello - nie każdy czyta forum martela , wyjaśnij proszę wszystkim dlaczego ;)
P.S.
absolutnie rozumiem Twoje rozgoryczenie .

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
Na martelu to otwary wątek, każdy może sobie przeczytać...
Czytałem wypowiedź p.Leszka Lewińskiego. Wychodzi na to, że w HO będzie wspólne "międzynarodowe przedsięwzięcie", oraz osobna makieta Międzychodu. Do tego z pewnością wspólne makiety w N-ce (jeśli zdążą wrócić z imprezy ;) ) i TT-ce (po jednej?). Swojej nie liczę. Być może będą - wzorem ubiegłorocznej edycji - indywidualni modelarze ze swoimi "tortami". I co jeszcze?
To prawie to samo, co rok temu (nie liczę ekspozycji firmowych, handlowców oraz ekspozycji klubowych). Może "pojawi" się makieta "rodem z USA" - jeśli chłopaki się zdecydują (mam nadzieję, że tak).
A co z resztą?

Hermann

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A jak się to ma do modelarzy którzy reprezentują inne skale, niż TT, H0, N? Bo może moja S'ka do tego czasu osiągnie jakieś bardziej realne kształty. Fajnie byłoby pokazać chociaż parę rzeczy.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Hermann napisał(a):
A jak się to ma do modelarzy którzy reprezentują inne skale, niż TT, H0, N? Bo może moja S'ka do tego czasu osiągnie jakieś bardziej realne kształty. Fajnie byłoby pokazać chociaż parę rzeczy.
Pogadaj z organizatorem.
Ja Ski w zyciu nie widzialem i chetnie zobacze.

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
hugwa napisał(a):
Co byśmy nie szykowali, blado wypadnie przy imprezie którą Dawid wklepał (obrazek).
Zobaczym.
W naszych warunkach to nie takie proste, bo jest brak powierzchni wystawienniczej, w której bez trudu zmieścili by się wszyscy modularze w swojej skali. Brak jest samych zainteresowanych do zbudowania odpowiedniej ilości modułów według określonych zasad a co najgorsze to jest to, że wielu modularzy nie jest zainteresowanych taką "imprezą”, na której należy bezwzględnie dostosować się do poleceń i nakazów organizatora.

Sello napisał(a):
nie każdy kto posiada makietę zrobioną w/g normy PMM będzie się mógł przyłączyć ...
To wszystko zależy od właścicieli modułów. W przypadku modułów dwu torowych wiem, że będzie kłopot. Jeżeli jestem dobrze zorientowany to z wyjątkiem Sello i Medyka (razem pięć segmentów) nikt inny nie ma zazielenionego modułu dwu torowego.
Wszyscy modułowcy, którzy mają skończone swoje wszystkie moduły oraz zgodzą się z zasadami obowiązującymi dla P.M.M. mogą zgłosić swój udział na Salon Hobby Poznań 18-19.10.2008r.

Twardy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
W naszych warunkach to nie takie proste, bo jest brak powierzchni wystawienniczej, w której bez trudu zmieścili by się wszyscy modularze w swojej skali.
To nie do końca prawda w Pradze na FREMO-N zmieścili się wszyscy w salce gimnastycznej a zabawa jak twierdzą koledzy którzy byli była super.
http://www.pbase.com/misiek_m/praga_n
Brak jest samych zainteresowanych do zbudowania odpowiedniej ilości modułów według określonych zasad a co najgorsze to jest to, że wielu modularzy nie jest zainteresowanych taką "imprezą”, na której należy bezwzględnie dostosować się do poleceń i nakazów organizatora.
Bo polecenia i nakazy powinny być wcześniej przedyskutowane a nie narzucane przez jedną osobę . Może z tego właśnie wynika brak zainteresowanych .
Wszyscy modułowcy, którzy mają skończone swoje wszystkie moduły oraz zgodzą się z zasadami obowiązującymi dla P.M.M. mogą zgłosić swój udział na Salon Hobby Poznań 18-19.10.2008r.
Czyli wynika z tego że jeżeli buduje według zasad Fremo to nie mogę się podpiąć .
To na jakich zasadach dwaj panowie z Niemiec biorą udział w tej imprezie ?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Twardy napisał(a):
Bo Majster buduje skrzynkę przejściową PRL/RFN :twisted: Ciekawe, że go nie razi 1/4 zalecanego R na niemieckim szlaku.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Nie róbcie scen. Przejrzałem temat na FM i po mojemu niepotrzebnie się gorączkujecie.
Primo: nikt nie każe nikomu spinać się z Masterem, jego nasladowcami/padawanami/dupowłazami, jak zwał. Nie pasuje - hala jest wielka.
Secundo: według mnie nic zdrożnego w rygorze waloryzacji nie ma. Zważywszy na ilość haziobrowców, haziobrową tradycję idącą w dziesiątki lat, ofertę na półkach - to zupełnie rozsądne. Jest w czym przebierać, to sobie Lechu przebiera. Jego sprawa. I nic nikomu do tego. Dziwi mnie tylko, że jeszcze nie wprowadził lepszych sprzęgów i zderzaków, kół z podciętym obrzeżem - jak na prawdziwego reaLListę przystało.
Tertio: zostawcie chłopa w spokoju - spina sie z tym z kim chce. ******acie się na jakieś nakazy - ale od razu sami chcecie wymusić dopinanie swoich skrzynek.
A promień łuku to nie wszystko, każdy idiota potrafi zrobić skrzynkę z łukiem R5000 - ale tylko tuzinowi uda się wykończyć ją na takim poziomie jak tamta półko-gabloto-dioramo-cośtam.

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
Twardy napisał(a):
w Pradze na FREMO-N zmieścili się wszyscy w salce gimnastycznej
Pomyliły Ci się skale i wielkości modułów.
Twardy napisał(a):
polecenia i nakazy powinny być wcześniej przedyskutowane
I są przedyskutowywane przez wszystkich zainteresowanych. Wszystko co zostało wprowadzone do normy P.M.M. zostało uprzednio wielokrotnie sprawdzone pod względem użytecznym, praktycznym, estetycznym czy technicznym.
Twardy napisał(a):
Czyli wynika z tego że jeżeli buduje według zasad Fremo to nie mogę się podpiąć .
Jak najbardziej tak pod warunkiem, że zbudujesz jak Niemcy segmenty przejściowe pomiędzy profilami Fremo a LL stosowanymi w P.M.M.
hugwa napisał(a):
A promień łuku to nie wszystko, każdy idiota potrafi zrobić skrzynkę z łukiem R5000 - ale tylko tuzinowi uda się wykończyć ją na takim poziomie jak tamta półko-gabloto-dioramo-cośtam.
Święte słowa.
Ale z tym tuzinem to raczej przesadziłeś.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Panie Czesławie. Pozostaje jeszcze kwestia elektryki, która jest bardziej "delikatna" niż kwestia profili czołowych, bo te zawsze w ostateczności można na ściski zmontowac.

a z tego co pamiętam to ta niemiecka makieta która będzie włączona w PMM miała bardzo wymyślne sterowanie analogowe. Jestem ciekawy jak ta sprawa zostanie rozwiązana na "granicy" z PMM gdzie panuje DCC... Czyżby niemcy przerobili swoje makiety na DCC? Ale w tym momencie co z ich taborem?

Twardy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pomyliły Ci się skale i wielkości modułów.
Nie ;) moduły Fremo-N stała szerokość 40 cm i z reguły 80 cm długości .
Z tego co wiem to w P.M.M. występują moduły węższe .
Ale nie w tym rzecz , a raczej w tym co by się fajnie bawić i czasami robić odstępstwa od sztywnych reguł
co by więcej chętnych było i mogło uczyć się w praktyce .
To a propos
Brak jest samych zainteresowanych do zbudowania odpowiedniej ilości modułów według określonych zasad a co najgorsze to jest to, że wielu modularzy nie jest zainteresowanych taką "imprezą”, na której należy bezwzględnie dostosować się do poleceń i nakazów organizatora.
Po za tym warto by był żeby niektóre moduły P.M.M. zobaczyła Europa
i żeby mogły stanowić one część większej całości na jakimś międzynarodowym spotkaniu z modułami Czeskimi , Niemieckimi itd.
Niestety odcinając się tak bardzo od Fremo raczej nie ma na to szans a szkoda .

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Twardy napisał(a):
lokalny patriotyzm
W dziwnej odmianie.
Nas wkurzało jak innoskalowcy i rozmaici mędrcy pod przewodnictwem Dżibiego wpieprzali się w nasze dyskusje i sprawy. Dzięki całym zastępom bęcwałów naród miał więcej zabawy niż dostać powinien.
Jakby ktoś dziś pisał że N-orma powinna zrobić to lub tamto, to byś na perłowo ze szlaczkiem objechał delikwenta. Czemu więc sam zabierasz głos? OK, eLkwadrat też raz się wymądrzał na temat tego gdzie powinniśmy być kiedy jesteśmy gdzie indziej, ale to nie dotyczyło N-ormy jako takiej. Ot, staruszek się zacietrzewił, a że lepszego tematu nie było, to se chlapnął.

Zupełnie, kuźwa nie rozumiem czemu akurat ja muszę robić za cerbera pluralizmu....