• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Heavy Metal Truck Blend

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.907 37 4
Jedno "ale", nie widziałem chyba nigdy żadnego foto takiego Forda z takim kontenerem, a już na pewno nie CSX. W ogóle do tej długości kontenera pewnie powinna być dzienna kabina. Sam truck jest niezwykle ładny, tak samo jak i "nosacz" z serii 9000. W ogóle klimat tych lat, te piękne malowania w pasy. Moja rada, poszukać bardziej klasycznej naczepy. Kolega zakupił 3 te same malowania? Fotka grupowa wskazana :cool:

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.112 68 0
Jedno "ale", nie widziałem chyba nigdy żadnego foto takiego Forda z takim kontenerem, a już na pewno nie CSX. W ogóle do tej długości kontenera pewnie powinna być dzienna kabina. Sam truck jest niezwykle ładny, tak samo jak i "nosacz" z serii 9000. W ogóle klimat tych lat, te piękne malowania w pasy. Moja rada, poszukać bardziej klasycznej naczepy. Kolega zakupił 3 te same malowania? Fotka grupowa wskazana :cool:
Niewykluczone że jest prawdą co piszesz, mam na dysku trochę fotek zestawów kontenerowych z USA i 53ft niestety nie posiadam, trzeba pokopać głębiej. Natomiast prawdy są dwie; naczepa też ma logo CSX więc jakiś ciągnik do tego musi być to raz, a dwa to że genialne naczepy z Rapido Trains czy też Trainworx są u nas Baaardzo ciężko dostępne, z Athearnem jest niewiele lepiej, więc trzeba się cieszyć z tego co się uda zdobyć.
Sama długość 53ft nie jest niczym rzadkim, prezentowany wcześniej GMC z lodówą nie jest niczym niezwykłym na ich drogach.
Kolega zakupił 3 te same malowania? Fotka grupowa wskazana
Każdy inny ;)

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.907 37 4
Moim zdaniem to nie są absolutnie te epoki. Stąd "gryzienie się" ciągnika z kontenerem. Nie ma opcji, aby to malowanie było w latach 80-tych na kontenerach. Oczywiście to nie krytyka żadna. Jak wyżej napisałem model urodziwy. Ale dla mnie wyjaśnianie takich spraw ciekawe jest, może @mafo się wypowie, a i może @teigrekty2 coś dorzuci, w końcu ma na co dzień amerykański klimat.

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.112 68 0
Moim zdaniem to nie są absolutnie te epoki. Stąd "gryzienie się" ciągnika z kontenerem. Nie ma opcji, aby to malowanie było w latach 80-tych na kontenerach. Oczywiście to nie krytyka żadna. Jak wyżej napisałem model urodziwy. Ale dla mnie wyjaśnianie takich spraw ciekawe jest, może @mafo się wypowie, a i może @teigrekty2 coś dorzuci, w końcu ma na co dzień amerykański klimat.
No tak, adres internetowy na puszce wyjaśnia sprawę ;), sytuacja trochę patowa bo współczesne amerykańskie trucki to temat mi obcy i zupełnie obojętny, zero finezji majestatu i pazura w porównaniu do tych z ubiegłego wieku.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.907 37 4
Z tym się zgodzę, z tym wspaniałym stylem lat minionych, i to widać w każdej dziedzinie, kolej, autobusy...Akurat trucki tego typu jak seria 9000 u Forda były wybitnej urody, gdzieś mam gazetę z lat 90 bodaj "Ciężarówki świata" i tam z targów jest foto fioletowo/niebieskiego LTL9000 ze sleeperem w podobne fale jak na modelu kolegi tylko białe jak pamiętam (zdjęcie z podniesioną maską, zapewne starsi koledzy będą pamiętać) i z cienkich pasów złożone. Już wtedy się zakochałem w tym stylu, potem był równie stylowy Aeromax (w tamtych czasach dorabiałem sobie w agencji reklamowej i na ścinkach folii flex to prasowanek na koszulkach kolega wyciął mi na pierwszym ploterze w Olsztynie logotypy Forda i oznaczenia tych maszyn :), nie użyłem tego nigdy i mam do dziś pewnie gdzieś w pudłach, 30+ lat ;) )
Nie zwróciłem uwagi, że na puszce jest www :LOL:. Coś mi się gryzło po prostu. Athearn ma w N-ce zdaje się starego typu naczepę w malowaniu Chessie System, nie wiem czy w 1:87 była. A i CSX miał takie białe z niebieskim logo. Myślę, że o wiele lepiej by się spasowały z modelem Forda.
Przykład:
CSX

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.112 68 0
Z tym się zgodzę, z tym wspaniałym stylem lat minionych, i to widać w każdej dziedzinie, kolej, autobusy...Akurat trucki tego typu jak seria 9000 u Forda były wybitnej urody, gdzieś mam gazetę z lat 90 bodaj "Ciężarówki świata" i tam z targów jest foto fioletowo/niebieskiego LTL9000 ze sleeperem w podobne fale jak na modelu kolegi tylko białe jak pamiętam (zdjęcie z podniesioną maską, zapewne starsi koledzy będą pamiętać) i z cienkich pasów złożone. Już wtedy się zakochałem w tym stylu, potem byłe równie stylowy Aeromax (w tamtych czasach dorabiałem sobie w agencji reklamowej i na ścinkach folii flex to prasowanek na koszulkach kolega wyciął mi na pierwszym ploterze w Olsztynie logotypy Forda i oznaczenia tych maszyn :), nie użyłem tego nigdy i mam do dziś pewnie gdzieś w pudłach, 30+ lat ;) )
Nie zwróciłem uwagi, że na puszcze jest www :LOL:. Coś mi się gryzło po prostu. Athearn ma w N-ce zdaje się starego typu naczepę w malowaniu Chessie System, nie wiem czy w 1:87 była. A i CSX miał takie białe z niebieskim logo. Myślę, że o wiele lepiej by się spasowały z modelem Forda.
Przykład:
CSX
Miałem opcję kupna takiej puszki, jednak kolorystycznie mi ta niebieska bardziej siadła.
Do łączenia brekinowych trucków z naczepami nie podchodzę zbyt ortodoksyjnie, po prostu ma mi się podobać ;)
Kolejny fordzik, przedstawiający model współcześnie wyremontowany no i tradycyjnie pucha ;)
Kolejny ford który nadjedzie będzie najciekawszym a jednocześnie błędnie odwzorowanym, ale o tym jak już będzie u mnie ;)
A1.jpg
DSC_1423.JPG
DSC_1426.JPG
DSC_1427.JPG
DSC_1432.JPG
DSC_1434.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.623 387 20
Fordy CL9000 w obu malowaniach są świetne.
Trudno mi tu wyrokować, czy te Fordy ciągały kontenery. Za ciężarowymi Fordami jakoś nie przepadam to i nie za dużo wiadomości mam o nich. Ford CL9000 był produkowany od 1977 r. do lat 90 ubiegłego wieku. Być może przetrwały jakieś egzemplarze i nowsze kontenery mogły ciągać. Zdjęć tego Forda z kontenerami nie mam, a najczęściej widywałem go z cysternami, chłodniami, czy niskopodwoziówkami.
Natomiast w modelarstwie wszystko jest możliwe i zawsze można sobie takie zestawy, nawet jak będą fikcyjne, zrobić.

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.112 68 0
Fordy CL9000 w obu malowaniach są świetne.
Trudno mi tu wyrokować, czy te Fordy ciągały kontenery. Za ciężarowymi Fordami jakoś nie przepadam to i nie za dużo wiadomości mam o nich. Ford CL9000 był produkowany od 1977 r. do lat 90 ubiegłego wieku. Być może przetrwały jakieś egzemplarze i nowsze kontenery mogły ciągać. Zdjęć tego Forda z kontenerami nie mam, a najczęściej widywałem go z cysternami, chłodniami, czy niskopodwoziówkami.
Natomiast w modelarstwie wszystko jest możliwe i zawsze można sobie takie zestawy, nawet jak będą fikcyjne, zrobić.
Kontener to naczepa jak każda inna wg. mnie, tu masz Maćku "wierzchołek góry lodowej" z moich zbiorów, wszystko flickr;
Screenshot 2022-04-16 at 11-07-31 Marmon at the port.png Screenshot 2022-04-16 at 11-23-34 Mack at the port.png Screenshot 2022-04-16 at 11-23-45 Mack B61 Old Blue.png Screenshot 2022-04-16 at 11-23-53 Mack B at the port.png Screenshot 2022-04-16 at 11-24-04 Marmon coe.png Screenshot 2022-04-16 at 11-24-13 Western Star BTT.png Screenshot 2022-04-16 at 11-24-35 Western Star COE.png Screenshot 2022-04-16 at 11-25-02 Rough White 7000 at the Port.png Screenshot 2022-04-16 at 11-25-10 White 7000.png Screenshot 2022-04-16 at 11-30-06 Autocar at the port.png Screenshot 2022-04-16 at 11-30-23 Powerliner at the Port.png

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.774 14 0
Kolejny świetny zestaw (y), czarno-czerwone barwy są bardziej wyraziste, oczywiście kwestia gustu ;) Amerykańskie ciężarówki z ubiegłego wieku zawsze mi się podobały, gdyż były wielkie i miały dużo chromu :p W końcu każdy oglądał film "Konwój" :cool:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.623 387 20
Kontener to naczepa jak każda inna wg. mnie,
Masz rację, naczepa jak naczepa, tylko nie wiem czym kierowały się firmy transportowe w USA, ale jakoś zdjęć Forda CL9000 z kontenerami ja nie znalazłem.
tu masz Maćku "wierzchołek góry lodowej" z moich zbiorów, wszystko flickr;
Fajne fotki. Ale na żadnej nie ma Forda. Tylko, że brak fotek nie oznacza, że Forda w zestawie z kontenerami nie było. ;)