• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
77 3 0
@Artur i jego magazynierzy będą mieli luksusowe zaplecze socjalne. Teraz będą mogli napić się "oranżady" czy strzelić partyjkę w tysiąca:)
Czemu tylko Artur?;) Ja też chcę.
Adaś a może jeszcze biurka do nastawni i szafki na bilety do kasy oraz datownik.

Załączniki

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Kolega @daromaro po raz kolejny wyważa otwarte drzwi. Kapucha kiszona w beczce już od bardzo dawna jest zrobiona i zjeżdziła ze mną Polskę od Krakowa po Szczecin:podstepny:
Kolega @Magic myli mnie chyba po raz kolejny z innym Adamem. W 69tym byłem w zasadzie dorosłym mężczyzną. Sikałem już na nocnik dzięki naukom dziadka Strzałkowskiego. Przypominam, że jestem Adam66 :cool: Choć czasem jak mnie ktoś myli z innymi staję się Adamem666:devil:
Faktem jest że cyfra 69 też nieźle się kojarzy:cool:, ale trzymajmy się prawdziwych nicków;)

A teraz Ogłoszenia Zakładowe
Będzie o koledze Grzegorzu - @poziomek72
Dzięki niemu właśnie powstają standardowe skrzynki elektryczne jakie były montowane na ścianach niemal wszystkich budynków magazynowych i produkcyjnych w dobie PRL'u. Cholernie klimatyczny temat, zwykłej ścianie na pewno doda smaku tamtych lat. Otóż Grzegorz przysłał mi na maila gotową dokumentację modelarską (zdjęcia i wymiary), za którą bardzo gorąco dziękuję. Jest to dla mnie bardzo fajna sprawa, aktywnego, kreatywnego i przede wszystkim konstruktywnego uczestnictwa w procesie tworzenia.

Pochwała w rozkazie Grzesiu:)(y)
Poniżej foty poglądowe.
elektr.jpg
elektr2.jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.702 37 4
@Adam66 Najmocniej Cię przepraszam, tak mi się wybrało z listy nicków jakoś omyłkowo. Oczywiście, że chodzi o Ciebie, i żartobliwie ująłem temat szewskiej pasji która każdego by dopadła robiąc groch w skali h0 :D
Niestety nie mogę, już wyedytować tego wpisu. Jeśli masz uprawnienia proszę zmień to na właściwy nick,
Na marginesie dodam, że stół z desek jest mistrzowski, widzę na nim warcaby, flaszkę i 2 gości w ogrodniczkach koloru ciemny granat tudzież w beretach z "fąfelkiem" czy jak to tam się zwie :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.406 387 20
Jak koledzy wymyślą groch albo fasolę luzem kolega @Adam66 machnie ręka i rzuci modelarstwo w diabły :)
Nie rzuci. Podejrzewam, że dla Adasia zrobienie fasoli w skali 1:87 jest łatwiejsze niż jego kapitalnie zdetalowane modele w skali 1:700. Ziarenko fasoli czy grochu w skali 1:87 to spory element dla drobiazgów w skali 1:700. ;)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Co do produktów Adama to już nawet wywędrowały po za granicę Polski ;) i cieszyły się dużym zainterwsowaniem :)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Tymczasem... w dziale elektrycznym zakończono prace projektowe. Postanowiłem nie wymyślać prochu tylko oprzeć się na zestawach jakie przysłał mi Grzegorz. Odległości między skrzynkami są większe niż w realu, bo po pierwsze to faza testu, a po drugie skala i technologia ma swoje prawa.

Skrzynki zaraz idą do druku bo chcę zdążyć z nimi zanim na maszynę wejdzie umywalnia Artura.
ELEKTRYKA.jpg
ELEKTRYKB.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Ogłoszenie do P.T. Klientów naszych Zakładów
Dziś na stanowisku utwardzania UV znaleziono jeden (słownie jeden) zabłąkany pisuar. Istnieje podejrzenie że jeden z Was otrzymał niekompletne zamówienie. Proszę przeliczyć szpeje i jeśli komuś brakuje w/w produktu, proszę o wiadomość na PW do działu reklamacji w celu ustalenia dalszych czynności reklamacyjnych.

Kierownik Działu Reklamacji

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
@mudol
Strona evadam.pl jest aktualnie w przebudowie i obejmuje na razie modele 1/700
Sprawy zamówień H0 proszę kierować przez PW. Jeśli wszyscy będą składali zamówienia w wątku, to będzie bałagan.
Na stronie 35 wątku jest ostatnia oferta

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
77 3 0
Ogłoszenie do P.T. Klientów naszych Zakładów
Dziś na stanowisku utwardzania UV znaleziono jeden (słownie jeden) zabłąkany pisuar. Istnieje podejrzenie że jeden z Was otrzymał niekompletne zamówienie. Proszę przeliczyć szpeje i jeśli komuś brakuje w/w produktu, proszę o wiadomość na PW do działu reklamacji w celu ustalenia dalszych czynności reklamacyjnych.
Adam to mój mam tylko 11 szt. Reszta na PW

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Dziś jestem poza Warszawą na dokumentacji przed sporym zleceniem o które walczę. Wygląda jednak na to, że znalazłem godne zastępstwo. Jeden z moich Młodych coś tam dłubał w pracowni pod moją nieobecność. Poprosiłem go żeby w wolnej chwili podmalował skrzynki elektryczne, które przed wyjazdem zapodkładowałem Mr Surfacerem i żeby wysłał mi fotki mailem, bo strasznie byłem ciekaw jak wyjdzie bryła.

Pomalował przełączniki i wajchy a na koniec całość pociągnął łoszem. Jak dla mnie to mógł tego łosza dać mniej, ale każdy ma swój styl:cool:

Fotki zrobił ajfonem, a ja tylko je skadrowałem i dodałem logo. Nawet skubany gaśnicę znalazł - no chyba będą z niego ludzie:)
IMG_2865.JPG
IMG_2866.JPG
IMG_2867.JPG
IMG_2868.JPG
IMG_2870.JPG

Na koniec ustawił wszystkie skrzynki razem, tak jak prosiłem. Już widzę, że projekt wymaga kilku drobnych korekt, ale mam nadzieję, że ojciec chrzestny przedsięwzięcia Grzegorz @poziomek72 nie czuje się zawiedziony:)
IMG_2872.JPG

Ostatnio edytowane:

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
77 3 0
Już widzę, że projekt wymaga kilku drobnych korekt, ale mam nadzieję, że ojciec chrzestny przedsięwzięcia Grzegorz @poziomek72 nie czuje się zawiedziony:)
Adamie wyszły zajefajnie. Patrząc na projekt myślałem że odstępy są za duże ale co się będę Fachowcom wpi............. ,wiedzą co robią i nie pomyliłem się. Chyba trzeba będzie kredyt wziąć.:D

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
Piękne skrzynki ale na moje oko przydałoby się"odchudzić"dźwignie wyłączników,albo zrobić takie jak na zdjęciu,nie wiem tylko czy to jest możliwe.
rozlacznik-lr-400-a-lr400a-obudowa-zeliwna-fvat-bytom-497733039.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Za chwilę chyba mój wątek przestanie być mój, bo po pierwsze może mnie znowu wywiać na 3-4 miechy z powodu sporego projektu, który się materializuje, a poza tym w mojej pracowni zadomowił się Młody. Tak się składa że ma więcej czasu wolnego na studiach więc realizuje sobie własne projekty u mnie. A że ma sporo talentu... chyba po matce;) no to dłubie sobie takie różne tam drobiazgi.
Dziś wróciłem z wyjazdu w teren i zastałem na stole warsztatowym siedemnaście skrzynek... gruszek:love:.

Skrzynki pomalował metodą podpatrzoną u mnie, ale cała reszta to jego sprawka. Szczerze mówiąc najbardziej spodobał mi się kolor owoców. Na żywo prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. Bardziej naturalnie, jakoś tak świeżo i apetycznie. Słowo daję, chłopak lepiej czuje kolory ode mnie:cool:
IMG_2887.JPG
IMG_2892.JPG

Dołożyłem wagę i Heńka, wziąłem aparat - Zorkie 5... i zrobiłem kilka zdjęć;)

IMG_2888.JPG
IMG_2889.JPG
IMG_2890.JPG