• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Mistrz Jan, będzie dla mnie zawsze niedościgłym wzorem. Między innymi za to, że malując Stańczyka doskonale uchwycił codzienne rozterki prawdziwych modelarzy, zadających sobie odwieczne pytanie:
No żesz w mordę, co by tu dziś wymodelować?!
stańczyk.jpeg

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.925 180 15
Mistrz Jan, będzie dla mnie zawsze niedościgłym wzorem. Między innymi za to, że malując Stańczyka doskonale uchwycił codzienne rozterki prawdziwych modelarzy, zadających sobie odwieczne pytanie:
No żesz w mordę, co by tu dziś wymodelować?!
Zobacz załącznik 715101

Masz już jarmarki, stoiska, małe kramy. Może ich ? Jak wiemy byli wszędzie tam, gdzie było ciut prywaty i kontrabandy :)
Kontrola władzy ludowej na bazarach: Dobrze mieć kontakt z ludźmi dobrego kontaktu

80566937_584857325413773_4537056048216801280_n.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś pomału żegnam motyw targowiska. Choć figurka jaką prezentuję jest pomyślana jako model o dość szerokim zastosowaniu.
Mam na myśli "gościa od skrzynek". Dość długo walczyłem z ciałem i trochę już traciłem do niego serce. A jeszcze została mi głowa do zrobienia. I wtedy przypomniałem sobie, że kiedyś pokazywałem projekt kierowcy... Zdekapitowałem szoferaka i w ten sposób udało się skompletować całość.
Tragarz jest tak pomyślany by rozstaw ramion pasował do standardowych skrzynek owocowych...
IMG_3004.JPG
IMG_3007.JPG

...i rybnych. W obu przypadkach nie musiałem używać kleju by wetknąć figurce skrzynki w ręce.
IMG_3008.JPG
IMG_3009.JPG
IMG_3010.JPG

Przy okazji na powyższych zdjęciach jest kolejna nowa figurka - szyper. Po rozmowach z kumplami marynistami i zaprzyjaźnioną rodziną rybaków z Jastarni, ugiąłem się pod siłą argumentów i zgodziłem, że prawdziwy szyper nawet spać chodzi w wełnianym golfie;)
Wziąłem więc Tadzia, uciąłem mu rękę i ze szpachli wymodelowałem drugą, wsadzając ją w kieszeń. Ponadto wymieniłem głowę i dorobiłem golf.
W zasadzie po ustawieniu figurek obok siebie, nie tak łatwo się zorientować, że faceci mają wspólne korzenie:cool:
IMG_3012.JPG

A ponieważ jeden z szyprów odlał mi się bez głowy, z zapasów wyciągnąłem bezpańską głowę komandora i w ten sposób powstał oficer marynarki wojennej z czasów II Wojny Światowej. Sweter z szetlandzkiej wełny, wysokie buty, i czapka bez obszyć na daszku. Malując figurkę jakoś myślami byłem przy idolu młodości - poruczniku Piaseckim, pomysłodawcy i głównemu organizatorowi ucieczki ORP "Orzeł" z tallińskiego portu.
IMG_3015.JPG
IMG_3017.JPG

Uwaga! Już niebawem pokażę pierwsze dwie figurki związane z koleją.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Modelarstwo, jak każda forma kreacji zdradza prawdę o twórcy. A to @Zbyszek zostawia (niby niechcący) pantofelki koło stoliczka:devil:, a to @Brodagaz laseczki koło radaru i kapliczki poustawia:cool:... No właśnie, a co u mnie? Do tej pory tylko stare baby w chustkach i papuciach, a jak Władzia trochę młodsza to za to szeroka w biodrach jak moja babcia Jania, panie świeć nad jej duszą:)

Dziś będzie o Kolei:
Zadaną przez Was pracę domową postanowiłem wykorzystać by dać wreszcie upust instynktom. I tak projektując musiałem oczywiście pójść na spory kompromis, bo zbyt krótka i ciasna sukienka nie uchodzi do pracy, a zbyt wysoko zawieszone obuwie, cholernie kiepsko się odlewa i potem doczyszcza. Burzę rudych włosów zamieniłem więc na blond warkocz, a ołówkową spódnicę wydłużyłem (pierwsza wersja była niestosownie krótka). Koszulę opinającą to i owo zrobiłem dość luźną, no i wreszcie całość posadowiłem na lekko podwyższonym obuwiu. Moja fotograficzna inspiracja z Krakowa miała wprawdzie na stopach białe szpilki, ale uznałem, że czarne będą jednak bardziej stosowne (może dla siebie zrobię wersją z butami pasującymi do czapki:cool:). No w każdym razie sporo z moich demonów w tym małym kawałku modelarstwa jest:podstepny:

Jest też oczywiście Pan Kolejarz sprawdzający czy pociąg nie ma opóźnienia. Zastanawiałem się, czy ręce będą się dobrze odlewać, ale okazało się, że moje obawy były bezpodstawne.

Dziś na szybko fotki z blatu warsztatowego. Może niebawem jakiś pociąg ustawię na peronie który zostawił u mnie @Artur tylko skąd ja znajdę jakiś skład na ten peron... No zobaczymy.

IMG_3018.JPG
IMG_3019.JPG
IMG_3020.JPG
IMG_3021.JPG
IMG_3022.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Nieważne który jestem w kolejce, ale się zapisuję na obie.
Jesteś pierwszy.
Po pierwsze, podesłałeś link do fajnego filmu więc tak trochę byłeś ojcem chrzestnym projektu (przyznaję że widok młodej pani w kolejarskiej czapce, maszerującej na stacji bardzo mnie poruszył), po drugie - właśnie pierwszy się zgłosiłeś.
A że malowałem figurki prototypowe w dwóch egzemplarzach to w zasadzie kolejową parę mam dla Ciebie gotową:cool:(y)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.367 156 86
Rozumiem, ze to stażystka, prosto po szkole ;) (tylko zeby nie bylo, ze to niezgodne z #Metoo). Polecam film "Pociagi pod specjalnym nadzorem", ktory jest ekranizacją prozy Bohumila Hrabala.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.018 82 5
Będąc pod silnym wrażeniem Adamowych figurek, wczoraj w pracy tak sobie wspominałem okres dzieciństwa, gdy we wszystkie wakacje i w ogóle wszelki czas wolny spędzałem na jeździe parowozem u Pana Mieczysława. Praca na parowozie ciężka i brudna, więc nieodzownym elementem garderoby był długi fartuch, koniecznie wyblakło niebieski. Figurka uniwersalna, by w rękę można było wsadzić klucz płaski, młotek 2 kilo, oliwiarkę lub chociaż końcówki, albo torbę skórzaną. Można by zrobić scenkę przy parowozie np. przy żurawiu, albo jak stoi pod drągiem.
Szukając inspiracji w inter-netu, jak zwykle znajduje się zawsze coś (prawie) nie na temat.
Adam=>>> torba i???:)
barka.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dzisiejsza relacja z warsztatu. Odlewam figurki które ostatnio pokazywałem, ale głównie zajmowałem się zamówieniem dla Artura do wrocławskiego portu. Bagatela - zaledwie 120 pralek Frania:cool: Tadzik liczył, Heniek zapisywał, żebym się nie pogubił. Przy okazji w tle widać testowe palety z uniwersalnymi workami nad którymi pracuję. Dziś je pomalowałem i lekko potraktowałem pigmentami, żeby upodobnić do cementowych.
IMG_3035.JPG
IMG_3036.JPG
IMG_3037.JPG
IMG_3038.JPG

Ostatnio edytowane:

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
233 4 0
Worki z cementem wyglądają całkiem nieźle, jedynie kolor powinien być taki jasnobrązowy no i na wierzchu przydałoby się czerwone logo cementowni. Trzeba chyba będzie złożyć zamówienie na kilkanaście sztuk do mojej betoniarni :)