• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Dziś prezentuję nowość. Figurkę, z którą walczyłem już jakiś czas. Sporo nad nią myślałem i dość długo robiłem przymiarki zanim wziąłem skalpel do ręki. Wsłuchiwałem się w Wasze głosy i chodziło mi o postać możliwie jak najbardziej uniwersalną. Piotrek @Irokez46 pisał o śmieciarzach, @maciekk potrzebuje szyprów na swoje kutry, @Artur robotników do magazynów a @Mafo rolnika na targ.

I w ten sposób powstał facet do wszystkiego, czyli pan Tadzik. Przypomina mi mojego przyszywanego wujka spod Siemiatycz(ów), który był kowalem i miał na imię Tadeusz. Śmieciary wprawdzie nie mam, ale w paru innych wcieleniach dziś Tadzia prezentuję. Zgodnie z sugestią którą złożył mi @Zbyszek facet jest postawny, dobrze zbudowany, z niezłym bickiem i przede wszystkim z brzuchem wystającym spod przykrótkiej podkoszulki bez rękawów;) No i podobnie jak większość "fachowców" w komunie, stara się możliwie nie przepracowywać:cool:
IMG_2934.JPG

IMG_2925.JPG
IMG_2927.JPG
IMG_2917.JPG
IMG_2918.JPG
IMG_2923.JPG
IMG_2913.JPG
IMG_2930.JPG
IMG_2905.JPG
IMG_2941.JPG

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.406 387 20
Świetny jest. Najbardziej pasuje na szypra. W drugiej kolejności na korzystającego z łazienki. Jako rolnik sprzedający na targu, to w podkoszulku nie za bardzo mi się widzi. Prędzej jako noszący ciężary na targu...
No ale biorę takiego do mojego projektu.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Cały czas jestem w rozjazdach. Teraz dla odmiany kompletuję stanowisko odlewnicze, które pozwoli mi pracować nad bardziej złożonymi formami przestrzennymi. Poza Dużym Fiatem w kolejce czeka model, który dawno anonsowałem, a który ostatnio się materializuje niejako przy okazji. Na razie to surowizna sklejona na ślinę, i parę szczegółów jest jeszcze do poprawy, ale coś tam już widać:). Przede wszystkim fura stoi równo na kołach i ma ruchomą oś skrętną. Jeszcze dojdzie ławka dla obsługi, dwa konie pociągowe po obu stronach dyszla, jakieś wiadro zawieszone obok koła zapasowego i będzie można sypać węgiel na pakę;)

IMG_2948.JPG
IMG_2949.JPG
IMG_2950.JPG
IMG_2951.JPG
IMG_2955.JPG

I dla przypomnienia - pierwowzór
węglarz.jpg

Ostatnio edytowane:

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.290 93 9
Cały czas jestem w rozjazdach. Teraz dla odmiany kompletuję stanowisko odlewnicze, które pozwoli mi pracować nad bardziej złożonymi formami przestrzennymi. Poza Dużym Fiatem w kolejce czeka model, który dawno anonsowałem, a który ostatnio się materializuje niejako przy okazji. Na razie to surowizna sklejona na ślinę, i parę szczegółów jest jeszcze do poprawy, ale coś tam już widać:). Przede wszystkim fura stoi równo na kołach i ma ruchomą oś skrętną. Jeszcze dojdzie ławka dla obsługi, dwa konie pociągowe po obu stronach dyszla, jakieś wiadro zawieszone obok koła zapasowego i będzie można sypać węgiel na pakę;)

Zobacz załącznik 714116 Zobacz załącznik 714117 Zobacz załącznik 714118 Zobacz załącznik 714119 Zobacz załącznik 714120

I dla przypomnienia - pierwowzór
Zobacz załącznik 714128
Szczęka mi opadła i muszę spytać już teraz :love:
Jaka będzie cena za zestaw tej furmanki z konikami, panami i wunglem ?

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
Nie dość że wirus, to jeszcze wojna się zbliża...;)
Wungiel... wungiel do wioski przywiozą, jak taka fura będzie(y), bo przed wojną też był...:D

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Cenę jak zwykle skalkuluję po wykonaniu prototypu. Gdybym podał ją wcześniej musiałbym ją wyssać z palca, a tego po prostu się nie robi. Bardzo proszę o jeszcze trochę cierpliwości. Ja nie jestem zbyt szybki, ale zawsze kończę co zacząłem:)

Prawdę mówiąc bardzo poważnie rozważam ładunek choinek na tę furę;)

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.647 17 0
A węgiel skąd będzie? ;)

- To niesamowite, węgiel? A skąd pan bierze węgiel?
- Zasadniczo... z Węgorzewskiej...
- To imponujące... a nie boi się pan tak węgiel wozić?
- Strach jest... No ale zasadniczo się zawsze staramy, żeby mieć kwit.

:LOL:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.406 387 20
A węgiel skąd będzie? ;)

- To niesamowite, węgiel? A skąd pan bierze węgiel?
- Zasadniczo... z Węgorzewskiej...
- To imponujące... a nie boi się pan tak węgiel wozić?
- Strach jest... No ale zasadniczo się zawsze staramy, żeby mieć kwit.

:LOL:
Czyżbyś sugerował Adamowi, żeby zrobił i kwit na węgiel? Adam już różne cuda robił w 1:700, także niewykluczone, że i kwit zrobi... ;)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Dziś pomalowałem modele koni, nad którymi pracowałem ostatnio. Jeszcze nie zrobiłem uprzęży, bo głównie zależało mi na sprawdzeniu geometrii w realu i przede wszystkim chciałem poćwiczyć malowanie. Od z górą 40 lat maluję modele wierzchowców, ale nadal jest to moja wstydliwa Pięta Achillesowa. No Kossak to ja nie jestem:podstepny:
Poniżej dwa konie zimnokrwiste w moim wydaniu. Szerokie zady, mocna budowa. Pomalowane na razie tylko akrylami. Jeszcze będę nad nimi pracował, bo ciągle mi czegoś brakuje:niepewny:.
IMG_2966.JPG
IMG_2968.JPG

Po koniach przyszedł czas na pomalowanie wozu i jego poprawionych kół. Na razie to malowanie neutralne, czyli stare drewno na metalowej ramie. Na to pójdą jeszcze pigmenty - w zależności od przeznaczenia wozu. Dyszel i ławka woźnicy się jeszcze nie zmaterializowały;)
IMG_2990.JPG

No i na koniec tradycyjna scenka rodzajowa. Z braku węgla postanowiłem zmienić przeznaczenie pojazdu na rolniczego "dostawczaka" w trakcie załadunku towaru na targ. Zwracam uwagę na kolejny projekt autorski mojego Syna, a mianowicie dynie. Jeszcze nad nimi pracuje, ale pod nieobecność autora buchnąłem je z warsztatu i załadowałem na swój wóz. Myślę, że dodają kolorytu całości. Miłego oglądania:cool:
IMG_2972.JPG
IMG_2975.JPG
IMG_2977.JPG
IMG_2988.JPG

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
No nie... Różne cuda już widziałem tutaj wychodzące z pod Twoich rąk, ale żebym się zachwycał pomalowanymi konikami? Tego jeszcze "nie grali":LOL:Dlatego apeluję, aby konie nie zadzierały łbów z samozachwytu... „Konie łby pospuszczać. Czy konie mnie słyszą?!”:p