• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.074 387 20
Adasiu, nie daj się zwariować. Jeżeli worki z cementem będą leżały nieruchomo na makiecie albo module to może jeszcze ktoś tam coś na nich przeczyta, ale jeżeli to będzie ładunek na jadącym wagonie to nie ma szans, żeby podczas jazdy ktoś przeczytał co jest na worku napisane...

nohab

Znany użytkownik
Reakcje
628 118 2
Adasiu, nie daj się zwariować.
Jeżeli dobrze pamiętam, to worki pięćdziesięcio kilogramowe leżały po trzy w warstwie na palecie.
Nie wiem, od kiedy zmieniły się normy (kg) wielkościowe.
Proszę popracować nad układaniem worków w warstwy. :)

Ostatnio edytowane:

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.498 18 0
W 1953 roku weszło w życie rozporządzenie, w którym dopuszczano przenoszenie ciężarów o wadze do 50 kg na odległość do 25 metrów. W 2000 roku określono zasady dźwigania na zasadzie pracy stałej i dorywczej. Określone tam normy zmusiły producentów do zmniejszenia wagi opakowań. By uniknąć konieczności dźwigania przez dwie osoby worków z cementem (dawna waga 50 kg) zmniejszono je do 25 kg (norma dźwigana przy pracy stałej 30kg)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Były już drzwi od kibla, teraz palety i worki...:podstepny:
No dobrze.
Zacznijmy od tego że palety Kotebi (a do nich dostosowany jest standard który wybrał @Artur) są paletami ISO a nie CEN. Wymiary do sprawdzenia w wikipedii.
Sprawa druga - fotka dotycząca ile to worków "wchodzi" na warstwę i ile warstw na paletę według "norm".
palety.jpg

Nie wiem, od kiedy zmieniły się normy (kg) wielkościowe.
"Normy wielkościowe" i wagowe cebuli, mąki i cementu się nie zmieniły. Objętości są różne przy tej samej wadze produktów, siłą rzeczy trudno do wszystkich produktów stosować jeden wzorzec załadunku. Poniżej - worki cebuli...
PIC_40-2-198-2.jpg

... i czegoś co zapewne cebulą nie jest (obstawiałbym cement).
IMG_3040.JPG

Powyższe zdjęcie pochodzi z książki pana Kitowskiego - "Port Gdynia - 80 lat młodości" - bardzo gorąco polecam tę pozycję.

Proszę popracować nad układaniem worków w warstwy.
Zawsze zostaje koledze do wyboru Preiser:cool:
preiser.jpg

Ostatnio edytowane:

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
214 0 0
Były już drzwi od kibla, teraz palety i worki...:podstepny:
No i niechcący wywołałem aferę, oczywiście nic nie narzucam to były tylko luźne propozycje. Adamie zrobisz jak uważasz, a ja chętnie je zakupię jakie by nie były z logo czy bez, więcej czy mniej na palecie, bo będą fajnym dodatkiem czy to na plac/magazyn czy jako ładunek na ciężarówkę/wagon :)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Może by zrobić worki pocztowe
Bardzo dobry pomysł mój Młody Padawanie:podstepny:
Przepis na worki pocztowe Obi-Wan Kenobiego - tak dla przypomnienia:
Kupujesz worki (na przykład ode mnie), malujesz je na kolor "workowy", potem pasek czerwony przez środek, jakieś tam napisy... i gotowe.
No jak masz samozaparcie możesz dorobić tak zwaną chorągiewkę. Pod linkiem widać jak ją robiłem przy wsparciu Mistrza Jody, czyli drogiego kolegi @Jarząbek
http://forum.modelarstwo.info/threads/frania-i-inne-cuda-prl-u-w-skali-1-87.31560/page-10

Opcja druga:
Zamawiasz worki u mnie od razu pomalowane (przez PW).
Ty masz czas jeździć po torach pociągami albo ćwiczyć walkę mieczem świetlnym, a ja odwalam w tym czasie robotę za Ciebie:cool:

BTW - dzięki za fantastyczną fotkę. Kolejarze w roboczych ciuchach bardzo fajni.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Nie tylko w planach ale już w robocie.
Przydałby mi się jakiś parowóz, żeby mieć na wzór, ale na razie walczę z głową mechanika i z facetem od szufli

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Piotr,
Jeśli facet nie musi być w mundurze a tylko w rozpiętej koszuli i czapce kolejarskiej, to można wykorzystać figurkę od wózka Suchedniów (po odcięciu nóg). Jak będziesz miał jakiś rozbebeszony elektrowóz to wpadnij z nim do mnie, to przymierzymy kolesia.
Pomyślę ewentualnie, żeby dodać mu mundur jak będzie trzeba.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Odlewam figurki w trybie ciągłym, choć staram się by nie eksploatować form za mocno. Silikon lubi "odpocząć" między odlewami. Wszystkich oczekujących proszę o cierpliwość.
IMG_3045.JPG

A teraz relacja z działu projektowego.
Poza planami, jak wiecie czasem pojawiają się u mnie nieprzewidziane projekty, które powstają pod wpływem impulsu. Jednym z nich jest kolejna filmowa figurka. Jakiś miesiące temu oglądałem sobie któryś już raz film Sylwestra Chęcińskiego "Wielki Szu". Niedawno nabyłem od jednego z forumowych kolegów dwie Wołgi które mają być uzupełnieniem do figurki nad którą pracuję.

Ogólny zarys postaci jest, choć twarz, a w zasadzie czaszka wymaga jeszcze dopracowania bo filmowy Jurek miła wprawdzie dość szeroką czaszkę, to jednak chyba nieco przesadziłem z jej wysklepieniem. Głowa jest na razie zbyt podłużna. W założeniu Jurek czeka pod stacją kolejową na klienta obmyślając jakiś przekręt.

Poniżej zamieszczam fotki z Wołgą Herpy. Nie jestem specjalistą, ale muszę przyznać, że to jeden z najładniej odwzorowanych modeli jakie widziałam. Wołga dostanie oczywiście taksówkowego koguta, tablice rejestracyjne i kalkę na drzwi z napisem "Lutyń 4".
Być może do figurki będę oferował zestaw do waloryzacji Wołgi, no jeszcze pomyślę.
IMG_3047.JPG
IMG_3049.JPG
IMG_3052.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.074 387 20
Pomysł z zestawem do Wołgi uważam za rewelacyjną propozycję. (y) Jestem za taką alternatywą.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Specjalnie dla kolegi @Artur , kilka fotek z widomego peronu, czasowo przebywającego na Natolinie:)
Prawdziwą sesję zdjęciową planuję jak Jurek już będzie pomalowany a Wołga odpowiednio przysposobiona. W sumie może nawet tłem mógłby być któryś z fragmentów portu wrocławskiego. Możemy chyba założyć, że Jurek nie tylko z Wielkim Szu jeździł do Wrocławia;)

Trochę poprawiłem głowę i już jest lepiej. Całość pociągnąłem łoszem żeby uwypuklić szczegóły postaci. Pod koniec głowa, która jest na razie przyklejona Pattexem zaczęła żyć własnym życiem w końcu odpadła. I tak zakończyła się sesja:)
IMG_3055.JPG
IMG_3057.JPG
IMG_3058.JPG
IMG_3059.JPG
IMG_3064.JPG