• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK EU07 ..... z myślą o ET41

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.228 33 0
Mam do odbioru u kolegi nową BR216 od Piko. Jak patrzę jak są zaprojektowane tam wózki.... to mam ogromną nadzieję że może ten model się do czegoś nada aby go użyć :)
Screenshot_20231224_000838_Samsung Notes.jpg
Takie wspaniałe rozwiązanie maskownic wózka. Bajka.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.228 33 0
No w końcu doszły dobre wydruki, to można coś przymierzyć i sprawdzić czy jedno pasuje do drugiego ;)
Teraz na tapecie testy dla:
- sprzęgów na prostym odcinku i na łukach
- gum między członami
- pantografów
- dociętych ram dawców na odpowiednią długość
20231228_222835.jpg 20231228_223205.jpg
potem można ruszyć z przygotowaniem budy do malowania.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.424 85 12
No w końcu doszły dobre wydruki, to można coś przymierzyć i sprawdzić czy jedno pasuje do drugiego ;)
Teraz na tapecie testy dla:
- sprzęgów na prostym odcinku i na łukach
- gum między członami
- pantografów
- dociętych ram dawców na odpowiednią długość
Zobacz załącznik 1022872 Zobacz załącznik 1022873
potem można ruszyć z przygotowaniem budy do malowania.
Pytanie z d... czym różnią się te połówki od siebie ( na focie inne odcienie wydruków)??
Technika druku, materiał czy poprostu światło inaczej pada??

Poza tym szacun:D(y)

Pozdr,...

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.228 33 0
@Harry Potter to wydruk tego samego pliku w z dwóch różnych materiałów. Zrobiłem to z czystej ciekawości by sprawdzić jaka jest różnica i czy jest jakaś różnica. Wszystko się okaże w trakcie sklejania modelu.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.228 33 0
No właśnie odczucia są takie że:
Materiał w kolorze TAN jest tańszy jak przeźroczysty
- obrabia się go tak samo jak ten przeźroczysty
- Mam wrażenie że jest bardziej kruchy jak przeźroczysty
- do tego jest bardziej tempy w kontekście powierzchni....to takie odczucie organoleptyczne. Kształt i forma ta sama jak nasz wydruk szklany.... ale jest jakby inny. Co prawda wszystkie otwory i dziury są tam gdzie mają być. Nawet te najmniejsze o średnicy 0,4mm.....ale mam mieszane uczucia. Więcej wrażeń pewnie się pojawi na etapie dalszego malowania.

Póki co budą dostała podkład i będzie szlifowana....potem blaszki trawione i inne elementy drukowane. Oczywiście jak będzie co pokazać to się podzielę wrażeniami.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.228 33 0
No 7 została ukończona.... to czas zabrac sie za model 2*7=14... a raczej ET41. Zobaczyny niebawem co z tego wyjdzie. Na razie poskładałem pudła. Niebawem malowanie ....
20240314_232943.jpg

Osobnym torem powstają wózki do podwozia dla ET41
20240314_152853.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.228 33 0
@Harry Potter oby realizacja była równie interesująca jak zapowiedź :) mam nadzieję że was nie rozczaruje.... ale poczekajmy do finału. Zastanawia mnie ile znajdę baboli w tym projekcie.... bo coś napewno znajdę ;)