• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie EU07/EP07

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.739 0 0

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
158 3 0
NA tym zdje ciu widać patrząc na powierzchnię peronu, że błędnie została złapana ostrość - widać że jest blisko aparatu. Ostre są wypustki przy krawędzi zdjęcia dużo przed lokomotywą. Czyli klasyczny FF (FrontFocus)

W takich przypadkach winny w 80% jest operator. Te 20% to kwestia wady sprzętu:
  1. uszkodzenie obiektywu - np nadmierne luzy, przestawienie po upadku
  2. rozkalibrowany mechanizm AF w lustrzance - np przesunięcie czujnika, złe ustawienie lustra lub matówki po jakiejśś ingerencji
  3. bark zrobienia mikrokalibracji obiektywu z puszką przez operatora. Ale to raczej nie tu, Za duża skala błędu

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.455 552 30
musisz troszkę poprawić jakość zdjęć
słabo zdjęcia koledze wychodzą
to już bardzo słabe zdjęcie
Musi kolega podjąć jakieś kroki.
Trochę kolega @Drozdzik się mądrzy, prawda? ;) Moim zdaniem zdjęcia wcale nie są złe. A wstawianie zdjęć wielkości 2 MB wydaje mi się przesadą jak na forum, i tak są kłopoty z miejscem na dysku.
NA tym zdje ciu widać patrząc na powierzchnię peronu, że błędnie została złapana ostrość - widać że jest blisko aparatu. Ostre są wypustki przy krawędzi zdjęcia dużo przed lokomotywą.
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Moim zdaniem ostrość jest dobra zarówno na peronie, jak i na czole lokomotywy. Problemem (o ile jest to problem) jest zmniejszenie rozmiaru zdjęcia do wielkości 966 x 648 pikseli - to trochę mało, a i tak plik ma dobrze ponad 1 MB. Ja nie używam do zmniejszania Painta, więc nie mam z nim doświadczenia (używam go do czego innego). Zdjęcia zmniejszam programem MS Picture Manager - to bezpłatny dodatek do MS Office, ale programów do obróbki zdjęć jest dużo w sieci, może warto spróbować innego? Ja zmniejszam zdjęcia z lustrzanki z wymiaru 6000 x 4000 pikseli, plik ok. 10-12 MB, do wielkości 1200 x 800, co daje plik między 200 a 800 kB (zależnie od oryginału) i efekt jest moim zdaniem całkowicie wystarczający do wstawienia na forum. Rezultaty można zobaczyć m.in. tu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 5
Koleje w Polsce 7
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 7