Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
21-10-2023 Gdynia. EP07-1021 ciągnie na haku SM42-342 w kierunku Gdynia Główna Osobowa. 22-10-2023 Gdynia Orłowo. Tandem lokomotyw : Na czele EU07-223 / EU07-222
Ładnie to wygląda, ale w gruncie rzeczy jaki to ma sens? Równie dobrze IC mogłoby wagony wg. schematu z lat 80, 90 malować. No, chyba, że jest to taki "Miś" i konsultanci po 20% dostaną
Cześć Kolego @kolejarz349 musisz troszkę poprawić jakość zdjęć. Na telefonie oglądałem i słabo wyrażnie - teraz na laptopie patrzę i to samo, czy może to obróbka zdjęcia tak popsuła jakość ? Lokomotywy fajne : EP oraz te obok
No ja też programem paint. A czym robisz zdjęcia lustrzanką czy telefonem? Zdjęcia wchodzą poniżej 2 Mb . Ja zdjecia robię lustrzanką i wrzucam zdjęcia tak min 1.70 Mb i jest ok z ostroscią. Ostatnie moje zdjęcie EP07- 1021 to w deszczu robione.
NA tym zdje ciu widać patrząc na powierzchnię peronu, że błędnie została złapana ostrość - widać że jest blisko aparatu. Ostre są wypustki przy krawędzi zdjęcia dużo przed lokomotywą. Czyli klasyczny FF (FrontFocus)
W takich przypadkach winny w 80% jest operator. Te 20% to kwestia wady sprzętu:
uszkodzenie obiektywu - np nadmierne luzy, przestawienie po upadku
rozkalibrowany mechanizm AF w lustrzance - np przesunięcie czujnika, złe ustawienie lustra lub matówki po jakiejśś ingerencji
bark zrobienia mikrokalibracji obiektywu z puszką przez operatora. Ale to raczej nie tu, Za duża skala błędu
Jak na lustrzankę to słabo zdjęcia koledze wychodzą np. to zdjęcie EU07-403 nad Odrą to już bardzo słabe zdjęcie. Musi kolega podjąć jakieś kroki. Kolega @radek_m jakieś wskazówki wskazał może pomoźe.
Trochę kolega @Drozdzik się mądrzy, prawda? Moim zdaniem zdjęcia wcale nie są złe. A wstawianie zdjęć wielkości 2 MB wydaje mi się przesadą jak na forum, i tak są kłopoty z miejscem na dysku.
NA tym zdje ciu widać patrząc na powierzchnię peronu, że błędnie została złapana ostrość - widać że jest blisko aparatu. Ostre są wypustki przy krawędzi zdjęcia dużo przed lokomotywą.
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Moim zdaniem ostrość jest dobra zarówno na peronie, jak i na czole lokomotywy. Problemem (o ile jest to problem) jest zmniejszenie rozmiaru zdjęcia do wielkości 966 x 648 pikseli - to trochę mało, a i tak plik ma dobrze ponad 1 MB. Ja nie używam do zmniejszania Painta, więc nie mam z nim doświadczenia (używam go do czego innego). Zdjęcia zmniejszam programem MS Picture Manager - to bezpłatny dodatek do MS Office, ale programów do obróbki zdjęć jest dużo w sieci, może warto spróbować innego? Ja zmniejszam zdjęcia z lustrzanki z wymiaru 6000 x 4000 pikseli, plik ok. 10-12 MB, do wielkości 1200 x 800, co daje plik między 200 a 800 kB (zależnie od oryginału) i efekt jest moim zdaniem całkowicie wystarczający do wstawienia na forum. Rezultaty można zobaczyć m.in. tu.
Tak, to już wiemy. Ale proponuję spróbować innego programu, bo jak widać efekt jest umiarkowany - nie określiłby tego, jak "słaby", ale mógłby być lepszy.