• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie EU07/EP07

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
powinni je malować matowo. Widać jak strasznie krzywe jest poszycie. Albo niech je szpachlują jakoś. Na samochodzie taka fuszerka by nie przeszła.
Dawniej, gdy jeszcze Orzeł Biały był bez korony, poszycie taboru kolejowego po miejscowym podgrzaniu było młotkowane. Może już tego się nie robi, a dość duża powierzchnia bez ryfli daje takie efekty.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.145 121 1
Ciekawostki z Facebooka - ECCO RAIL

Witajcie miłośnicy kolei! Mamy świetną wiadomość dla was! Nasza lokomotywa EU07-088 właśnie przeszła przez gruntowny przegląd P4 i prezentuje się niesamowicie!

[...]

367461553_824521443008617_1186999574353684890_n.jpg

Cały czas zastanawia mnie, dlaczego po ostatnich naprawach lokomotywy EU07 są pozbawione gniazd sterowania wielokrotnego:niepewny: Komu to przeszkadza:mad: Po co ta kastracja:cry:

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.543 18 0
EU07-088 właśnie przeszła przez gruntowny przegląd P4 i prezentuje się niesamowicie!
23.07.2023r. W Kamieńcu Ząbkowickim natknąłem się na EU07E-064, która również prezentuje się niesamowicie. Na tyle, że postanowiłem zrobić zbliżenia warstwy lakierniczej. Ostatnia fotografia potwierdza, że mamy do czynienia z prawdziwym nestorem naszych kolejowych szlaków.
5.jpg
6.JPG
7.JPG
8.JPG

Reakcje
3.628 30 0
Mnie ciekawi jedno :) Pytanie do ekspertów :
Ile siódemek, ósemek i dziewiątek na przestrzeni lat otrzymało granatowe malowanie określane mianem "Denaturat"?
Chciałbym poznać statystyki :niepewny:
Granatowe / granatowo-niebieskie / fioletowo-niebieskie malowanie - różnie określane (występowały drobne różnice w odcieniach, przez co jedne lokomotywy były bardziej niebieskie - np. seria EP08, a inne bardziej granatowe - np. seria EP09), potocznie zwane "Jagoda" / "Jagódka" (przez bardziej przychylnych takiej malaturze) lub "Denaturat" (przez mniej przychylnych tym barwom ;)), było krótkim - aczkolwiek interesującym - epizodem w historii malowania lokomotyw serii EU07, EP07, EP08 i EP09.

Oczywiście ekspertem nie jestem ale od ponad 20 lat prowadzę sobie stosowną tabelę odnośnie "siódemek" (a właściwie całej "rodziny" EU06/EU/EP07/EP08). Odznaczając w niej lokomotywy, które nosiły malowanie o które pytasz, zrobiłem print screeny odpowiednich kolumn tabeli i zestawiłem je w poniższe zestawienie:

EU07, EP07, EP08 - malatura niebiesko-granatowa - Tabela nr 1.png

Z powyższego wynika, że:

Ogółem malowanie tego typu dostało 29 "siódemek" (EU07 i EP07) i 7 szt. EP08.

Wśród "siódemek":
16 należało do typu 4E (w tym dwie przebudowane z EP08), a 13 do typu 303E.
Rozróżniając "siódemki" na EU i EP :
17 lokomotyw należało do serii EU07 (13 szt. 4E i 4 szt. 303E), a 12 do serii EP07 (3 szt. 4E i 9 szt. 303E).

W tabeli jaką prowadzę odnotowuję też zarys historii malowania poszczególnych egzemplarzy. Wśród interesujących Cię lokomotyw kształtuje się ono w następujący sposób:

EU07, EP07, EP08 - malatura niebiesko-granatowa - Tabela nr 2.png

W powyższym fragmencie tabeli widać, że wśród "Jagódek" można wyróżnić dwa podstawowe warianty malowania.

Pierwszym było pokrycie pudła barwą granatową (fioletowo-niebieską), bez żadnych dodatków [na powyższym schemacie nazwa lokomotywy pisana w całości barwą granatową].

Drugim było naniesienie dodatkowego, białego, wąskiego paska na boku pudła (na wysokości mniej więcej dolnej krawędzi drzwi do kabiny maszynisty, w 303E, najniższego ryflowania blachy), który zachodził na czoła, na których zwężał się w "zaostrzony początek / koniec", jednocześnie opadając w dół, pod ukosem, w kierunku reflektora przedniego oraz ciemnoszarego pasa, obejmującego boczną linię okien i tworzącego "ramkę" dookoła przednich szyb [na powyższym schemacie, tak malowane lokomotywy mają dodatkowo podkreśloną nazwę]. Biało-srebrzysty (szary) pasek nieco inną formę przybrał na serii EP08, na której imitował przy reflektorach przednich, zakończenie aluminiowych listew ozdobnych.

Oprócz tego, lokomotywy serii EU07/EP07 w malowaniu "Jagoda" różniły się np. posiadaniem nowych reflektorów halogenowych lub nie. Lokomotywy, które posiadały nowe reflektory (w starych, okrągłych obudowach, żadna z "jagódek" nie posiadała tzw "telewizorów") oznaczone są na powyższym schemacie zarysu historii malatury, dodatkowym, małym kółkiem, naniesionym w indeksie górnym, zaraz za nazwą lokomotywy.

Powyższe zestawienie, może posłużyć dalszej analizie. Np. "Jagódka" EU07-226 była jedną 4E bez białego paska, która posiadała nowe, halogenowe reflektory, a wśród 303E EU07-488 była jedyną (ze wszystkich granatowych 303E), która posiadała stare reflektory. Dość "monotonnie" wyglądały też EP07-345, 374 i 389, które pośród granatowych 303E nie miały białych pasków.

Wśród serii EP08, jedyną, która dotrwała w granatowej malaturze, bez białych, ozdobnych pasków do "przemalowania" w standardowe barwy zwane potocznie ICCC [w schemacie wyżej, nazwa w całości pisana barwą szarą] była EP08-011, przez co wyróżniała się od pozostałych "granatowych sióstr" (nie licząc, krótkiego czasu służby EP08-007 bez białych pasków).

Natomiast co do serii EP09, nie prowadzę tego typu tabeli jak dla w/w serii, tym niemniej sprawa jest dość prosta, bo większosć (40 szt.) EP09 dostała malowanie granatowe (001 - 025, 027 - 032, 036, 039, 040 i 042 - 047), a tylko 7 szt. (026, 033 - 035, 037, 038, 041) go nie posiadało.

Wszelkie sprostowania, uzupełnienia i uwagi mile widziane.

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.479 3 0
Kraków Łobzów, 09.08.2023 r. Ostatnimi czasy zaczęła się tu pojawiać ta zielona EU07-052 (miła odmiana od tych PKP IC). Nieraz ją widywałem, ale udało mi się ją "uwiecznić" dopiero kiedy raz, na chwilę, stanęła przed wjazdem na peron. Trochę się spóźniłem kiedy ruszyła, więc wyszło mi jeszcze takie "zbliżenie" (przynajmniej dobrze widać nr EVN:podstepny:) i odjazd ... zdążyłem przed nadciągającym z przeciwka szynobusem:p

P1070477.JPG

P1070480.JPG

P1070482.JPG

P1070483.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 5
Koleje w Polsce 7
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 7