• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie EU07/EP07

Reakcje
3.668 30 0
EP07-1051 w tzw. angielskich barwach, z logiem PKP Przewozy Regionalne, według mnie prezentowała się o wiele lepiej, niż z symboliką PKP IC *, którą zaczęto nanosić, po przejęciu przez InterCity wszystkich EP07-1xxx PKP PR. Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucie, ale uważam, że krótki czas, kiedy "1051" wyglądała akurat tak, jak na fotografii (i generalnie kiedy nosiła wspomnianą malaturę, z kopią herbu kolei brytyjskich na bokach pudła) jest interesującym epizodem - dziś już nieco zapomnianym - historii malowania "siódemek". Może ktoś coś wie (ale od tzw. "kuchni", bo ogólna historia jest znana), jakie były początki pomysłu zastosowania malowania angielskiego i czy to, że dostała je "1051" było przypadkiem, wynikającym z pomalowania kolejnej, modernizowanej EU07, czy z góry założonym, wytypowaniem tego konkretnego egzemplarza ?

* Początkowo zaklejono loga PKP PR, później naniesiono białe paski na czole (w obu przypadkach z małym logo PKP IC), a następnie naniesiono duże napisy iCCC PKP INTERCITY na bokach. Dziś lokomotywa nosi malowanie firmowe.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Właśnie z Lublina wystartował TLK Roztocze z EU07-1514 PKP Cargo. Jedzie przez Rzeszów, Tarnów, Kraków i Gliwice - może ktoś złapie to zestawienie. Czyżby brakowało taboru na wakacje w IC czy tylko chwilowa pomiana? (niestety nie miałem czym pstryknąć fotki)

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
213 7 0
To jak chcecie robić fotki to Wam podpowiem że Roztocze od Krakowa do Lublina, pociągi z Krakowa do Krynicy i Zakopanego będą na Cargo raczej regularnie do końca sezonu wakacyjnego. Może się zdarzyć że Ustronie do Warszawy też.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.228 121 1
Czyżby brakowało taboru na wakacje w IC czy tylko chwilowa pomiana?
Wraz z uruchomieniem wakacyjnych pociągów PKP Intercity musiało pożyczyć lokomotywy od PKP Cargo. Justyna Moskalewicz – Aderek z biura prasowego PKP Intercity poinformowała „Kolejowy Portal”, że przewoźnik planuje wynajem od 5-9 lokomotyw EU07 i 2 lokomotywy Vectron w zależności od ich dostępności w PKP Cargo.

Źródło: kolejowyportal.pl - PKP Cargo na pomoc PKP Intercity

355684036_776542084017593_2770145733361571474_n.jpg

EU07-1518 prowadzi TLK Roztocze z Lublina do Bohumina zbliżając się w lekkim deszczu do Nowej Sarzyny gdzie odbędzie postój handlowy
Nowa Sarzyna 24.06.2023

Źródło: Miłośnicy fotografii kolejowej/Jakub Kania

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Wraz z uruchomieniem wakacyjnych pociągów PKP Intercity musiało pożyczyć lokomotywy od PKP Cargo. Justyna Moskalewicz – Aderek z biura prasowego PKP Intercity poinformowała „Kolejowy Portal”, że przewoźnik planuje wynajem od 5-9 lokomotyw EU07 i 2 lokomotywy Vectron w zależności od ich dostępności w PKP Cargo.

Źródło: kolejowyportal.pl - PKP Cargo na pomoc PKP Intercity

Zobacz załącznik 985034

EU07-1518 prowadzi TLK Roztocze z Lublina do Bohumina zbliżając się w lekkim deszczu do Nowej Sarzyny gdzie odbędzie postój handlowy
Nowa Sarzyna 24.06.2023

Źródło: Miłośnicy fotografii kolejowej/Jakub Kania
Remont, że pod prąd jedzie?

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.725 0 0
07-07-2023r. Co poradzić mogę na to, że wpadłem na nią:) Pewnie była pokazywana x-razy ,ale u mnie w zbiorach jest pierwszy raz. Po zakupach w sklepie modelarskim, mówię do syna idziemy trochę postrzelać na peron. I podjeżdża EP07-361 Gdańsk Wrzeszcz - w tle na ostatnich zdjęciach zabytkowa nastawnia bramowa.
S1.jpg
e1.jpg
e2.jpg
e3.jpg
e4.jpg

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.011 144 0
Wygrzebane z FB
Zdjęcie podobno z czasów "III RP" - przynajmniej w tej kategorii je znalazłem. Album opisany: Polska '96 fot.Frühtau
brak opisu "co fotograf miał na myśli"
335057671_864107074677126_8596368063393496396_n.jpg

Ostatnio edytowane:

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Nie zrozum mnie źle, zdjęcie jest fajne ale wydaje mi się jakby czoło lokomotywy było tak dziwnie rozciagnięte. Ja miałem często takie efekty jak kiepskim aparatem w telefonie robiłem zdjęcia lokomotyw w ruchu.
Ale może mam już poprostu zwidy jakieś;)
Nie ma kłopotu, zapytałem, bo byłem ciekawy. Faktycznie zdjęcie jest zrobione telefonem, ale sam ustawiam parametry migawki i przesłony, tu było 1/2500s i f1.8, nisko, około 0,5m nad peronem. Może taka perspektywa wyszła...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 5
Koleje w Polsce 7
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 7