Skoro sam wiesz, że zdjęcie jest słabe, to czy warto takie zdjęcie publikować? Zwłaszcza, że nie przedstawia żadnej nadzwyczajnej, wyjątkowej sytuacji. Szanujmy miejsce na serwerze.
ę
Gorsze zdjęcia tu się publikuje, to po pierwsze a po drugie może 10 % wspomnianych przedstawia nadzwyczajne sytuacje.
Pod tym względem popieram opinię kolegi Pawła, powiem więcej, może zaledwie 1 % zdjęć przedstawia jakieś nadzwyczajne i wyjątkowe sytuacje (mowa oczywiście o zdjęciach współczesnych, bo te pochodzące z lat, powiedzmy przed 2000 r., są dziś cenną dokumentacją fotograficzną). Każde natomiast zdjęcie (oczywiście odrzucając te, na których faktycznie "mało widać") jest warte uwagi. Zdjęcie kolegi Magic mnie osobiście zainteresowało, m.in. z powodu tego, że mieszkam w pobliżu Olsztyna i to chyba pierwsze ujęcie, jakiejkolwiek lokomotywy, na tym konkretnym wiadukcie (nad ulicą Schumana). Trochę karkołomne było wspinanie się na ten wiadukt, ale ujęcie bardzo fajne. Myślę również, że to, czy zdjęcie jest nadzwyczajne czy wyjątkowe, często okazuje się dopiero po jakimś czasie (może nawet kilku-kilkunastu lat). Bo hipotetycznie rozważając, co by było, gdyby np. kolega Magic, sugerując się słowami kolegi Dariusza (że zdjęcie jest słabe), "wywaliłby" je ze swojego aparatu, a moderator strony bezpowrotnie usunął je z serwera.... tymczasem za kilka dni, przedstawiona na zdjęciu EP07-1047 miałaby awarię, wypadek, czy inne losowe zdarzenie, po którym okazałoby się, że zdjęcie kolegi Magic, było jej ostatnim portretem "w ruchu"? To oczywiście tylko przykład, ale myślę, że dobrze opisujący to, że o "wyjątkowości" zdjęcia decyduje niekiedy całkowity przypadek, a nie "ostrość czoła lokomotywy" na zdjęciu. Według mnie zdjęcie jak najbardziej warte zaprezentowania, bo w temacie "siódemek" można by znaleźć wiele innych, używając słów kolegi Dariusza, "nie szanujących miejsca na serwerze", które zebrały nawet po kilka "kciuków w górę", a do których kolega Dariusz nie miał tego typu obiekcji. Myślę również, że to czy zdjęcie jest fajne czy nie, to osobiste odczucie oglądającego, a o gustach przecież nie powinno się rozmawiać. Kolego Magic, według mnie ujęcie super, a te trochę rozmyte czoło nadaje dynamiki tej "siódemce", widać, że pociąg jest w ruchu, bo niekiedy trudno stwierdzić czy jedzie czy stoi. I proszę się nie zniechęcać tylko fotografować, ile się da
... oczywiście z zachowaniem należytego bezpieczeństwa, bo przyznam, że trochę niebezpieczna ta "miejscówka" z której kolega zrobił zdjęcie.