Zabrakło mi kilku profili na ramki drzwiowe do ostatniego szóstego Eanos-a więc w ramach zmiany tematu dociąłem i dokleiłem we wszystkich sześciu sztukach brakujące fragmenty tych kątowników, które kiedyś z zapałem sfrezowałem podczas wykonywania profili dwuteowych. Pozostało "tylko" lekkie szpachlowanie i szlifowanie. I kolejny raz okazało się, że plastik jest dość delikatny i jeden z profili będzie do odbudowy - czyli znowu frezowanie, docinanie i doklejenie. Z drugiej strony cała to budowa pokazuje, że w rzeczywistości jest podobnie - co chwila jakieś naprawy. Mam tylko nadzieję , że dzięki tym wszystkim zabiegom modele będą wyglądać na dość wyeksploatowane a nie na "cukierkowe" jak z fabryki
.
W wolnych chwilach rozeznaję temat "drobnicy" szczególnie tej w okolicach podwozia itp. Tablice przestawcze trzeba będzie wykonać na nowo bo obecne są mało dokładne, zastanawiam się nad techniką ich wykonania: z blaszek foto, odlew czy wydruk 3D? Jako, że chciałbym też wykonać tabliczki producenta to chyba bez metody foto raczej się tu nie obędzie. Sprawdzę jeszcze rozmieszczenie armatury w dokumentacji ale już ze zdjęć rzeczywistych wagonów wychodzi, że np. siłownik jest z innej strony niż w modelu...
Poniżej na zielono zaznaczyłem tablice do przeniesienia w inne miejsce zgodnie ze zdjęciem oryginału, na czerwono do całkowitego usunięcia a na szaro do zmiany miesca położenia - wg posiadanej dokumentacji
I widok rozmieszczenia elementów w podwoziu modelu MTH