Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Sugerowałbym, nieco krótsza trawę między torami. Z boków jest dobrze, ale na "międzyszyniu" można uzyskać dobry efekt przy pomocy drobnych , barwionych. trocin. Daje to efekt krótkiej trawy, jakichś porostów i różnej drobnej "zieleniny", jaką można między szynami spotkać.
Dziękuję za sugestię nie mniej, trawa jest przycięta na wysokość główki szyny, co uważam, że i tak jest niewielką wysokością. Nie chciałem mieć toru "czyściocha".
Jako, że krajobraz jest typowo wiejski, to nie mogło zabraknąć chociaż skrawka zboża.
Zboże powstało z pociętej wycieraczki kokosowej.
Moja niestety miała wzorki, więc musiałem ją sztukować na fragmenty pola.
Krawędzie każdego fragmentu podmalowałem farbką w kolorze ziemi, a wystające z boku frędzle podciąłem elektryczną maszynką do golenia.
Gotowy fragment po prostu nakleiłem na dioramkę.
Gdy klej związał, całość zboża wyrównałem od góry tą samą maszynką do golenia.
Trawa zdecydowanie nie jest soczysta, a wszystko zależy przy jakim oświetleniu były robione zdjęcia i na jakim ekranie wyświetlane (sam widzę różnicę na smartfonie, na komputerze i aparacie).
Ale też nie jest wypalona jak u mistrza @odysey .
Chciałem żeby zboże było trochę jaśniejsze, ale nie znalazłem takiej wycieraczki.
Uważam, że trawa trawie nie równa i może być wypalona, a może być trochę zieleńsza.
Ten przejazd podoba mi się. Wyjazd z gospodarki taki prawdziwie wiejski.
Tylko jak już coś wyjeżdża z gospodarstwa, to na przejeździe i za nim między torami a asfaltem też odciśnie ślady.
Nawet na asfalcie ślady wyjazdowe z błota, czy piasku też zostawi.
Trawy w torach, to bym aż tyle i tak wysokiej nie dał.
Ciut więcej subtelności tonalno-strukturalnych w przejściach między poszczególnymi częściami bym zasugerował.
To zdjęcie dość dobrze oddaje te dwie ostatnie rzeczy.
Wycieraczka nieźle za zboże robi.
Trzymam kciuki, bo ogólnie robi dobre wrażenie.
Zgadza się, nie musi być wypalona na popiół. Ale nawet na załączonym przez ciebie zdjęciu widać (szczególnie wzdłuż toru) "łysinki" wyschniętej trawy. I właśnie takie klimaty by lepiej pasowały do twojej dioramy, IMHO. Szczególnie w pobliżu toru i drogi.
P.S.
Sam kolor zboża nie razi. Może udawać żyto, które jest nieco ciemniejsze od pszenicy.
Dokleić można kolby kukurydzy i będzie OK Sorry nie mogłem się powstrzymać. Dla urozmaicenia "dywanu" można postawić słup betonowy z drutami prowadzącymi w okolice domku, oraz zróżnicować właśnie powierzchnię dookoła niego.
Zgadza się, nie musi być wypalona na popiół. Ale nawet na załączonym przez ciebie zdjęciu widać (szczególnie wzdłuż toru) "łysinki" wyschniętej trawy. I właśnie takie klimaty by lepiej pasowały do twojej dioramy, IMHO. Szczególnie w pobliżu toru i drogi.
P.S.
Sam kolor zboża nie razi. Może udawać żyto, które jest nieco ciemniejsze od pszenicy.