• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Drewniany dom z kartonu

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 0 0
Krzesła to dla mnie mistrzostwo świata :)
Mógłbyś napisać trochę więcej o "warsztacie"?
Czym to wycinasz, jak przygotowujesz karton, żeby się nie rwał/strzępił przy wycinaniu takich delikatnych kształtów?

Z przyjemnością patrzy się na takie modelowanie - czekam na dalsze wpisy.

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Dziękuję za komentarze i reakcje. :D

Mógłbyś napisać trochę więcej o "warsztacie"?
Czym to wycinasz, jak przygotowujesz karton, żeby się nie rwał/strzępił przy wycinaniu takich delikatnych kształtów?
Prawda jest taka, że warsztat nie jest ani drogi ani specjalnie wyszukany. Jest mój, ukształtowany przez wiele lat doświadczeń. :gwizd:

Papier milimetrowy aby był grubszy, podklejam różnej maści kartonami tym oto klejem:
To polski klej produkowany w Trzebini.

klej.jpg

Aby coś narysować używam ołówka automatycznego:

ołówek.jpg

Aby narysowane wyciąć, używam nożyka segmentowego:

nożyk.jpg

Żeby przytrzymać wycięte używam pęset:

pęseta.jpg

Żeby wycięte i przytrzymane było mocniejsze, zalewam element klejem Bond. Używany też do klejenia na styk:

Bond.jpg

Tu nie ma jakiejś szczególnej magii bądź drogich rzeczy. Trzeba tylko ćwiczyć. Niektórzy się dziwią jak elementy poniżej milimetra wycinam nożykiem do tapet? A nie skalpelem. Modelarskim. Olfy. Za 50 zł.
Normalnie wycinam. Tak się nauczyłem i dobrze mi to wychodzi. Nie mam potrzeby tego zmieniać.
Ogromną rolę odgrywa tutaj cierpliwość. Gdy nakleisz papier milimetrowy na karton, to trzeba dać mu wyschnąć i dobrze się ukształtować (najlepiej czymś cięższym przyłożyć od góry). I dopiero po czasie wziąć się do wycinania elementu.
Wycinać należy pomalutku i z uwagą. Grubsze elementy przejechać ostrzem kilka razy, a nie na raz. Bo będzie nierówno i brzydko. :p
Trzy razy przymierz - raz przyklej. Gdy sam rysujesz elementy, a Ci nie wyjdą, to wyrzuć do kosza i narysuj jeszcze raz. Nie klej i nie maluj tych zepsutych. Szkoda Twojego czasu i pracy.

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 0 0
No tak, w zasadzie mogłem się tego spodziewać - nie o narzędzia i materiały chodzi tylko o umiejętności :)
Dzięki, motywujesz mnie do dalszego dłubania przy swoich projektach i łudzenia się że to jednak nie kwestia talentu a praktyki ;)

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Kłaniam się z powrotem po czterech miesiącach nieobecności. :gwizd:

Przypominam, że w relacji zajmujemy się aktualnie wyposażeniem wnętrza domu. :D Pozostał do wykończenia średni w wielkości – w porównaniu do dwóch pozostałych pomieszczeń – zielony pokoik.
Przeszukując sieć w poszukiwaniu natchnienia meblowego z epoki minionej natknąłem się na kanapę. Postanowiłem ją do pokoju wykonać gdyż spasowała tam i wyglądem, i wymiarem.

kanapa prl.jpg

Modelik wykonany jest oczywiście z różnej grubości kartoników, wyszlifowany, pomalowany podkładem oraz docelowym kolorem.

kanapa.jpg

kanapa2.jpg

kanapa3.jpg

kanapa4.jpg

kanapa5.jpg

kanapa6.jpg

Do wystroju wnętrza, pod okno, postanowiłem dorzucić „komplet kawowy” w postaci foteli ze stolikiem. Wybór padł na fotele produkowane niegdyś w Radomsku.

Fotel Radomsko.jpg

Fotele.jpg

Fotele2.jpg

Fotele3.jpg

Stolik kawowy.jpg

Stolik kawowy2.jpg

Stolik kawowy3.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.558 27 2
Całość już gotowa do wstawienia:

Komplet kawowy.jpg

Komplet kawowy2.jpg

Komplet kawowy3.jpg

Komplet kawowy4.jpg

A pokoik prezentuje się następująco:

Zielony pokoik.jpg

Zaś cały środek budynku wygląda tak:

z góry.jpg

Ze względu na brak jakiejkolwiek widoczności po wykonaniu dachu, celowo została pominięta kuchnia - pomiędzy największą izbą, a zielonym pokojem, gdzie powinna stać kuchnia kaflowa, piec kaflowy, stół itp. czy białe pomieszczenie gdzie znajdowały się przydasie oraz chociażby drabina do wejścia na strych.

Dziękuję za wytrwałość i do następnego razu! :D