• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Drewniany dom z kartonu

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.154 26 1
Piękna robota.
Pomyśl przy następnym domku o zamianie dachówki na blachę falistą, albo papę. Takie chałupy raczej nie były kryte dachówkami. Chyba i eternit jeszcze sie dziś trafi. A, może antenę TV jeszcze na kominie zamontować?
Piękna robota.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.476 552 30

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.154 26 1
Autor postanowił zrobić, jak wyżej. Amen.
Boom na eternit zaczął się dopiero w latach 70-tych. Wcześniej na polskich wsiach królowały słomiane strzechy, a na bogatszych chałupach i dworkach - właśnie gonty.
Słomiane strzechy znikały już za Gomółki. Eternit znany (nawet w Polsce) był już przed wojną. Polecam choćby trasę z S7, od zjazdu w Knurowcu i dalej na Ostrołękę. Te lata 60-te i 70-te można zobaczyć w niektórych miejscowościach w 2025-tym. Jest się czym zainspirować.
Ja napisałem o tym falistym pokryciu dachu, bo gdyby Koledzy mnie nie oświecili, to bym był przekonany, że to dachówka, która słabo pasuje do klimatu tego budyneczku.

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.834 30 2
Witojcie!

Chałupę uważam za skończoną. :eek: :D

P.S. - Do budynku powstaje niewielka diorama z gminną szosą i wąskotorówką oraz też zieleniną. I teraz pytanie czy pokazać ją tutaj czy w nowym wątku? I czy w ogóle chcecie? :D

chałupa.jpg

chałupa2.jpg

chałupa3.jpg

chałupa4.jpg

chałupa5.jpg

chałupa6.jpg

chałupa7.jpg

chałupa8.jpg

chałupa10.jpg

chałupa11.jpg

chałupa12.jpg

chałupa9.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.169 66 5
P.S. - Do budynku powstaje niewielka diorama z gminną szosą i wąskotorówką oraz też zieleniną. I teraz pytanie czy pokazać ją tutaj czy w nowym wątku?

Nie mnóż bytów, dawaj tutaj :)

I czy w ogóle chcecie? :D

Pytasz dzika, czy sra w lesie? :D

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.834 30 2
Wieczórbry!

Niektórzy chcieli? Niektórzy mają!
Jedziemy z tematem. :cool:

Jako, że nie chciałem aby model domku stał gołom dupom na półce, to postanowiłem umiejscowić go na wycinku - prawie - zmyślonego terenu.

Za podstawkę posłużyła mi drewniana taca kelnerska, zakupiona na Allegrzu.

1745342136218.png

W rzeczywistości dom stał dość blisko drogi - gankiem do jezdni, a płot w zasadzie dotykał pobocza. Chciałem też aby diorama służyła w przyszłości do prezentacji taboru wielkości H0e bądź też do zaprezentowania spraw motoryzacyjnych.
Decyzja padła taka by między dom, a drogę wrzucić tor wąskotorówki.

diorama start.jpg

Jako, że chodzę własnymi ścieżkami i testuję różne materiały czy techniki, to na całą powierzchnię tacy wyłożyłem glinkę samoutwardzalną z marketu z ptaszkiem - Oszą. Pozwoliło mi to na dość niestandardowe ukształtowanie terenu, przez co dioramka zyskała optycznie na tym zabiegu.
Teraz już bym nie odbijał toru H0e w glince, bo w kolejnych krokach wyszło, że było to niepotrzebne. No, ale chciałem spróbować, to spróbowałem. :D Glinka była wymieszana z wodą - tak aby dało się rozprowadzić i położona prosto na gołą dechę. Trzyma jak skur... bardzo trzyma podłoża. :D I da się szlifować. I jest tania.
W późniejszym czasie zarys domu odsunąłem jeszcze od toru. Tutaj aktualnie tego nie ma, nie widać.

diorama start2.jpg

diorama start3.jpg

Na tak przygotowaną drogę wylałem asfalt - czyli pingwinią miksturę złożoną z:

- Vallejo GROUND TEXTURE White stone / biała skała - masa modelarska / 200ml
1745343146647.png

- Ammo of MIG 2157 TEXTURE: ASPHALT GROUND - 100ml

1745343360633.png

Jedno jest całkiem białe, a drugie całkiem czorne - jak tor F1 po deszczu. Oba wymieszałem aby powstał mniej więcej odcień jasnej szarości.
Zdjęcia typowo po wymieszaniu nie mam.
Gdy droga wyschła zacząłem ją traktować wszystkim co było pod ręką. :D Tak by wyszła wiejska droga asfaltowa. No i tak żebym był zadowolony.
Oglądałem zdjęcia oryginałów oraz z epoki i paćkałem drogę. Zadowalający mnie efekt osiągnąłem po kilkunastu godzinach (w życiu prywatnym to kilka dni :p )

W ruch poszły:
- różnego rodzaju farby - aerografem
- różnego rodzaju farby - pędzlem (suchy pędzel), wykałaczką (kropki na drodze)
- puder/pigment - A.MIG-3007 Ammo of MIG PIGMENT DARK EARTH
- puder/pigment - A.MIG-3004 Ammo of MIG PIGMENT EUROPE EARTH
- preparat - A.MIG-3000 Ammo of MIG PIGMENT FIXER - ciemne ślady na asfalcie po płynach eksploatacyjnych tudzież innych (takie kropki)

Czasem też mieszałem farbę z pudrami, a co.

farba.jpg

diorama start4.jpg

pyndzel.jpg

diorama start5.jpg

diorama start6.jpg

diorama start7.jpg

diorama start8.jpg

diorama start9.jpg

Droga jest na tyle szeroka, że dwa pojazdy się miną. Optycznie zwężają ją zapiaszczone pobocza.
Generalnie na gotowej dioramce jest to taki efekt, a resztę i więcej zobaczycie z czasem. :)
Piszę, że na gotowej, bo drogi w sumie nie ruszałem jako tako, a w terenie już leży tor, jest posiana trawa, jest... No różne sprawy są. :D

diorama start10.jpg

Do następnego!

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.834 30 2
Witam wśród bandy gości, co nic ciekawego nie mają do pokazania i tyle, jak to napisał jeden miszcz modelarstwa w dziale H0-Planuję. :D

Krokiem następnym było pomalowanie toru H0e, położenie go na dioramce oraz zasypanie kamyczkami. Tyle bądź aż tyle.

Biały budyń w terenie to prezentowany już specyfik - Vallejo GROUND TEXTURE White stone / biała skała - masa modelarska / 200ml - która posłużyła za wykonanie podjazdu pod szyny. Będzie to gruntowy wjazd na gospodarskie podwórko.
Tor malowałem "na boku", natomiast w terenie poprawiałem niedomalowania oraz machnąłem podkłady, które miały białe pozostałości po glince samoutwardzalnej.

TorH0e.jpg

TorH0e3.jpg

TorH0e4.jpg

Kamyczki do zasypania toru to produkcja firmy Polak w wielkości TT. Wymieszałem je na sucho z pudrami od AMMO.
Plus tego taki, że nie musiałem bełtać ich w farbie i czekać aż łaskawie wyschną.

Kamyczki.jpg

Pudery.jpg

Kamyczki2.jpg

Kamyczki3.jpg

Kamyczki4.jpg

Proces zasypywania toru jest prosty jak TLK w kołobrzeskich peronach.

Na położony tor, sypię (NA SUCHO) wcześniej przygotowane kamyczki. Nadmiar zgarniam pędzelkiem. Tak przygotowane podłoże spryskuję obficie mgiełką IPA Izopropanolu, który to spowoduje, że klej lepiej nam wniknie w podłoże, lepiej się rozleje i nie będzie robił grudek. Potem od razu zalewam to zwykłym wikolem wymieszanym ze zwykłą wodą z kranu - taką wodą wikolową. "Śmietanę" aplikuję za pomocą strzykawki z igłą.

TorH0e5.jpg

TorH0e6.jpg

Schnący tor tak prezentował się w słoneczku. :)
Różnorodność koloru podsypki spowodowana jest dosypaniem podczas schnięcia różnych pudrów czy przesianego piasku.
Potem tak czy siak stonuję barwę suchym pędzlem i zasieję wszędzie trawsko. :cool:

TorSuoneczko.jpg

TorSuoneczko2.jpg

TorSuoneczko3.jpg

TorSuoneczko3,5.jpg

TorSuoneczko4.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.834 30 2
Dziękuję za wszystkie odwiedziny i pozytywne reakcje! To bardzo miłe! :love:
Wyskoczyła mi informacja z forum, że poprzedni mój wpis był tysięcznym (!) wpisem tutaj! :eek:

Ale z racji tego, że jeden mój post z wątku Nowości PKP 2025 został usunięty, to TEN, który kreślę aktualnie stanie się moim tysięcznym. :D
Fajnie, że akurat wypadł w autorskim temacie. :)

Jedziem z relacją!

Następnym elementem do wykonania był wjazd na podwórko i kawałek samego podwórka.
Po przejrzeniu różnych rozwiązań w prawdziwym terenie, postanowiłem zrobić wjazd ziemny z wykorzystaniem dwóch płaskowników.
W modelu to kartka bloku technicznego nasączona CA i pomalowana na "rdzawo". O białej masie pisałem wiadomości wcześniej.

Wjazdnapodworko.jpg

Wjazdnapodworko2.jpg

Do wypełnienia przejazdu jak i zasypania podwórka użyłem materiałów ze zdjęcia poniżej.
W worku foliowym przy pigmentach to prawdziwy pył z wiejskiej drogi, który sobie kiedyś stworzyłem. Z 10 lat już leży. :D

Materiałen.jpg

Wjazdnapodworko3.jpg

Pierwszy etap zasypywania podwórka, to wykonanie "na oko" odpowiedniej mieszanki piasku / kamyczków / pudrów i posmarowanie miejsca, które chcemy mieć zasypane - rzadkim wikolem (woda z kranu + klej).
Nie wygląda ciekawie, ale to nie ma wyglądać, a stworzyć podstawę pod docelowe zasypanie.
Tak, najpierw zrobiłem przejazd, a potem wziąłem się za zasypywanie terenu.

Wjazdnapodworko4.jpg

Drugi etap, to nadal smarowanie rzadkim wikolem powyższego terenu (nie całego, a miejscowo) i zasypywanie. Gdy całość wyschła, to na teren poszedł pył/piasek Polaka - 5310, który jest na zdjęciu z materiałami, spryskałem go mgiełką IPA Izopropanolu, a potem "wodą wikolową" i odstawiłem do wyschnięcia.
Izopropanol powoduje, że klej ładnie się rozlewa i wsiąka w podłoże. Nie tworzą się grudki ziemi.

Chciałem żeby na podwórku się coś działo, więc wymyśliłem sobie motoryzacyjne ślady.

Pod koniec schnięcia terenu (da się poznać po innej barwie piasku) odcisnąłem sobie ślady kół przyczepą od ogórka, chamsko jeżdżąc po dioramce. :D Nie mam w zasobach ani traktora ani żadnej osobówki żeby wykonać inne ślady, więc założyłem, że na gospodarkę wjechała jakaś ciężarówka, albo chociażby furmanka na gumowych kołach. Za torami jest rozwidlenie bo tak mi się wymyśliło, że w dalszej części podwórka maszyna sobie wykręcała, tworząc pętlę. :gwizd:
Ślady utrwaliłem jak poprzednio - Izopropanol, a potem "woda wikolowa". Teren jest twardy, nic się nie sypie, a ślady choć mikroskopijne, to są trwałe.

Przy okazji powstała ścieżka wokół domu. Wzorowana na oryginale, gdyż widać taką na zdjęciu lotniczym z 1962 r.

Wjazdnapodworko5.jpg

Wjazdnapodworko6.jpg

Wjazdnapodworko7.jpg

Wjazdnapodworko8.jpg

Wjazdnapodworko9.jpg

Jak nie byłem zadowolony z efektów kolorystycznych powstałego terenu, to poprawiałem fragment farbą, techniką suchego pędzla.
Pył i piasek z podwórka na szynach w przejeździe zostaje. :)
Na razie jest sucha ziemia, ale z czasem dojdą jakieś roślinki.

Wjazdnapodworko10.jpg

Wjazdnapodworko11.jpg

Wjazdnapodworko12.jpg

Wjazdnapodworko13.jpg

Reakcje
47 3 0
No to dopóki nie ustalą terytoriów, będziesz miał wesoło. Ale do AdRemu. Koci żwirek, o ile używasz bentonitu warto przed użyciem przesiać. Kotu wszystko jedno, a pył jest bardzo użyteczny. Chłonie kleje i farby idealnie. W końcu do tego został stworzony.
PS pyłu po odsianiu bentonitu używam od lat w modelarstwie, choć nie kolejowym, chociaż z koleją ma to pewien związek https://special.goodsmile.info/soyuzrocket/en/

Ostatnio edytowane:
Reakcje
47 3 0
Chyba zalecał jakieś 15 lat temu. Kwestia zaprasowania. Jak podwędzę córce bateryjki, to zrobię Ci zdjęcia moich "rocket tools"
PS wtedy też była teoria, żeby wkładać w zacisk dyszy stalową podkładkę na tym właśnie CX-5. Upadło.

Ostatnio edytowane: