Ostatnio pokazałem model lokomotywy manewrowej z rodziny V60. Dzisiaj chciałbym przedstawić model poprzedniczki tej serii czyli V36. Lokomotywy te mają wojskowy rodowód gdyż były produkowane na zlecenie wojska od roku 1938-go. Po wykonaniu kilku różnych prototypów do seryjnej produkcji trafiła wersja WR360C14 w wersji standardowej. Oznaczenie to należało zrozumieć jako Wehrmacht Rangierlokomotive (Wojskowa Lokomotywa Manewrowa) o mocy 360 KM, o układzie osi C (3 osiowa) i nacisku osiowym 14 ton. Lokomotywy te posiadały przekładnię hydrauliczną i były produkowane w dość dużej liczbie przez rózne fabryki. Po zakończeniu wojny ocalałe lokomotywy trafiły na stan kolei obydwu państw niemieckich. Dla kolei DB zbudowano jeszcze po wojnie 14 lokomotyw w wersji niezmienionej w latach 1947/48 oraz w roku 1950-tym następne 18 sztuk ale już z nową przekładnią (projektowaną z myślą o nowej serii V60) przez co lokomotywy tej ostatniej serii miały 3-cią oś bardziej cofniętą do tyłu. Warto jeszcze wspomnieć o nielicznej odmianie wersji standardowej WR360C12, która była nieznacznie mniejsza.
Ja w swojej kolekcji miałem od niepamiętnych czasów modele V36 w skali TT, które szczegółami budowy odpowiadały wersji WR360C12 lecz wymiarami już nie. Potem jakieś 25 lat temu miałem do H0 bardzo stary i prymitywny model Trixa, jednak jego jakość pozostawiała wiele do życzenia. Ostatecznie kilka lat temu kupiłem bardzo ładny model Limy z nowej produkcji Hornby International. Model ten jest kontynuacją produkcji opracowanego ok roku 1990-go modelu firmy Lima. Na zewnątrz model niewiele się zmienił poprawiono malowanie z bogatszymi napisami. Technicznie dostosowano model do DCC (jest gniazdo), oświetlenie za pomoca LED i na pewno trochę nowszej konstrukcji silnik. Prezentowany model to Lima HL2014, V36 150 BD Kassel Bw Fulda. Lokomotywa z numerem 150 należała do grupy 14 lokomotyw zbudowanych po wojnie.
Pomimo że model ten ma już długą historie może nadal sie podobać pomimo że istnieją juz 2 nowsze opracowania; Roco (Fleischmann) wersja standardowa i Lenz V36.4 odpowiednik ostatniej serii 18 sztuk z roku 1950-go.
Ja w swojej kolekcji miałem od niepamiętnych czasów modele V36 w skali TT, które szczegółami budowy odpowiadały wersji WR360C12 lecz wymiarami już nie. Potem jakieś 25 lat temu miałem do H0 bardzo stary i prymitywny model Trixa, jednak jego jakość pozostawiała wiele do życzenia. Ostatecznie kilka lat temu kupiłem bardzo ładny model Limy z nowej produkcji Hornby International. Model ten jest kontynuacją produkcji opracowanego ok roku 1990-go modelu firmy Lima. Na zewnątrz model niewiele się zmienił poprawiono malowanie z bogatszymi napisami. Technicznie dostosowano model do DCC (jest gniazdo), oświetlenie za pomoca LED i na pewno trochę nowszej konstrukcji silnik. Prezentowany model to Lima HL2014, V36 150 BD Kassel Bw Fulda. Lokomotywa z numerem 150 należała do grupy 14 lokomotyw zbudowanych po wojnie.
Pomimo że model ten ma już długą historie może nadal sie podobać pomimo że istnieją juz 2 nowsze opracowania; Roco (Fleischmann) wersja standardowa i Lenz V36.4 odpowiednik ostatniej serii 18 sztuk z roku 1950-go.
- 1
- 1
- Pokaż wszystkie