Szanowni koledzy, jako że uwielbiam wagony towarowe kryte w barwach prywatnych firm (3 i 4 epoka DB) zainteresowałem się wagonami jakie proponuje w najnowszym katalogu firma Lilliput. Są to wagony serii Hbbks (np. Lilliput L230160).
Czy ktoś byłby uprzejmy napisać coś o tym typie wagonów, jaką była ich przybliżona liczba egzemplarzy no i przede wszystkim czy akurat takie jak proponuje Lilliput wersje malowania faktycznie istniały (znalazłem w necie inne, ale akurat nie te). Z góry dziękuję z wszelkie informacje.
Gdzieś mi ten wpis Kolegi umknął mojej uwadze. Być może z powodu braku obrazka, który jednak bardziej przyciąga uwagę.
Rzeczone modele to zestaw wagonów krytych budowy specjalnej do przewozu ładunków o bardzo małym ciężarze właściwym. Wykonane w skali N.
Tego malowania nie widziałem na zdjęciach w skali 1:1 ale to nie znaczy że takich wagonów nie było. Modele wagonów tego typu w skali H0 produkowały od wielu lat firmy Fleischmann i Lima. Także ukazał się model Fleischmanna w malowaniu Dunlop ale w kolorze srebrnym.
Ja natomiast najbardziej kojarzę te wagony w malowaniu G+H ISOVER najpierw je spotkałem w katalogach modeli a potem na początku lat 2000-nych w skali 1:1 kiedy zaczęły przyjeżdżać do fabryki Isovera w Gliwicach. Nawet wielokrotnie podstawiałem te wagony na tą bocznicę i je stamtąd odbierałem. Przewożono w nich wełnę mineralną. Wagony te były produkowane przez firmę Talbot w dwóch zasadniczych odmianach różniących się długością, pojemnością i kształtem dolnej krawędzi pudła. Była jeszcze mało liczna pododmiana z nieznacznie obniżonym dachem. To mnie skłoniło do zakupu modeli. Najpierw Lima 303569 z serii Hobby Line już z mechanizmem kkk a potem udało się nabyć model Fleischmanna 5378-92 jako reedycję produkowanego przez wiele lat modelu 5378 z tym że już wyposażony w kkk.
Z tego co widziałem to Liliput wykonał modele wagonów obydwu odmian ale w skali N. Jest zapowiadany zestaw 2 wagonów w nowym malowaniu Isover.