A4üm-61. Więc do ewentualnego użycia od 1961 roku. Zastanawiam się, czy jest to wagon pierwotnie serii
A4ümg-54, przebudowany w 1961 roku. Z widocznych różnic - inne drzwi.
To nie jest przebudowany wagon, tylko wagon nowszego typu, z drzwiami łamanymi zgodnie ze standardem UIC. Ale Roco miało w ofercie również te starsze, są w zestawie, do którego link podałem w zacytowanym przez kolegę
@DieselPower wpisie, choć tam są oznaczone jako 2 klasa, co jest trochę dziwne jeśli chodzi o wagony X z 10 przedziałami. Co ciekawe, na modelach naniesione są oznaczenia serii
AB4ümg. Te modele były też produkowane w oznaczeniach 1 klasy. Roco produkowało modele tych wagonów również w specjalnej wersji, z otwieranymi elektrycznie drzwiami. Poza Roco, Piko i Hobbytrain były (są?) jeszcze modele tych wagonów Lima/Rivarossi, też z III epoki. Nie wiem, niestety, od kiedy zrezygnowano z umieszczania w serii wagonu roku budowy. Ja mam modele Roco 44741, A4üm, numerami 12 041 rew. 16.7.63 i 12 047 rew. 16.8.63 (oba mają ten sam numer katalogowy Roco) oraz Rivarossi 3578, A4ümg 11 810 rew. 18.12.60. Ale wagony budowy 54 były jeszcze bardzo długo używane, do Polski przyjeżdżały takie z pełnymi drzwiami, choć 1/2 klasy i 2 klasy/bagaż, jeszcze na przełomie lat 1970. i 80., oczywiście już przemalowanie na oceanblau/beige.