Koledzy, nie przeceniajcie moich możliwości i wiedzy. Coś tam wiem, ale akurat o przedsiębiorstwie TOUROPA wiem nie za dużo, poza tym, co wyczytałem w internecie. Firma została założona w 1948 roku w Monachium, a w 1951 roku została przekształcona w przedsiębiorstwo turystyczne o nazwie TOUROPA. Wagony, o których mowa, zostały zbudowane specjalnie dla tej firmy i były włączone do parku wagonowego DB, podobnie, jak inne wagony tzw. prywatne. Nie wiem, jaka była struktura własnościowa tego taboru i czy DB była ich współwłaścicielem. A pociągi był z pewnością uruchamiane przez DB na zamówienie TOUROPA i zestawiane z ich wagonów. Ale nie mogę wykluczyć, że były składy mieszane, np. grupa wagonów TOUROPA była dołączana do innego pociągu rozkładowego. Nie było wtedy prywatnych przewoźników. Niedużo też mogę powiedzieć o samych modelach, poza tym, że cena jest całkiem dobra jak na dzisiejsze warunki. Ale modele nie są chyba nowe, tylko to jakieś wznowienie, nie wiem, czy coś zostało w nich zmienione. Ale mogę się spodziewać, że są to całkiem dobre modele i są warte swej ceny.
Ale są też na forum inni koledzy, dysponujący co najmniej taką samą wiedzą na temat DB jak ja, może oni coś dodadzą.