Ustka dworzec kolejowy 1930 ( foto z "baza kolejowa")
- lata 60-te jak było w podpisie ( foto z forum Stara Ustka na fotografiach)
i aktualnie
i od razu jeszcze z lotu ptaka w latach 20-tych fragment portu z nabrzeżami i bocznicami , -mnie zainteresowała historia tej bocznicy ( przy tak zwanym Kanale Węglowym po lewej stronie )
( foto z forum "Ustka dawno temu na fotografii)
to samo miejsce w 1940 roku
(fotopolska)
i aktualnie
(foto z netu)
-ta bocznica wielokrotnie zmieniana na nabrzeżu zachowała się do dziś i jest zakończona kozłem oporowym ze zderzakami kolejowymi ,
- i właśnie z tą bocznicą jest zwiazane to przeurocze zdjęcie z "Przekroju" z roku 1947 a więc kiedy żelazna kurtyna już coraz mocniej opada ,-
zdjęcie przedstawiające skandynawski żaglowiec podczas zacumowania przy tym nabrzeżu i załadunku na jego pokład węgla z podstawionych węglarek kilku na oko czterech -pięciu , ta na pierwszym planie weglarka mojm zdaniem ma w oznaczeniu orzełka , widać człowieka pchającego ogromną taczką po ustawionej kładce , - ten żaglowiec skandynawski to dwumasztowy szkuner , jego flaga mimo ,że foto czarno-białe to wyrażnie widać tło flagi jaśniejsze niż fragment krzyża , który jest ciemniejszy w górnym i dolnym polu flagi widać jakies dodatkowe elementy zdobnicze , nazwa szkunera "+LA(?)A+" - ciekawi mnie skąd przypłynał dokładnie ten szkuner po około 100 ton ładunku węgla ..
wspólcześnie to miejsce