• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dawniej i dziś

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
- Ktoś może orientuje się czy we Włocławku w latach 70-tych u.w. było MD- bo w tej materii to prawdziwa czarna dziura ..
Oczywiście, że we Włocławku była parowozownia - znajdowała się na przeciwko wyburzonego starego dworca. Była to parowozownia z wieżą ciśnie dwustanowiskowa przelotowa jest na zdjęciach z okresu międzywojennego, mogła być wyburzona w latach 60 gdy powstawały bocznice przeładunkowe. Ten sam los spotkał obrotnicę (informacja od byłego pracownika kolei). Jako na pociechę pozostał kanał oczystkowy, zasieki węglowe z cokołem po dźwigu do nawęglania rampa do załadunku czołowego i bocznego, skrajnik oraz portale od wiaduktu wąskotorowego.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.811 444 99
Trzymając się ustaleń z rozmowy (wpis wa1aw, Dzisiaj o 14:51) zamieszczam zdjęcia dworca kolejowego w Puławach roku 1934 i 2016.

Źródło pierwszego zdjęcia widoczne jest na nim samym, a w odniesieniu do drugiego, to nie będę uprawiał kryptoreklamy :)

Zobacz załącznik 383334
Zobacz załącznik 383335

PS. Niezmiennie będę się zwracał do Kolegów o pomoc w rozwikłaniu historii pociągów: http://odkrywca.pl/polskie-pociagi-szpitalne-i-sanitarne,745642.html
W 2019 roku upłynie dokładnie 100 lat od "ubrania w mundur WP" wagonów Mhx angielskiej konstrukcji :)
Na starym zdjęciu (załącznik 383334) tor jakby szerszy niż 1435mm. To chyba porosyjski rozstaw. Może mi się wydaje ale jak patrze na te zdjęcia to widzę, że szerszy był.
Peron wyspowy też jakby przy innych torach niż obecnie i ztego co widać, to na wieży wodnej widocznej w tle stoi obecnie goły zbiornik... :(

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Na zdjęciu widać tor normalny - 1435 mm. Nienormalny to był tylko pewien chłoptaś, który jakiś czas temu rozpalił sobie ognisko ... na wieży ciśnień. :(
Osiem lat temu wyglądała jeszcze przyzwoicie, oczywiście też jakiś "artysta" uznał, że trzeba ją jeszcze dodatkowo przyozdobić.... :(

Puławy-15Jul08.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Osiem lat temu wyglądała jeszcze przyzwoicie, oczywiście też jakiś "artysta" uznał, że trzeba ją jeszcze dodatkowo przyozdobić.... :(
A jakby tak "artystę" pojmać, i docenić, dać mu w nagrodę w......l, niech ma.
A jeśli nie tego się uda, to innego, ku przestrodze, jak miło jest dawać, rozmarzyłem się.
[DOUBLEPOST=1468334135,1468332652][/DOUBLEPOST]Przepraszam z OT, podobną znalazłem w Sadurkach i o ile na tą w Puławach z jakiegoś powodu nie mogłem wejść, to tu wlazłem choć troszkę się obawiałem czy schody wytrzymają.

P1130704.JPG

Tu też był "artysta".

P1130703.JPG

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.811 444 99
Na zdjęciu widać tor normalny - 1435 mm. Nienormalny to był tylko pewien chłoptaś, który jakiś czas temu rozpalił sobie ognisko ... na wieży ciśnień. :(

Zobacz załącznik 402425
Przecież nie pisałem, że jest tor "nienormalny". Pisałem, że na starym zdjęciu ze stacji Puławy widzę tor szerszy niż 1435mm - chyba że mam zwidy albo zdjęcie jest jakieś rozszerzone. Słowa "normalny" ani "nienormalny" nie użyłem choć pewnie większość wie, że słowem "normalny" nazywa się tor 1435mm. Slangowo często się używa przecież tego określenia na tym forum i w kregach modelarzy kolejowych, podobnie jak mówi się o torze "wąkim" czy "szerokim" (szerszym niż 1435mm).

Rozumiem, co toważysz Jarzabek miał na myśli ale przy okazji przeinaczył sens mojej wypowiedzi. Ktoś mógł zrozumieć że pisałem o "nienormalnym" torze.
[DOUBLEPOST=1468474846,1468474092][/DOUBLEPOST]
Wygląda na tego samego lub reprezentującego ten sam styl. Kazimierz blisko ... artystów tam nie brakuje.;)

Ale dobrze, że tej nieodległej, widocznej poniżej nie dzieje się ...

Zobacz załącznik 402464
Taką samą widziałem w Rudzie Talubskiej.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Rozumiem, co toważysz Jarzabek.
Chyba lepiej by było aby w następnych wypowiedziach towarzyszył Tobie ...słownik. ;)
Taką samą widziałem w Rudzie Talubskiej...
i w Dęblinie, Pilawie i Otwocku. Wymieniłem tylko te pobliskie. Są to wieże typu polskiego i można je spotkać także innych stacjach na terenie Polski zarówno obecnej jak i przedwojennej.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.811 444 99
Z językiem polskim kiepko u mnie, fakt. Nie wiem po co ktoś tak to skomplikował.
"ż" powinno być zawsze "ż", a nie raz jakieś "rz" innym razem "ż"... (to samo z "ch" i "h")...
[DOUBLEPOST=1468490196,1468489579][/DOUBLEPOST]
i można je spotkać także innych stacjach na terenie Polski zarówno obecnej jak i przedwojennej.
Na terenie Polski przedwojennej to chyba korzystając z machiny czasu :)

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
To może i ja coś dorzucę w temacie ...

Stacyjka Rogowo na Kolejce Żnińskiej bardzo dawno temu i niedawno :

Rogowo 2x a.jpg

Rogowo anno 1908, fotka z pocztówki wieloobrazkowej "Gruss aus Rogowo i. Posen"
Napis głosi, że to restauracja dworcowa, ale to dworzec, może i z restauracją.

IMG_0130a.jpg

Rogowo w roku 2010, niestety torów już nie ma ...

I jeszcze raz porównanie, tym razem w mniejszych "widełkach czasowych" :

roggenau008.jpg

Rogowo (jako Roggenau, po powtórnym zniemczeniu nazwy, czyli po 1941r.)
Tu wycieczka żołnierzy, zapewne Wehrmachtu, powrót do Żnina (wówczas już jako Dietfurt)
- jak jeden z żołnierzy napisał na wagonie, był to ... Festyn dziecięcy (sic !)
Swoją drogą, jakie to sympatyczne ...
( coś z tym festynem było, ale nie wiem dokładnie gdzie miał miejsce )

Rogowo a.jpg

I to samo miejsce w 2010.
Niestety, a może w tym przypadku i na szczęście ...
- dzisiaj na wszelakie okazje, np.festyny można stąd dojechać już tylko transportem drogowym.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Łęczyca Wąskotorowa około 2000 roku (mogę się trochę mylić, zdjęcie nie jest opisane) autor PCh.

skanowanie0002.jpg

I teraz. 16.07.2016 autor PR

DSC_0156.JPG