• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dawniej i dziś

spptkw2

Znany użytkownik
Reakcje
48 3 0
Stacja SZARLEJ PIEKARY wczoraj i dziś, na linii Chorzów Stary - Radzionków.
Lata 30-te XX wieku. foto: NAC.

6293-46-jpg-500-500.jpg

PIC_1-G-3723.jpg

Zdjęcie współczesne tego samego miejsca.
Linia 145, ale w zmienionej formie. Tor z lewej strony prowadzi do nieistniejącej już stacji Brzeziny Śl. wcześniej na podg. JUP odgałęzia się do KWK Julian w Piekarach Ślaskich.
Tor z prawej strony prowadzi obecnie do podg. Barbara spółki Infra SILESIA S.A. i łączy się z jej linią Nr. 202 która jeszcze parę dni temu prowadziła do będącej w likwidacji stacji Zygmunt August. W chwili obecnej po torze z prawej strony jest jedyny dojazd do szybu piaskowego Witczak KWK Centrum będącej w likwidacji. Według posiadanych informacji po tym torze przejedzie jeszcze prawdopodobnie kilka pociągów z piaskiem i cała infrastruktura łącznie z mostem piaskowym na szybie Witczak przestanie istnieć.
05.06.2015r. 2X foto:sppTKw2

DSC01203 (Kopiowanie).JPG

Z prawej strony widoczny jest przejazd drogowy. Na drugim zdjęciu archiwalnym w tym samym miejscu jest most drogowy nad torami z "międzynarodową" linią tramwajową w relacji Beuthen - Piekary Śląskie .
DSC01204 (Kopiowanie).JPG

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
Piotrków Trybunalski
foto z FP

foto Kol.Lulek z tego forum
- jak to się określa "coś za coś' -tu w tym przypadku przybył peron ubył tor

Ostatnio edytowane:

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
foto Kol.Lulek z tego forum
- jak to się określa "coś za coś' -tu w tym przypadku przybył peron ubył tor
Aktualnie to stacja wygląda tak(sierpień 2014):
Ptb-6.JPG

No może nie tak aktualnie, bo tor przy dworcu jest już wymieniony. Pojawiły się gabloty z rozkładami i mała wiata na środkowym peronie.

A

AJ

Gość
Ze zdjęć wstawionych przez Oktawiana i Hoarta pozwoliłem sobie zrobić taką małą składankę - Przedwczoraj i wczoraj.....
Wydaje mi się Jarząbku, że pisząc - przedwczoraj i wczoraj - wbrew pozorom kolejność zdjęć powinna być odwrotna. "Rumun" wygląda na fabrycznie nową sztukę, więc zdjęcie powstało najprawdopodobniej pod koniec lat 60-tych jeszcze w trakcie jego służby w Ostrowie, natomiast Ok22 "zdjęto" podobno w 1972 roku.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
A ja jednak pozostawię tak jak jest. Jestem przekonany, że zdjęcie Ok22-21 pochodzi z 1962 r. Zapewne prawdziwa jest informacja zawarta w książce "Dzieje katowickiego okręgu kolejowego", iż pochodzi ze zbioru K.Jeżaka, zresztą jak też i kilka innych tam zamieszczonych. Szkoda tylko, że nie podano informacji, że autorem tych zdjęć wykonanych w 1962 roku jest H.Griebl.
A ST43-37 masz rację - zdjęcie pochodzi z okresu jego służby w Ostrowie Wlkp.

Ostatnio edytowane: