• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z internetu

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.437 680 30
CPKC is the combination of two historic railways – Canadian Pacific (CP) and Kansas City Southern (KCS). Today, we are CPKC and have created the first and only transnational rail network in North America. Drawing on our strong foundations and heritage, CPKC moves essential goods across our 20,000-mile network to support economic growth throughout Canada, the U.S. and Mexico.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.437 680 30
Przypadkiem znalezione na fejsie
Strasznie te zdjęcia walą sztucznością, widać "rękę AI". :mad: Dla przykładu na zdjęciu powitania na peronie stojący w tle salutujący oficer jest ostry i kontrastowy, a widoczny obok wagon, będący w tej samej odległości od obiektywu, jest blady i nieostry. Takich przykładów jest więcej... Niedawno rozmawialiśmy o poprawianiu zdjęć przez AI, tu mamy kolejny przykład.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.568 171 86
Andrzeju (@Andrzej Harassek ) - za chwilę takie Archiwa fotograficzne jak Twoje będą bezcenne. AI robi powoli taki bajzel, że niedługo nie będzie można odróżnić fikcji od faktów. Już dzisiaj, powoli na Giełdach finansowych widać jak zaczyna gonić własny ogon. Ta część tąpnie najwcześniej bo tu jest najwięcej danych szybko zmieniających swoje wartości. A najgorsze jest to, że to trend nie do odwrócenia.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
4.040 72 5
Ajaj, czy nie ajaj, pytanie brzmi: czy te zdjęcia pokazują to, co pokazywać mają. Wrzuciłem także po to, by się dowiedzieć, czy "między wierszami" jest tam coś ciekawego, wartościowego. Może jest coś, czego wcześniej nikt nie pokazywał...
Historykiem nie jestem, ale wydało mi się ciekawe.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.437 680 30
Same zdjęcia są ciekawe, ale trzeba krytycznie podchodzić do "poprawek" sztucznej inteligencji. Efekt przypomina tradycyjny retusz, uwypuklający niektóre elementy, a nie poprawiający jakość całego zdjęcia.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
4.040 72 5
Mnie właśnie chodzi, nie o retusz, tylko o "treść". Z tą intencją wrzuciłem ten link.
Wiemy, jak Wilczy Szaniec wygląda dziś, wydało mi się ciekawe, aby pokazać jak wyglądał kiedyś.

Tylko tyle i aż tyle.