• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z internetu

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.714 53 1
Nie znam kontekstu, w którym umieszczono tą mapę.
Teraz, po obejrzeniu filmu znam.
Odniesienie się akurat do przedwojennych granic Europy może mieć uzasadnienie w tekście i mogło być celowe
Nie ma żadnego uzasadnienia i nie jest celowe.
Więc samo umieszczenie tej mapki w filmie nie musi oznaczać błędu.
Oznacza błąd i podejrzewam po prostu indolencję w przygotowaniu poglądowej mapy.
Myślę, że twórca zasugerował się zaznaczonymi na czerwono zagarniętymi przez Ruskich terenami Europy po II WŚ.
Taka mapka mu wpadła w ręce i jej użył. (n)
Nie zwrócił uwagi, albo zignorował zaznaczone na mapie przedwojenne granice.

Tak więc po obejrzeniu materiału zgadzam się z @Kylogram , że jest to ewidentny błąd, niechlujstwo i nierzetelność.

Ostatnio edytowane:

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 1 0
Możecie się śmiać, ale kadr ten jest świadectwem historii i ja tu nic śmiesznego nie widzę. Osoba/instytucja tworząca tą mapkę wcale nie musiała się charakteryzować niewiedzą historyczną czy polityczną (zwłaszcza w 1962 roku), lecz tą mapką przedstawiła ówczesną narrację i rozumienie porządków pojałtańskich w Europie. Brak akceptacji granicy na Odrze w RFN tamtych czasów jest chyba znany? Co na ten temat uważał urzędujący w tamtym czasie kanclerz Konrad Adenauer?
Tak, internet jest źródłem wiedzy. I warto spojrzeć na to źródło krytycznie, jak na wszelkie źródła historyczne. Dopiero konfrontacja różnych źródeł pozwoli wyłonić obraz spójny, zwłaszcza gdy jego rozumienie jest różnie przedstawiane przez różne strony.
To chyba najlepej pokazjue jak to widzieli w RFN:
https://wykop.pl/link/3909075/mapa-niemiec-z-niemieckiego-atlasu-z-1960-roku
https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_qKeSMucPNfpqu7rETV29aRtklMF9nbP6.jpg