• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z internetu

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.734 53 1
Nie znam kontekstu, w którym umieszczono tą mapę.
Teraz, po obejrzeniu filmu znam.
Odniesienie się akurat do przedwojennych granic Europy może mieć uzasadnienie w tekście i mogło być celowe
Nie ma żadnego uzasadnienia i nie jest celowe.
Więc samo umieszczenie tej mapki w filmie nie musi oznaczać błędu.
Oznacza błąd i podejrzewam po prostu indolencję w przygotowaniu poglądowej mapy.
Myślę, że twórca zasugerował się zaznaczonymi na czerwono zagarniętymi przez Ruskich terenami Europy po II WŚ.
Taka mapka mu wpadła w ręce i jej użył. (n)
Nie zwrócił uwagi, albo zignorował zaznaczone na mapie przedwojenne granice.

Tak więc po obejrzeniu materiału zgadzam się z @Kylogram , że jest to ewidentny błąd, niechlujstwo i nierzetelność.

Ostatnio edytowane:

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
158 1 0
Możecie się śmiać, ale kadr ten jest świadectwem historii i ja tu nic śmiesznego nie widzę. Osoba/instytucja tworząca tą mapkę wcale nie musiała się charakteryzować niewiedzą historyczną czy polityczną (zwłaszcza w 1962 roku), lecz tą mapką przedstawiła ówczesną narrację i rozumienie porządków pojałtańskich w Europie. Brak akceptacji granicy na Odrze w RFN tamtych czasów jest chyba znany? Co na ten temat uważał urzędujący w tamtym czasie kanclerz Konrad Adenauer?
Tak, internet jest źródłem wiedzy. I warto spojrzeć na to źródło krytycznie, jak na wszelkie źródła historyczne. Dopiero konfrontacja różnych źródeł pozwoli wyłonić obraz spójny, zwłaszcza gdy jego rozumienie jest różnie przedstawiane przez różne strony.
To chyba najlepej pokazjue jak to widzieli w RFN:
https://wykop.pl/link/3909075/mapa-niemiec-z-niemieckiego-atlasu-z-1960-roku
https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_qKeSMucPNfpqu7rETV29aRtklMF9nbP6.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.734 53 1
Jak to widzieli wówczas w RFN, to inna sprawa.
Film został udostępniony ("wyprodukowany") 20 lut 2026, a wyprodukował go polski kanał:
"Niezwykłe Fotografie z Przeszłości".
Domniemywam, że jest to Polak interesujący się historią, więc powinno mu zależeć na rzetelności.
Twórca podał też źródła pisząc:
"Wszystkie źródła, z których korzystałem przy tworzeniu scenariusza oraz skąd pobrałem obrazy, znajdują się tutaj:",
gdzie dalej podany jest link do tych źródeł.
Więc użyta w tym filmie i kontekście mapa jest jak pisałem wcześniej:
jest to ewidentny błąd, niechlujstwo i nierzetelność.

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
774 8 1
AjWaj twierdzi, że

W 1899 roku, kiedy oddano do użytku linię kolejową z Chabówki do Zakopanego (pierwszy pociąg wjechał 25 października 1899 r.), ruch obsługiwały parowozy C.k. Austriackich Kolei Państwowych (kkStB).
Ze względu na górski charakter trasy (duże nachylenia), wykorzystywano wówczas parowozy o dużej sile pociągowej, m.in.:
  • Seria 73 (późniejsze PKP Tr11): Były to typowe, ciężkie parowozy towarowe i osobowe używane na liniach górskich w tamtym okresie.
  • Seria 97 (późniejsze PKP TKh100): Lokomotywy tendrzaki, często stosowane na liniach o trudnym profilu.
    Facebook +1
W tamtym okresie na galicyjskich szlakach dominowały konstrukcje o układzie osi C lub D, przystosowane do pracy na wzniesieniach.
1773355005581.jpg
Parafia Lachowice

ale nie wiem czy temu czemuś sztucznemu mozna wierzyć.

1773355005581.jpg
Doszukałem się też w necie , że gdy pierwszy pociąg wjechal do Zakopanego został wrogo przywitany przez mioejscowych, jednak do aktów wandalizmu nie doszło ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.472 683 30
  • Seria 73 (późniejsze PKP Tr11): Były to typowe, ciężkie parowozy towarowe i osobowe używane na liniach górskich w tamtym okresie.
  • Seria 97 (późniejsze PKP TKh100): Lokomotywy tendrzaki, często stosowane na liniach o trudnym profilu.
Ja na tym zdjęciu widzę charakterystyczną sylwetkę serii 54 czyli Th17.
Też mi się tak wydaje, a na pewno nie widać tam ani Tr11, ani żadnego tendrzaka.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.483 41 4
Koledzy, ktoś kiedyś pytał o układ torowy jakiegoś miejsca, najprawdopodobniej Katowic, chodziło o bocznice przy jakimś zakładzie czy kopalni, było pokazane zdjęcie celowane na jakieś budynki, zdjęcie robione od lewej strony, budynki były z prawej (za torami). Ktoś pamięta w którym to wątku padło? Akurat mi kolega podesłał takie foto z NAC. Może to o to miejsce chodziło? Akurat tutaj widać całkiem sporo z układu torowego. A ta fotka, która była na forum wyglądała jakby robiona z okolic prawego dołu tego zdjęcia. Kto wie, może to te miejsce właśnie było poszukiwane?
KWK Staszic z 1974.
2ba17ea9-4872-44b5-a6b1-f7c7318b4f5d.jpg

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.396 12 0
ja byłbym zainteresowany książką. Gdzie i jak ją można nabyć?
Tego na razie nie wiem. Musiałbym pójść na spotkanie , a tak się składa że mam ranną zmianę więc by raczej nie było problemu. Ciekawe ile ta pozycja może kosztować?

Już sprawdziłem, książka jest z 2023 roku i niby koszt jej wynosil 50 zł. Podaję link do źródła informacji
Ocalone dziedzictwo. Dzieje pleszewskiej kolejki wąskotorowej – Muzeum Regionalne w Pleszewie https://share.google/tigGDRzCl0ulDxtdA

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
774 8 1
dzięki za info. Dzwoniłem do Muzeum, ale chyba do 14.00 dziś robią, bo nikt nie odbierał. Zadzwonię jutro. A żeby nie bylo, że uprawiam prywatne pogaduchy to coś w temacie