• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z internetu

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
235 6 0
Oto jak w Niemczech dobrze ma się nasz parowóz, nasz drogi "Uszatek";):):cool:
https://www.facebook.com/share/r/1CmTW9M6PN/
Tak, ma się całkiem nieźle.
image001.jpg
image002.jpg
image003.jpg
image004.jpg

Frankfurt nad Menem, 29 listopada 2025 r. Inauguracyjny przejazd z pociągiem specjalnym z Hanau (gdzie stacjonuje) do stacji Eiserner Steg dawnym torem do portu rzecznego. Lokomotywa prowadziła ten pociąg jedynie na odcinku od torów bocznicowych stacji Franfkurt Ost (stacja towarowa) do rzeczonego mostu nad Menem.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
235 6 0
We własności prywatnej, zapewne jakiegoś kolekcjonera czy innej dobrej duszy (nie wiem czyj dokładnie), stacjonuje od września 2016 w Hanau w siedzibie stowarzyszenia i tam była dłuższy czas remontowana.
Wg ulotki, która była udostępniona w pociągu specjalnym wynika, że gdzieś przed lipcem 1992 trafiła z ZNTK Oleśnica (gdzie była lokomotywą zakładową) do Niemiec do stowarzyszenia w Seesen (Seesener-Eisenbahnfreunde (SEF) e. V.), gdzie pozostała właśnie do tego 2016 roku, aby przez Braunschweig (2 miesiące pobytu) trafić do Hanau.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.296 12 0
Już o tym gdzieś na forum była dyskusja.
Efekt zarąbisty, ale trudny do zrobienia i wymaga nie lada zachodu z napędem, żeby dobrze i płynnie wyglądało.
Podejrzewam, że musiałyby być dwa silniki,na filmie widać, że to jest jakaś wieksza skala. Ale tak mi się wydaje, że ja kiedyś nie dawno widziałem parowóz z takim efektem w skali H0

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.373 64 5
Po sprzęgach to chyba H0 , ja kiedyś pobawiłem się z moim Ty5 i też udało się uzyskać podobny efekt ,odłączyłem napęd w tendrze.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.240 663 30
Żeby wszyscy producenci parowozów dawali do swoich modeli taki efekt
Chyba żaden producent nie "daje do swoich modeli takiego efektu", Roco też nie "daje".
Podejrzewam, że musiałyby być dwa silniki,na filmie widać, że to jest jakaś wieksza skala.
A po co dwa silniki? I gdzie na filmie widać, że to model w większej skali? To jest model Roco w H0, ale efekt został najprawdopodobniej uzyskany przez modelarza przez odpowiednią modyfikację modelu fabrycznego, np. tak, jak opisał to kolega @KoVaL. Faktycznie, żeby uzyskać taki efekt, napęd musi być tylko w parowozie, a koła nie mogą mieć gumek przyczepnościowych. Trzeba się jednak liczyć z tym, że tak przerobiony model będzie miał mniejszą siłę uciągu, skoro nawet przy jeździe bez wagonów ślizga się przy gwałtownym przyspieszeniu.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.611 53 1
Aby to uzyskać coś musi hamować, przytrzymywać parowóz. Jeśli koła napędowe zaczynają przyspieszać i ślizgać się, coś musi zrównoważyć tą siłę zachowując prędkość parowozu. Podejrzewam, że może też być zamontowany jakiś mechanizm hamujący, albo prędzej napęd w tendrze z gumkami, który utrzymuje stałą prędkość przyspieszania, a koła wiązane w parowozie zostają chwilowo "przyspieszane" osobnym silnikiem.
Tak ciut dywaguję, ale nie widzę innego rozwiązania prowadzącego do takiego fajnego efektu.
Widać na filmie, że jest to zrobione bardzo dobrze. Nic nie szarpie, płynnie przyspiesza.(y)
EDIT>
Wkleję tu film, bo nie każdy ma dostęp do zakichanej twarzoksiążki.

Ostatnio edytowane:

Dru

Nowy użytkownik
Reakcje
15 0 0
W jakim stopniu nasza szanowna Policja jest zaznajomiona z przepisami i aktami prawnymi naszego systemu prawnego?
Czy gonią w piętkę i urządzają polowania na czarownice?
Chyba nie tędy droga?
https://info-walcz.pl/milosc-do-kol...r77hqspkH_aem_pBVWhSzoPWcouvMqZsXpVA&sfnsn=wa
Panie kolego na szacunek trzeba sobie zasłużyć . Policja nie zasługuje na szacunek . Nie dotyczy to wszystkich policjantów . Niestety znaczna większość ma wyszkolenie ale brak czynnika ludzkiego w postaci mózgu . To tylko świadczy że nasze społeczeństwo jest coraz bardziej konsumpcyjne a mniej wrażliwe na ludzi .

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.611 53 1
Czy gonią w piętkę i urządzają polowania na czarownice?
Mariusz, jak dostali zgłoszenie, to musieli się tym zająć dogłębnie. Nikt ze służb ci niczego nie wyjaśni dopóki nie zakończą procedury. Pech, że trafiło na chłopaka, ale gdyby faktycznie było jakieś zagrożenie i stałoby się coś na torach, to kto by beknął, że nie interweniowali i nie sprawdzili wszystkiego dogłębnie? Wszystko spadłoby na służby, że przy podwyższonym stopniu "Charlie" było zgłoszenie a oni się nie zajęli i zlekceważyli.
Dlatego ja nie neguję takiego działania.