• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciężarówki z okresu PRL - skala 1:43

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.416 387 20
Czas leci szybko i mamy kolejny model - Jelcz Hydromil. Dla niektórych to świetny i wyczekiwany model, dla innych nie do końca... Mnie przeszkadza niebieski kolor i napis POLICJA. Zupełnie nie pasuje do koncepcji kolekcji, bo nie są to czasy PRL-u. Znów jakiś chyba niedouczony pracownik DeA odpowiedzialny za merytorykę kolekcji nie dał rady (a może nie chciało mu się) sprawdzić jak wyglądał Hydromil w czasach PRL-u.
No coment... :cenzura::cenzura::cenzura:

Jelcz Hydromil

Jelcz Hydromil 001.jpeg
Jelcz Hydromil 002.jpeg
Jelcz Hydromil 003.jpeg
Jelcz Hydromil 004.jpeg

A teraz trochę zbliżeń...

Jelcz Hydromil 005.jpeg
Jelcz Hydromil 006.jpeg
Jelcz Hydromil 007.jpeg
Jelcz Hydromil 008.jpeg
Jelcz Hydromil 009.jpeg
Jelcz Hydromil 010.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.416 387 20
Dzięki koledze @herbi trafił do mnie premiumowy model przeznaczony tylko dla osób, które wykupiły prenumeratę premium… Wykonanie standardowe, takie jak pozostałych modeli, więc praktycznie nie ma się do czego przyczepić. Załadowałem naczepę czekającymi Syrenami i model ruszył w drogę do Polmozbytu…
Łukaszu - wielkie dzięki. (y)

Star 28 naczepa D91

Star 28 naczepa D91 001.jpeg
Star 28 naczepa D91 002.jpeg
Star 28 naczepa D91 003.jpeg
Star 28 naczepa D91 004.jpeg
Star 28 naczepa D91 005.jpeg
Star 28 naczepa D91 006.jpeg
Star 28 naczepa D91 007.jpeg
Star 28 naczepa D91 008.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.416 387 20
Dzięki. (y) Co prawda wolałbym, żeby Syreny ciągnął Star 25, ale to przyszłość... Może uda się zdobyć jeszcze jeden model i wtedy Star 28 dostanie ładunek bardziej zgodny z latami, w których woził samochody do Polmozbytów. :) Oczywiście jak skompletuję ten ładunek, bo jeszcze mi brakuje modeli...

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.416 387 20
Ostatnio wyszedł Liaz, ale wersja zabudowy dziwna, bo to konterer-izoterma. Takie w Polsce nie jeździły. To model typowo na rynek czeski. Jak by był skrzyniowy, to byłby świetny model pasujący do widywanych na naszych drogach, a tak... pozostał niedosyt.
Dziś za to model, który był obecny w wielu miejscach w PRL-owskiej Polsce. Wykonanie dobre, ma swoje mankamenty, bo ramię dźwigu jest nieruchome, mój model ma krzywo osadzoną kabinę (będę musiał spróbować to poprawić). No ale...

IFA W50 ADK 70

Ifa W50 ADK 70 001.jpeg
Ifa W50 ADK 70 002.jpeg
Ifa W50 ADK 70 003.jpeg
Ifa W50 ADK 70 004.jpeg
Ifa W50 ADK 70 005.jpeg
Ifa W50 ADK 70 006.jpeg
Ifa W50 ADK 70 007.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.416 387 20
Pewnie masz rację Janku, ale ja takich nie pamiętam z naszych dróg. Dla mnie to kolejny zapychacz serii, który powinien być w całości sprzedawany w Czechach. U nas, to jeżeli miałby być ten Liaz, to ze skrzynią i plandeką. No ale DeA przecież wie lepiej :mad::cenzura: i tyle w tym temacie...