• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciężarówki z okresu PRL - skala 1:43

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.563 13 6
Maćku, nie jestem niecierpliwy, tylko na forum Motoshowminiatura napisałeś że koledzy z tamtego forum mogą obejrzeć już Twoje zdjęcia, i tylko tyle. A w sprawie prostych kół to należy tak jak zaproponował jeden z kolegów z tamtego forum, po prostu umieścić w kiprze imitację ładunku. I nie narzekajmy że to jest trochę wersja uproszczona i z czeskimi rejestracjami, ja za Tatrę z Atlasa bez jednej przedniej lampy na targach w Poznaniu dałem 120 zł, co przy inflcji to tak na obecną cenę wyszło by ok. 200zł.

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Masz rację Janku. To jest model uproszczony i gazetkowy. Natomiast przy tej cenie, to i tak włożyli sporo pracy, żeby uprościć ten model. Musieli przecież zmienić ramę, żeby dać mocowanie do jednego siłownika, usunęli wypukły odblask z drzwi kabiny, zmienili migacze na błotnikach na wypukłe metalowe zamiast przezroczystych...
A co do kół, to fakt, można ją załadować i będzie wyglądała dużo prawidłowiej, ale przecież nie każdy będzie waloryzował ten model. Niektórzy będą chcieli mieć go czystego, bez ładunku i wtedy wygląd nie do końca jest prawidłowy.
No ale rzeczywiście, może to moje narzekanie, bo za 70 zł trudno wymagać jakichś fajerwerków. Stosunek ceny do jakości jest zadowalający.

Monster3

Aktywny użytkownik
Reakcje
357 1 0
Nigdy nie byłem jakimś wielkim fanem i znawcą Tatry ale mimo wszystko model wygląda całkiem nieźle. Tak btw masz je jakoś poustawiane na półce czy jak je trzymasz? Ja swoich na razie nie wyciągałem z blistrów bo nie mam żadnej gabloty a nie chcę żeby niepotrzebnie kurzu nałapały

maxilopez

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 0 0
Super Tatra. Właśnie taką pamiętam z dzieciństwa choć szkoda, że nie jest pomarańczowa. Jako dziecko mieszkałem w mieście Bieruń, dzielnica Bijasowice. Nieopodal mojego rodzinnego domu miał być budowany port na Wiśle, żeby transportować węgiel drogą rzeczną. Cała inwestycja nie została sfinalizowana ale ile ja się naoglądałem tych ciężarówek kursujących tam i z powrotem. Stary, Ziły, Kamazy, Jelcze, Tatry, wywrotki, betoniarki, dźwigi. Nie kupuję całej kolekcji ale Ziła i Tatry 148 nie mogłem sobie odmówić. Mam nadzieję, że będzie też Tatra 815.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Dziś pojawił się kolejny model z tej serii. Tym razem to Star 25 MSH-2, czyli gruszka do betonu. Model ma krótką ramę i wydaje mi się, że może być ciekawą bazą do przeróbki na ciągnik siodłowy.

Star 25 MSH-2 001.jpeg
Star 25 MSH-2 002.jpeg
Star 25 MSH-2 003.jpeg
Star 25 MSH-2 004.jpeg
Star 25 MSH-2 005.jpeg
Star 25 MSH-2 006.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
widzę że nie brałeś prenumeraty tylko polujesz :)
Tak, prenumeraty nie brałem, bo zamierzam kupić tylko te, które mi się podobają. Przy zapowiadanych 80 modelach na pewno trafią się takie, które odpuszczę. Poza tym jak na razie u mnie dostępne są w dużych ilościach i spokojnie można je nabyć. Ostatnio w saloniku Kolportera widziałem jeszcze Jelcza, Ziła, a nawet pierwszego Stara.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.563 13 6
Maćku. Z tą dostępnością to bym nie przesadzał, u mnie w kiosku też leży jeszcze Jelcz i Żubr, a Stara betoniarki już o godz.9 rano nie było. Ja po modele jeżdżę z Warszawy do Otwocka, 30 km w jedną stronę, ale mam pewność że model dostanę, kiosk w którym się zaopatruję z zamówionych 6 szt. betoniarki dostał tylko 3 szt, tak że może być w póżniejszym okresie z tą dostępnością następnych modeli różnie.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
tak że może być w póżniejszym okresie z tą dostępnością następnych modeli różnie.
Masz rację Janku. Z reguły w tych gazetkowych kolekcjach pierwsze modele miały duży nakład, a w miarę postępu wydawnictwo zmniejszało ilość wydawanych kolejnych modeli. Tu może być tak samo. Jutro po południu podjadę do kilku punktów i sprawdzę jak u mnie z dostępnością tego Stara.

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
Dzięki Twoim zdjęcim Maćku , dobrze zrobionym i w fajnej scenerii mogę pooglądać ciężarówki z tej kolekcji. Miałem ją zbierać, kupiłem nawet kilka numerów z serii testowej, ale zdecydowałem, że miejsce na półkach przeznaczę jednak na cieżarówki, ale US. Nie można mieć wszystkiego ;)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Dzięki koledzy za komentarze. (y)
Dziś, z tygodniowym opóźnieniem, pojawił się w sprzedaży kolejny model ciężarowy - Star 200. Jak dla mnie, model wykonany bardzo dobrze, a i mam do niego sentyment, bo ostatnio kilka razy widziałem oryginał ciężko pracujący i jeżdżący po ulicach mojego miasta.
Muszę go złapać w obiektyw, będzie porównanie.

Star 200 wersja skrzyniowa:

Star 200 skrzynia 001.jpeg
Star 200 skrzynia 002.jpeg
Star 200 skrzynia 003.jpeg
Star 200 skrzynia 004.jpeg
Star 200 skrzynia 005.jpeg
Star 200 skrzynia 006.jpeg
Star 200 skrzynia 007.jpeg