• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciężarówki z okresu PRL - skala 1:43

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.406 387 20
Jacku @Jacek765, nie obrażaj się. Zamysł tego tematu był taki jak napisałem. Koledzy, bo nie tylko Ty, zaczęli wklejać od czasu do czasu zdjęcia swoich modeli. Powiedziałem sobie - OK, niech i tak będzie.
Natomiast rzeczywiście, źle zrozumiałem wpis Maćka @gryngol i odniosłem go do Twojego wpisu i ewentualnych przeróbek. Mój błąd.
Także fotki zostają, natomiast ewentualne przeróbki modeli, wpisy i pytania o wyjaśnienia co i jak należy przerobić proszę umieszczać w dziale Modelarstwo.
Natomiast jeżeli rzeczywiście nadal będziesz chciał, żeby usunąć wpisy z Twoimi modelami to oczywiście usunę.
No chyba, że będziesz chciał założyć swój własny temat z modelami w skali 1:43, to załóż proszę i tam przeniosę Twoje wpisy.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.586 64 3
Tak jak napisałem doszło do nieporozumienia i cieszę się że zostało wszystko wyjaśnione :). Nie zamierzam się obrażać. I nie upieram się przy chęci usunięcia moich wpisów z moimi modelami. Natomiast masz moją pełną zgodę na usuwanie moich wpisów lub ich części które nie pasują do tego wątku lub są po prostu głupie lub nieprzemyślane. To co chcesz zachować zostaw a to co chcesz usunąć usuń i możesz czuć się w tym swobodnie.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.406 387 20
Wczoraj pokazała się w sprzedaży kioskowej kolejna ciężarówka z DeA. Tym razem model mnie nie przekonał. Co prawda kabina Volvo wykonana jest bardzo dobrze, natomiast zabudowa i oznakowanie zupełnie do mnie nie przemawiają. :mad: Nie wiem, czy w ogóle takie chłodnie jeździły po polskich drogach, bo nie przypominam sobie. :niepewny: Model kupiłem z obowiązku kolekcjonerskiego, no i żeby kiosk nie musiał zwracać, bo nie dostanie kolejnych modeli. Na razie zostanie taki, ale w zapewne pójdzie do przeróbki lub ewentualnie do sprzedaży.
Volvo F12 chłodnia Hungarocamion.

Volvo F12 Hungarocamion 001.jpeg
Volvo F12 Hungarocamion 002.jpeg
Volvo F12 Hungarocamion 003.jpeg
Volvo F12 Hungarocamion 004.jpeg
Volvo F12 Hungarocamion 005.jpeg

Znalazłem natomiast takie zdjęcie w necie i pewnie na węgierskich ulicach można było takiego spotkać, ale ciutkę się różni od modelu...

tn_800x600_931410_22187_HC_Volvo_F12_Huto1.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.586 64 3
Wydaje mi się że mógł taki być. Ja na przykład zupełnie nie kojarzę takiego stylu malowania zabudowy jak że zdjęcia 1:1. To chyba nowsze malowanie. Natomiast kojarzę ten starszy styl malowania. Nie wiem jednak czy był stosowany na tej konkretnej wersji samochodu.
Inna rzecz to coraz bardziej mnie irytuje w tej kolekcji malowanie modeli w barwach zagranicznych. Firma rozumiem że szuka oszczędności i zmniejsza liczbę wersji malowań dla kolekcji na różne kraje, ale to nie w porządku, skoro podnoszą ceny.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.406 387 20
OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.406 387 20
Dziś kolejny model z czasów PRL-u. Praktycznie wygląda dobrze, poza tymi pasami żółto-czarnymi na wysięgnikach podpór. Takich w latach 60 ubiegłego wieku nie malowano. Poza tym zabudowa żurawia powinna być żółta, ale ten wyblakły pomarańcz można zaakceptować.

Star 25 Ż3

Star 25 Ż3 001.jpeg
Star 25 Ż3 002.jpeg
Star 25 Ż3 003.jpeg
Star 25 Ż3 004.jpeg
Star 25 Ż3 005.jpeg
Star 25 Ż3 006.jpeg
Star 25 Ż3 007.jpeg

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.280 47 0
Fajnie wyszedł im ten model. Co do samego koloru się nie wypowiem bo prawie wszystkie znane mi zdjęcia z tego okresu są czarno białe, ale jeśli chodzi o te pasy to kojarzę fotki z epoki gdzie dźwigi mają je namalowane na podporach.