Wstawi ktoś fotki?
Kolejny model gazetkowej serii. Dla jednych kultowy, dla innych nie... Dla mnie praktycznie obojętny. W rzeczywistości był jeden oryginalny egzemplarz przygotowany na wizytę papieską w 1979 r. Samochód do wożenia Papieża przygotowano ze Stara 660.
Model zrobiony przez DeA oczywiście ma błędy, a jakżeby inaczej. Nie wiem, kto odpowiada za projekty tych modeli, ale błędy są tak rażące, że właśnie model stał mi się obojętny. Nie piszę tu o mnogich nadlewkach, niedokładnościach montażu, czy malowania. Nie wiem kto wpadł na ten pseudo-genialny pomysł, żeby godło Polski dać z orzełkiem... . Poza tym herby miast są na zupełnie innej podstawce, niż godło Polski. Dla herbów miast ustalono półkole od dołu.
Kolejna nieścisłość to umieszczenie na prawym boku samochodu z lewej strony herbu papieskiego... Zasady dyplomacji są jasno określone. Patrząc na bok samochodu z prawej strony umieszcza się godło lub herb gościa, który przyjechał z wizytą, a z lewej godło państwa które przyjmuje gościa.
Następny to brak herbu papieskiego od dolnej strony baldachimu...
No i ostatni błąd to opony... terenowe... Jakby ten samochód miał wozić Papieża po bezdrożach...
Zdjęć oryginału w necie jest mnóstwo, także jakość pracy projektantów z DeA określam na - mniej niż zero...
A teraz model. Star 660 M2 Papamobile.
Ostatnio edytowane: