• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Centralka DR5000, digikeijs

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.609 27 0
Przypisanie freda do lokomotywy, tak.
A adres do obsługi lokomotywy?
Tak. Na ostatniej imprezie lokomotywa i fred dostały nowy adres. Po powrocie zmieniłem go w lokomotywie. Fred wylądował w magazynie i teraz nie pamiętam jaki miał ostatnio zaprogramowany.Można go jakoś zmienić za pomocą DR5000?

Zmianę adresu lokomotywy i myszy multimausa ogarnąłem bez problemu, a freda nie mogę rozgryźć.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.249 216 0
Tak, można zmienić adres Freda przy pomocy DR5000.

W pierwszej kolejności bierzesz Freda i wciskasz jednocześnie żółty i czerwony przyciski, aby skasować obecny adres.
Następnie wchodzisz w cockpit programowania wpisujesz żądany adres i naciskasz dispatch, i już jak dobrze pamietam. Jutro wieczorem mogę na szybko jakąś wideo instrukcję zrobić.

Ostatnio edytowane:

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.609 27 0
Dzięki za zaproszenie, ale niestety nie dam rady. Sterowanie z kompa, z21 i multimausa opanowałem.
Utknąłem z fredami.

P.S. Czekamy na wideo lub fotorelację.

Tobi111

Użytkownik
Reakcje
38 5 0
Witam mam pytanko czy ktoś na forum programował Digikeijsa DR 4018 pod semafory świetlne np. 3 komorowe Polskie bo mam z tym problem

Co za zadanie ma wykonać Digikeijs DR4103 - Konwerter: Wspólna anoda - Wspólna katoda bo da się to podłączyć bezpośrednio pod DR 4018 pomijając ten konwerter

Podłączyłem sygnalizator 3-komorowy bezpośrednio do DR 4018 i nie mogę go skonfigurować pod polskie sygnały czy może Ktoś wie jaki preset użyć w CV47 i jak to ustawić i co z tym DR 4103 czy to jest potrzebne
mój niemiecki jest fatalny nic nie rozumiem z filmów na youtube

do wyjścia DR4018 podłączyłem :
1 minus czerwonej led
C to plus wspólny
2 minus białej led
3 to minus zielonej led
CV47 - 2
Pozdrawiam Tomek

Tobi111

Użytkownik
Reakcje
38 5 0
Nikt nie odpowiedział to sobie odpowiem sam:eek:;) może się komuś przyda :

Co za zadanie ma wykonać Digikeijs DR4103 - Konwerter: Wspólna anoda wspólna katoda
To jest konwerter dla tych co mają wspólny minus(katode) np. w semaforze jak jest wspólny plus(anoda) to go nie trzeba

Co do podłączenia semafora 3- komorowego to na razie zrobiłem z niego 2-komorowy (zielone/czerwone) ustawiłem CV 47 preset 2 i działa
Kabelki oczywiście wszystkie i do światła białego lub pomarańczowego pociągnąłem i polutowałem i podłączyłem do DR 4018 może znajdzie się ktoś kto to jak to teraz mówią ogarnął temat
Podłączenie do DR 4018
1 minus zielonej led
C wspólny plus
2 minus czerwonej led
3 minus białej/pomarańczowej led (na razie nie działa mi z makietą ale z DR5000 jak najbardziej)
Pozdro Tomek

Ps. Problem jest z odpowiednim zaprogramowaniem lub przeprogramowaniu DR4018 od Digikeijsa któregoś z presetów 1-12 w CV47 dotyczy sygnalizacji świetlnej 3 i więcej komorowych polskich sygnałów ( wersje DB i Holenderskie sygnały są zaprogramowane fabrycznie)
A nie chce się za to brać i kombinować z tymi CV na chybił trafił bo się obawiam że się to całkiem wyłonaczy czyt. spieprzy

o ups brzydkie słowo a motor co gdzie są kropeczki...............:p

Ostatnio edytowane:

koleje.com

Użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
27 1 0
Cześć,

Dołączyłem do grona posiadaczy centralki. Super sprzęt zakupiony u @karol_mar . Co ciekawe, software pokazuje zainstalowaną v. 1.5.3, a najnowszą dostępną u producenta 1.5.2.
Dziękuję bardzo @PiotrK za poświęcony czas i wiedzę przekazaną podczas uruchamiania centralki oraz jej łączenia z apką Z21.

Przy okazji wspomnę, że miałem problem z połączeniem-komunikacją centralki z lapkiem poprzez fabryczny kabel USB, który jest bardzo "miękki" i nie sprawia wrażenia solidnego. Ostatecznie nie wiem, czy to była wina rzeczywiście kabla, czy też gniazda w lapku, ale dopiero podłączenie przewodu od Piotra pozwoliło na błyskawiczne porozumienie obu urządzeń (w sumie przez to samo gniazdo).

pietras1981

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć
Mam na imię Piotrek i na forum jestem od jakiegoś czasu ale to mój pierwszy post.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem tej centralki. Jednak nigdzie nie mogę doszukać się instrukcji w jaki sposób zmusić do współpracy z centralką piko smart controller z zestawu premium.
Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 30
DCC 3
DCC 0
DCC 4
DCC 11