Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Mam problem z moją centralką DR5000. Około 2 lat leżała nieużywana w szafie, a po podłączeniu zwariowała. Przy podłączeniu przez USB wszystko działa bez problemów, ale nie mogę ustawić połączenia LAN. Przez 99% czasu ustawienia są wyszarzone i nic nie da się wprowadzić. Czasami po powrocie do ustawień fabrycznych, albo kolejnym wgraniu software'u lub po dłuższym okresie wyłączenia z zasilania pojawia się możliwość wprowadzenia ustawień, ale ta zmiana nic nie daje. To znaczy IP pozostaje defaultowe i blokuje się możliwość wprowadzania kolejnych zmian w ustawieniach LAN. Z kolei w zakładce WiFi wszystkie pola są białe (można wpisywać różne ustawienia, ale po ich zapisaniu lub po prostu przy uruchomieniu pola są puste). Mam wrażenie jakby moduł LAN uległ awarii i nie pozwalał na zapisywanie nowych ustawień. W logu przy zmianie wyboru połączenia z USB na LAN pojawia się "Can't connect to <IP>". Ktoś się spotkał z takim zachowaniem centralki i mógłby coś poradzić? Siedzę nad nią już drugi dzień i mam dosyć.
Poszło dość łatwo i bez problemów. Moja centralka już i tak nie miała gwarancji Digikeijs, więc po wymianie modułu Wifi i otrzymaniu kodu do uruchomienia wszyskto poszło automatycznie.
Głównym celem działania było uruchomienie możliwości korzystania z WiFred, który przeleżał u mnie w pudełku prawie rok, ale nie miałem go jak połączyć z DR5000.
Razem z modułem producent wysłał naklejkę:
Jeżeli chodzi o sam WiFred to obsługuje 4 adresy wybierane zwykłym suwakiem, więc albo 1 z 4 lokomotyw, albo 4 w tym samym czasie (trakcja wielokrotna).
Gdyby ktoś był zainteresowany do na filmie są akurat 2 loki, ale zasada działania jest pokazana: YD7001 + WiFred
witajcie. Też zrobiłem już jakiś czas upgrade. Według mnie poprawiło się programowanie dekoderów, szczególnie zauważyłem to przy dekoderach akcesoriów. Jest mniej błędów a nawet do tej pory ich jeszcze nie miałem dotyczących nie odczytania CV. Mam mieszankę producentów dekoderów na makiecie . Zły byłem na to, że nie można się z nią połączyć przez wifi bez angażowania w to routera domowego. Konfiguracja po lan, tez trzeba odpowiednio skonfigurować ją i komputer by się widziały, były w jednej sieci. Jak dla mnie na razie działa bez problemowo. Obsługuje więcej funkcji dekodera o ile dobrze pamiętam. W sumie to chyba wydatek ponad 300zł, uważam, że warto. Instalacja upgrade w domu jest bezproblemowa.