• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Centrala Railbox 1110 czy ktoś używa?

Jankomar

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zrobiłem eksperyment na osobnym torze PoM i w przypadku 2 loków zimo już nie odczytuje, natomiast przy 2 lokach esu czyta nadal. Wygląda na to, że miałeś rację, tylko to tyczy się chyba zimo a nie esu. Proszę o sprawdzenie u siebie jak to wygląda.

Pozdrawiam
Marek

Jankomar

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Chyba było za późno na edycję postu więc jest post pod postem.

Bawiłem się ustawieniami w CV28, zarówno w ESU jak i w Zimo. W wyniku tych prac wyszło, że ESU musi mieć ustawienia fabryczne, czyli CV28=131, Zimo zamiast fabrycznych CV28=3 musi mieć wartość 2. Przy takich ustawieniach mogłem odczytywać CV z 3 loków (obojętnie w jakim zestawieniu).

W konfiguracji centrali w ustawieniach zaawansowanych jest kilka parametrów dotyczących transmisji. Kiedyś gdzieś czytałem czy słyszałem, że czasami trzeba zwiększyć ilość pakietów więc spróbowałem opcji "zwiększ liczbę pakietów ACC do 8". Pozwoliło to na odbiór CV z 4 loków. Niestety, dołożenie piątej lokomotywy już uniemożliwia odczytu. Więcej nie grzebałem w ustawieniach centrali, bo instrukcja nie wspomina nic na temat tych parametrów.

Ciekaw jestem, czy jest to tylko mój problem, czy innym to nie przeszkadza, bo nie spotkałem się z wpisami na ten temat. Mam nadzieję, że da się to jakoś rozwiązać, bo zdejmowanie kilku loków z makiety, żeby w jednym coś ustawić jest bardzo kłopotliwe.

Pozdrawiam
Marek

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
282 0 2
W konfiguracji centrali w ustawieniach zaawansowanych jest kilka parametrów dotyczących transmisji. Kiedyś gdzieś czytałem czy słyszałem, że czasami trzeba zwiększyć ilość pakietów więc spróbowałem opcji "zwiększ liczbę pakietów ACC do 8".
To jest pakiety akcesoriów i nie mają tu żadnego wpływy, ale ma Pan racje można spróbować zwiększyć ilość pakietów poleceń odczytu CV.

Jankomar

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czyli których? Z nazw poszczególnych pozycji trudno laikowi wywnioskować, która dotyczy ilości pakietów poleceń odczytu CV. Było by miło, gdyby takie informacje znalazły się w instrukcji centrali.

Wracając do meritum sprawy, wydaje się, że centrala ma problem z odczytem przez Railcom danych z dekoderów różnych producentów. I to tylko z odczytem, bo nigdy nie miałem problemów z zapisem do CV przy wielu lokach na makiecie.

Pozdrawiam
Marek

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
282 0 2
Czyli których? Z nazw poszczególnych pozycji trudno laikowi wywnioskować, która dotyczy ilości pakietów poleceń odczytu CV. Było by miło, gdyby takie informacje znalazły się w instrukcji centrali.

Wracając do meritum sprawy, wydaje się, że centrala ma problem z odczytem przez Railcom danych z dekoderów różnych producentów. I to tylko z odczytem, bo nigdy nie miałem problemów z zapisem do CV przy wielu lokach na makiecie.

Pozdrawiam
Marek
Już znalazłem problem, trzeba przejść teraz przez cykl testowania i aktualizacja zostanę dodana to do aplikacji.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
282 0 2
Na wystawie w Sosnowcu miałem jedne zgłoszenie, że centralka RB1110 nie działa z Roco H0 42624 napędem, okazało się, że napędy produkcji do 2019 roku mają problem z programowaniem przy włączonym Railcom.
Po wyłączeniu Railcom w RB1110 można go normalnie przeprogramować (zmienić adres).
Dalej można z powrotem włączyć Railcom i już zwykłe przełączenie działa normalnie.
1742458950501.jpg

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 2 0
Mam pytanie dotyczące przedmiotowej centralki. Konkretnie chodzi mi o fizyczne połączenie centralki
z komputerem (aplikacja GBBKolejka). Czy ma znaczenie sposób połączenia:
- interfejs GenLi
- sieć lan (WiFi)
- kabel USB
w kontekście szybkości czy stabilności sterowania lokomotyw, przekładni, semaforów, serw... informacji zwrotnej?

Na razie przetestowałem pierwsze dwa sposoby. GenLi obsługiwał połączenie poprzedniej centralki i teraz też działa OK,
ale chciałbym się go pozbyć. Pierwsze próby z WiFi wyglądają OK ale może na kablu USB będzie to "pewniejsze"?

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
957 8 0
Mam pytanie dotyczące przedmiotowej centralki. Konkretnie chodzi mi o fizyczne połączenie centralki
z komputerem (aplikacja GBBKolejka). Czy ma znaczenie sposób połączenia:
- interfejs GenLi
- sieć lan (WiFi)
- kabel USB
w kontekście szybkości czy stabilności sterowania lokomotyw, przekładni, semaforów, serw... informacji zwrotnej?

Na razie przetestowałem pierwsze dwa sposoby. GenLi obsługiwał połączenie poprzedniej centralki i teraz też działa OK,
ale chciałbym się go pozbyć. Pierwsze próby z WiFi wyglądają OK ale może na kablu USB będzie to "pewniejsze"?
Widzę kolego, używasz centralki @railbox .
Mi ostatnio zaczęła szwankować moja centralka od PIKO (Smartcontrol Light) i myślę nad zmianą sprzętu, nie wiem czy jest warto moją naprawiać, bo to jest drugi byk. Rozwiązanie od Roco jest drogie i ciężko je dostać, a pilot od Piko mi się podoba i w sumie jestem już do niego przyzwyczajony. A kupując sprzęt o @railbox jeśli miałbym taką ochotę i zaopatrzył się w MultiMausa, to przy tym sprzęcie mogę korzystać i z tego, i z tego.
Także jestem ciekaw Twojej opinii na ten sprzęt.
pozdrawiam Mariusz

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.039 40 1
Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.039 40 1
No widzę, że świeży, ale też czasem od takich kupowałem i jeszcze się nie naciąłem. Cóż, ryzyk-fizyk...:)
Zawsze przecież można kupić nowe ze strony Bogosa za 445zł, ale jednak to 150 zł mniej...
trochę strach że złom przyjdzie.
No nie wygląda, bo co ma być nie tak?
Młotkiem nie rozwalone, całe, to co ma być, spalone zwarciem... no chyba nie? Mam nadzieję.
Powinno być ok. Tylko później, po zakupie ewentualnie przeprowadzić aktualizację do najnowszej wersji oprogramowania.
A zasilacz od laptopa można dopasować za małe pieniądze.
Ja mam taki kupiony z oryginalnych, firmowych używek na Allegro, dopasowany do boostera Roco 10765
i jest o wiele lepiej, stabilniej niż oryginalny, który padł.
Co Ci gość odpisał na Twoje zapytanie?

Ostatnio edytowane:

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
957 8 0
No widzę, że świeży, ale też czasem od takich kupowałem i jeszcze się nie naciąłem. Cóż, ryzyk-fizyk...:)
Zawsze przecież można kupić nowe ze strony Bogosa za 445zł, ale jednak to 150 zł mniej...

No nie wygląda, bo co ma być nie tak?
Młotkiem nie rozwalone, całe, to co ma być, spalone zwarciem... no chyba nie? Mam nadzieję.
Powinno być ok. Tylko później, po zakupie ewentualnie przeprowadzić aktualizację do najnowszej wersji oprogramowania.
A zasilacz od laptopa można dopasować za małe pieniądze.
Ja mam taki kupiony z oryginalnych, firmowych używek na Allegro, dopasowany do boostera Roco 10765
i jest o wiele lepiej, stabilniej niż oryginalny, który padł.

Co Ci gość odpisał na Twoje zapytanie?
Zaraz tam rozwalone, ale z elektroniką to różnie bywa, widzisz zresztą na moim przykładzie, niby centralka w porządku a loków nie idzie zaprogramować choć makietę obsługuje.
Poczekam jeszcze na opinię @marekm ,jeśli ją nadal używa.

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 2 0
Skoro zostałem wezwany do tablicy to potwierdzam, że nadal używam tej centralki, choć ostatnio
niestety niezbyt intensywnie.
Centralka obsługuje moją makietę zbierając dane z odcinków izolowanych, sterując dekoderami
rozjazdów, semaforów i serw oraz oczywiście dekoderami lokomotyw.
Centralka łączy się z aplikacją GBBKolejka (przetestowałem połącznie poprzez GenLi a teraz połączona jest przez domowe WiFi),
manipulatorem MultiMaus Roco oraz ze smartfonem z aplikacją RB Railroad Control.

Na chwilę obecną jestem zadowolonym użytkownikiem tego sprzętu.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
957 8 0
Skoro zostałem wezwany do tablicy to potwierdzam, że nadal używam tej centralki, choć ostatnio
niestety niezbyt intensywnie.
Centralka obsługuje moją makietę zbierając dane z odcinków izolowanych, sterując dekoderami
rozjazdów, semaforów i serw oraz oczywiście dekoderami lokomotyw.
Centralka łączy się z aplikacją GBBKolejka (przetestowałem połącznie poprzez GenLi a teraz połączona jest przez domowe WiFi),
manipulatorem MultiMaus Roco oraz ze smartfonem z aplikacją RB Railroad Control.

Na chwilę obecną jestem zadowolonym użytkownikiem tego sprzętu.
I o to mi chodziło, rzetelna opinia człowieka, do którego mam zaufanie. Nic mi nie pozostaje jak zaopatrzyć się w ten sprzęt i mieć nadzieję, że tak samo dobrze będzie współpracować z manipulatorem do PIKO.
Pozdrawiam Mariusz

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
282 0 2
będzie współpracować z manipulatorem do PIKO.
Tak oczywiście. Za 1-2 miesięcy będzie wsparcie RailcomPlus, WiThrottle oraz LocoNet over TCP/IP.
W podobnym czasie planowana nowa wersja centralki RB1110MINI w obudowę od RB4400, wejściem DCC sniff oraz wsparciem manipulatorów Marklin My World, ale droższa od starej wersji.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 6
DCC 2
DCC 3
DCC 8
DCC 6