Użytkuję centralkę RB1110 na bieżąco aktualizowaną. Centralka nie współpracuje z moimi dekoderami akcesoriów opracowanymi na bazie popularnego projektu PACO Unisemaf / 4servo z mikrokontrolerem PIC12F629. Ani zrobionymi przeze mnie, ani różnymi klonami (próbowałem GEODec C1O, Semafór UNI 5LED, Unisemaf_10 bez opto, Unisemaf_20 bez opto, Unisemaf_25). Centralka nie przełącza wyjść oraz nie zmienia żadnego CV. Diody sygnalizacyjne nie mrugają. Nie ma znaczenia, czy programowanie jest przez CV, przez edycję EPROM czy przez przycisk.
Dekodery funkcyjne na bazie PACO oraz inne opracowania jak Minimaus działają z moją centralką bezproblemowo. Jedyny dekoder akcesoriów, który działa z moją centralką opisałem w tym wątku -
https://forum.modelarstwo.info/threads/dekoder-rozjazdu-podłogowego.61627/
Co może być przyczyną braku działania akurat dekoderów akcesoriów?
Kontaktowałem się z producentem (kontakt jest rewelacyjny), ale jedyne czego się dowiedziałem, to ogólne stwierdzenie że dekodery PACO nie radzą sobie z Railcom oraz że centralka RB1110 działa w standardzie RCN-213 (Adres w pakiecie DCC +4) więc możliwe, że dekoder pracuje na adresie -4.
Jakie są Wasze doświadczenia z dekoderami akcesoriów PACO w wykonaniu mikro? Ja próbowałem stosować je w wykonaniu bez optoizolatora ze wspólnym DCC/PWR. Czemu te same dekodery w wersji funkcyjnej działają bez problemu? Czy konieczne będzie odstawienie mojej centralki na półkę i zastosowanie innej? A jeśli to jakiej?
Jestem hobbystą, bardziej mnie bawi zrobienie czegoś, nie interesują mnie gotowe dekodery semaforów.