• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Centrala Railbox 1110 czy ktoś używa?

Andzej

Nowy użytkownik
Reakcje
19 0 0
Miałem zamiar kupić czarnego Z21, ale czekałem i szukałem jakieś okazyjnej ceny. Z uwagi na problemy z użytkowaną przeze mnie wcześniej starą centralką Piko i brakiem w sprzedaży Z21 w atrakcyjnej cenie, postanowiłem spróbować i tymczasowo kupić RailBox RB1110. No i już ponad 3 miesiące używam i jak do tej pory nie znalazłem żadnych braków czy problemów. Wszystko działa sprawnie jak należy. W sumie wyszło, że zrezygnowałem z zamiaru kupna czarnego Z21. A za zaoszczędzone pieniądze mam SM31 z dekoderem dźwięku i jeszcze trochę kasy zostało ;)

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 1 0
Miałem zamiar kupić czarnego Z21, ale czekałem i szukałem jakieś okazyjnej ceny. Z uwagi na problemy z użytkowaną przeze mnie wcześniej starą centralką Piko i brakiem w sprzedaży Z21 w atrakcyjnej cenie, postanowiłem spróbować i tymczasowo kupić RailBox RB1110. No i już ponad 3 miesiące używam i jak do tej pory nie znalazłem żadnych braków czy problemów. Wszystko działa sprawnie jak należy. W sumie wyszło, że zrezygnowałem z zamiaru kupna czarnego Z21. A za zaoszczędzone pieniądze mam SM31 z dekoderem dźwięku i jeszcze trochę kasy zostało ;)
A gdzie kupiłeś, bo na sklepie RB Electonics jest brak towaru, a w końcu chciałem zejść z LokPilota Rocowskiego, na nim już poza światłami i załączeniem dźwięku praktycznie nic nie działa, a tak jak pisałeś Z21 ma cenę kosmiczną.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
245 0 2
A gdzie kupiłeś, bo na sklepie RB Electonics jest brak towaru, a w końcu chciałem zejść z LokPilota Rocowskiego, na nim już poza światłami i załączeniem dźwięku praktycznie nic nie działa, a tak jak pisałeś Z21 ma cenę kosmiczną.
Centralki oraz inne brakujące artykuły będą dostępne pod koniec tygodnia. Mieliśmy przerwę wakacyjną.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.669 31 1
Duża, nieduża... Nawet doliczając zasilacz, to i tak jest 50 zł drożej na All, bo przesyłka od 500 zł jest tam też darmowa do paczkomatu.
Jak mogę komuś nie płacić za to samo, to nie płacę.:) Wolę za to kupić popitkę i pół ... wagonu.:p

mbrs

Nowy użytkownik
Reakcje
17 0 0
Czy masz już w tej sprawie jakąś informację zwrotną?
Mam, ale niezadowalającą. Producent wykonał kilka testów, wymienił kilka kondków i na koniec napisał, że nie działa, a temat nie ma dla niego wysokiego priorytetu więc odkłada sprawę. Wychodzi, że odłożył na święte nigdy bo już potem korespondencji w tej sprawie nie było.
Ja tymczasem złożyłem sobie centralkę Nano i wszystko śmiga pięknie.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
245 0 2
Mam, ale niezadowalającą. Producent wykonał kilka testów, wymienił kilka kondków i na koniec napisał, że nie działa, a temat nie ma dla niego wysokiego priorytetu więc odkłada sprawę. Wychodzi, że odłożył na święte nigdy bo już potem korespondencji w tej sprawie nie było.
Ja tymczasem złożyłem sobie centralkę Nano i wszystko śmiga pięknie.
Sprawa, jest taka, że dekoder otrzymuje polecenia tylko na wybranych adresach(Jakaś dobra dla niego kolejność bitów), pewne dla tego, że nie otrzymuje sygnał DCC w sposób prawidłowy. Żaden komercyjny dekoder tego problemu nie ma. Więc to jest trochę grzebanie w dekoderze, który nie pracuje zgodnie ze standardem i dodatkowo nie ma kodu źródłowego do debugowania.
Może da się tym zająć po spadku sezonu modelarskiego.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
245 0 2
To odpowiadam tutaj na zapytanie: https://forum.modelarstwo.info/threads/piko-smartcontrol-wlan.63793/#post-1167037
Dostajemy wiele pytań odnośnie współpracy w PIKO WLAN centralką oraz manipulatorem, dlatego postanowiliśmy wziąć próbę dodania wsparcia tego do centralki RB1110.
Prawdopodobne zaczniemy od wsparcia w aplikacji, czyli będzie można sterować z aplikacji centralką PIKO. Potem spróbujemy dodać wsparcie manipulatora w centralce, ale od razu powiem, że bez RailcomPlus i rzeczy związanych z ładowaniem bazy lokomotyw z centralki.
Wszystko to planowane na lato tego roku.

Jeśli ktoś zna centralkę, która już to wspiera proszę o informacje.

Jankomar

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Mam problem z odczytem CV lokomotyw na makiecie jeśli na torach jest więcej niż jeden lok. Nie ma natomiast problemu z zapisem np. przy 5 stojących czy nawet będących w ruchu loków. Nie ma też żadnego problemu z odczytem CV z dekoderów obsługujących makietę, która oparta jest wyłącznie o sprzęt Railbox. W lokomotywach są dekodery Zimo i ESU.
Co może być przyczyną i jak temu zaradzić?.
Dodam, że mam dwie centrale RB1110 z najnowszym oprogramowaniem (jedna obsługuje oddzielne stanowisko do różnych eksperymentów przy drobnych przeróbkach loków) i każda z nich ma ten sam problem przy obsłudze makiety. Do sterowania używam aplikacji Railbox.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
245 0 2
Mam problem z odczytem CV lokomotyw na makiecie jeśli na torach jest więcej niż jeden lok. Nie ma natomiast problemu z zapisem np. przy 5 stojących czy nawet będących w ruchu loków. Nie ma też żadnego problemu z odczytem CV z dekoderów obsługujących makietę, która oparta jest wyłącznie o sprzęt Railbox. W lokomotywach są dekodery Zimo i ESU.
Co może być przyczyną i jak temu zaradzić?.
Dodam, że mam dwie centrale RB1110 z najnowszym oprogramowaniem (jedna obsługuje oddzielne stanowisko do różnych eksperymentów przy drobnych przeróbkach loków) i każda z nich ma ten sam problem przy obsłudze makiety. Do sterowania używam aplikacji Railbox.
Odczyt na PoM czy na torze programującym? Z tego co pamiętam jakiś dekoder ESU zakłóca kanał Railcom, kiedyś ktoś to zgłaszał. Proszę spróbować znaleźć lokomotywę, przy podstawieniu której przestaje działac odczyt na PoM.

Jankomar

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tor oczywiście PoM a nie programujący. To nie jest wina dekodera ESU, przy samych dekoderach Zimo jest to samo. Odczyt przestaje działać przy postawieniu drugiej lokomotywy, bez względu na to jaki ma dekoder.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
245 0 2
Tor oczywiście PoM a nie programujący. To nie jest wina dekodera ESU, przy samych dekoderach Zimo jest to samo. Odczyt przestaje działać przy postawieniu drugiej lokomotywy, bez względu na to jaki ma dekoder.
Dobrze, sprawdzę. Pewne wyłaczenie bit0 w CV28 w ESU/ZIMO rozwiąze problem, jeśli tak, to trzeba to naprawić w centralkę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 6
DCC 2
DCC 3
DCC 8
DCC 6