• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Centrala Railbox 1110 czy ktoś używa?

Jankomar

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czy ta poprawka spowoduje również poprawne działanie z kontrolerem od Piko SmartControl light?. Od dwóch dni testuję centralkę i niestety działa tylko z aplikacją. Podczas testowania z myszą Piko po krótkiej chwili lok przestaje reagować na komendy i jedzie sobie dalej (dekodery Piko i Zimo). Przełączanie akcesorów praktycznie całkiem nie działa (używam dekoderów RB4100 i serw do sterowania rozjazdami. Z centralą Piko działa idealnie.)

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 0 2
Czy ta poprawka spowoduje również poprawne działanie z kontrolerem od Piko SmartControl light?. Od dwóch dni testuję centralkę i niestety działa tylko z aplikacją. Podczas testowania z myszą Piko po krótkiej chwili lok przestaje reagować na komendy i jedzie sobie dalej (dekodery Piko i Zimo). Przełączanie akcesorów praktycznie całkiem nie działa (używam dekoderów RB4100 i serw do sterowania rozjazdami. Z centralą Piko działa idealnie.)
W nowej wersji oprogramowania kilka błędów zostało naprawione związanych z LocoNet, więc mam nadzieje że to poprawi prace z SmartControl light również. W przypadku występowania kolejnych problem proszę poinformować o tym.

Jankomar

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Niestety, jest problem z wgraniem. Po kliknięciu "update" po chwili jest komunikat o przerwaniu połączenia z serwerem. Próbowałem na dwóch różnych komputerach i zawsze wyskakuje ten sam błąd. Nie mam pojęcia co może być przyczyną takiego stanu.

RB.jpg RB!.jpg

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 0 2
Niestety, jest problem z wgraniem. Po kliknięciu "update" po chwili jest komunikat o przerwaniu połączenia z serwerem. Próbowałem na dwóch różnych komputerach i zawsze wyskakuje ten sam błąd. Nie mam pojęcia co może być przyczyną takiego stanu.

Zobacz załącznik 976296 Zobacz załącznik 976297
To jest oczekiwane jeśli PC nie podłącza się z powrotem do sieci centralki. Na dole strony http://192.168.4.111 powinna być informacja o wersji oprogramowania.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 0 2
Czy Railbox 1110 obsługuje w LocoNecie OPCODE'y: 0xB0, 0xB1, 0x,B2, 0xED ?
#define OPC_SW_REQ 0xb0 - Tak
#define OPC_SW_REP 0xb1 - Nie
#define OPC_INPUT_REP 0xb2 - Nie
#define OPC_IMM_PACKET 0xed - Generalne tak, ale wewnątrz może być duże rożnych komend.

Jak ktoś ma dekodery produkcji masową, które nie działają z RB1110, to proszę skontaktować się, wezmę na kilka tygodni i będzie działać po aktualizacji.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Chciałbym zastosować centralę RB 1110 do sterowania akcesoriami na makiecie.
Ze względu na "elastyczność" do komunikacji PC z centralą używam protokołu LocoNet.

Czy PC podłączony przez USB do RB 1110 może komunikować z użyciem tego protokołu?

RB 1110 obsługuje S88N.
Czy informacja o stanach wejść odczytanych z modułów informacji zwrotnej jest wysyłana również przez LocoNet?
W tym przypadku przydała by sie obsługa OPC_INPUT_REP 0xB2.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 0 2
Czy PC podłączony przez USB do RB 1110 może komunikować z użyciem tego protokołu?
W tej chwili tylko LI-101F albo LI-USB. Czy tutaj chodzi o dedykowany COM-Port jak u digikejs?. To może być skomplikowane do dodania.
Czy informacja o stanach wejść odczytanych z modułów informacji zwrotnej jest wysyłana również przez LocoNet?
Nie, ale można dodać w następnej wersji oprogramowania, bo to nie jest skomplikowane.
W tej chwili już działają moduły S88 do LocoNet.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
W tej chwili tylko LI-101F albo LI-USB. Czy tutaj chodzi o dedykowany COM-Port jak u digikejs?. To może być skomplikowane do dodania.
Nie musi to być dodatkowy dedykowany port w USB. Jeśli można połączyć się z centralą tak jak z LI-USB, to mi wystarczy.
Dzisiaj odbieram centralkę, to sprawdzę to w praktyce.
Nie, ale można dodać w następnej wersji oprogramowania, bo to nie jest skomplikowane.
Tak też myślałem. Będę wdzięczny za uwzględnienie tego w przyszłym oprogramowaniu.
W tej chwili już działają moduły S88 do LocoNet.
Czy chodzi o moduł odpytujący magistralę S88 i wysyłający do centrali informację po LocoNecie?
Ja chcę wykorzystać klasyczne moduły działające z magistralą S88 podłączone bezpośrednio do centrali.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Korekta wcześniejszego wpisu (nie mogłem już edytować wcześniejszego)

LI-USB pomylił mi się z LocoBufer-USB .
Czyli centrala z PC łączy się korzystając z XpressNetu. :(
Wolałbym LocoNet, tym bardziej, że w tym przypadku między PC i centralą przesyłane są normalne pakiety LocoNet bez rzadnych dodatkowych znaczników.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Do RB 1110 można podłączyć moduły informacji zwrotnej przez magistralę S88N.
Jak ustawić adres pierwszego zgłaszanego wejścia?
Nie ma tej informacji w instrukcji, a nie widziałem też tego w ustawieniach.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 0 2
Do RB 1110 można podłączyć moduły informacji zwrotnej przez magistralę S88N.
Jak ustawić adres pierwszego zgłaszanego wejścia?
Nie ma tej informacji w instrukcji, a nie widziałem też tego w ustawieniach.
Nie ma takiej możliwości, pierwszy moduł będzie miał zawsze adres 1(64 wartość absolutna).
To wygląda jak łączenie kilku centralek przez, na przykład, LocoNet. Żeby każdy moduł pracował samodzielnie i tylko przy łączeniu trzeba było odłączyć tory od niej i podłączyć do głównej centralki.

Ostatnio edytowane:

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Czyli zmiany na pierwszym wejściu będą zawsze raportowane jako zmiana czujnika o adresie 1.
Czyli czujniki z magistrali S88 zajmują niską przestrzeń adresową i nie da się jej prze mapować.
Warto dodać możliwość zdefiniowania początkowego adresu zgłaszanych czujników. Jest to chyba łatwe do realizacji, a podniesie uniwersalność centrali.

O co chodzi z tą wartością absolutną 64?
Czy to jest maksymalna ilość wejść (czyli 8 standardowych 8 bitowych modułów) jaka obsługuję centrala przez S88?
Czy można zdefiniować ile modułów jest podłączonych?

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 0 2
Z adresami S88 jest skomplikowane, gdy w XpressNet pierwszy adres S88 jest 64(1-63 to stany zwrotnic), natomiast w LocoNet S88 zaczyna się od 1.
Tak, już zbieram listę nowych konfiguracji:
1. Możliwość przełączenia USB na protokół LocoNet.
2. Początkowy adres S88.
3. Filtr S88, gdy czasem czujniki są bardzo czujne.
Wszystko będzie możliwe do zmiany przez aplikacje.

Maksymalna ilość modułów S88 to 20, domyślne ustawione na 5.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 0 2
Jak już tutaj mówimy o nowych funkcjach, to zapytam o wyświetlaczach, co mogłoby być potrzebne do pokazywania, bo od któregoś momentu te wyświetlacze podłączone do MCU i można tam pokazywać co cokolwiek, nawet litery jak da się zmieścić w 7-segmentowe cyfry.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 6
DCC 2
DCC 3
DCC 8
DCC 6