• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Dziś odlałem dwie sztuki Ursusów (wcześniej przesunąłem w modelu matce przednią oś do przodu) i postanowiłem je pomalować. Odlewałem bez kominów, bo były za grube, a dokleiłem je potem, ale nie jestem zadowolony z kształtu. Malowałem farbami Vallejo (jak widać) używając kolorów podstawowych. Wcześniej w podwoziu wywierciłem otwór i wkleiłem pręcik, żeby mieć za co trzymać to maleństwo w trakcie malowania. Po wyschnięciu potraktowałem matowym lakierem, wrzuciłem je na jakieś swoje dioramki i obfociłem na szybko. Życzę miłego oglądania;)
P1090854.JPG
P1090855.JPG
P1090841.JPG
P1090842.JPG
P1090843.JPG
P1090845.JPG
P1090846.JPG
P1090847.JPG
P1090848.JPG
P1090849.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
To twoja wina/zasługa;) Swoją drogą masz powód do dumy, nie każdy może się pochwalić że jest "ojcem chrzestnym" tak monumentalnego projektu:LOL:
Tylko proszę nie każ mi robić do niego teraz glebogryzarki:ROFL: Wystarczy, że już zacząłem przyczepę:podstepny:

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
27.795 108 2
To twoja wina/zasługa;) Swoją drogą masz powód do dumy, nie każdy może się pochwalić że jest "ojcem chrzestnym" tak monumentalnego projektu:LOL:
Tylko proszę nie każ mi robić do niego teraz glebogryzarki:ROFL: Wystarczy, że już zacząłem przyczepę:podstepny:
Dobra coś Ci wymyślę i swoją drogą dumny jestem że namieszałem aż tak że coś takiego powstało.;):)

SECOND MODELS

Znany użytkownik
Reakcje
7 0 0
Rewelacja! "Duża" jednogroszówka wróciła ;)
Tak na marginesie jak Byś zrobił fotki na monecie 5 złotowej to można by było na nią wpakować jeszcze z parę hektarów łąki :ROFL::ROFL::ROFL: i 10 przyczep
A tak na poważnie ,powtórzę się ale chylę czoła przed Twoimi dziełami.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Oglądając twoje prace naszły mnie dwa pytania.
- Czy np te traktory nadawały by się na dioramkę np Daniela jako zabawki dla dzieci tam występujących? :D
- Jaki planujesz napęd do tendrzaka? :ROFL:

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Traktory mają trochę ponad 5mm długości, to jeśli dobrze liczę, niecałe 48cm w waszym świecie:) Musiałbym się umówić z Danielem i przymierzyć na jego dioramie.
Tendrzaka właśnie kleję. Parowozy "jeżdżą" u mnie na piasek helski:rolleyes:. On najlepiej wygląda jako węgiel w mojej skali. Dziś jeszcze wrzucę foty pierwszych odlewów Ok1 i Tp4 i ich tendrów (z węglem oczywiście):gwizd:.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Tendrzak TKi3 już stoi na kołach:LOL:. Wygięcie skrzyń na wodę było najtrudniejsze. Z tyłu widać helski "węgiel" (trochę niewyraźnie wyszedł w tym świetle). Model jest przygotowany do malowania wnętrza budki. Po zamknięciu dachu byłoby ciężko;). Nity na dachu mają średnicę 8setnych milimetra:gwizd: Potem pójdzie podkład Surfacer (nic lepszego nie wymyśliłem) i kolory bazowe. Kolejnym modelem w przygotowaniu jest cysterna z gotowymi blaszkami. No i... jeszcze ciepłe Ok1 i Tp4 (one węgiel mają odlany). Tendry są oczywiście inne. Mimo tej skali bałem się robić jeden typ skrzyni z dwoma rodzajami podwozia, bo jeszcze ktoś by zauważył;). Jeszcze nie skończyłem prototypu a już mam na nie zamówienia, więc odlałem więcej sztuk:) Jednogroszówki nie dałem bo już nie mogę na nią patrzeć:D

P1090866.JPG
P1090856.JPG
P1090858.JPG
P1090860.JPG
P1090861.JPG
P1090862.JPG
P1090863.JPG
P1090865.JPG

Ostatnio edytowane:

SECOND MODELS

Znany użytkownik
Reakcje
7 0 0
Właśnie się obudziłem ,śniło mi się że świat uległ miniaturyzacji globalnej ...... i co !!!???? Wstaję wchodzę na forum (już jakoś klawiatura się mniejsza zrobiła) i co widzę ???!!!!
Nic ...zakładam okular ... dalej nic .Myślę jednogroszówkę podjebali i na niej pół PGR'u z łąką poszło w nie powołane łapska .A tu nagle ..Piękna Lokomotywka sie znalazła ...uf dobrze ze to nie sen
Piękne dzieło !!!!!!!! Piękne ;)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Ostatnia faza przed malowaniem. "Tendrzak na patyku"(na dwóch zdjęciach mi się jakiś opiłek plastiku przykleił do skrzyni wodnej);) - wnętrze pomalowane, dach doklejony, dodane oświetlenie, czołownice i cylindry. Po malowaniu dojdą już tylko brakujące elementy napędu. Do malowania gotowa jest też cysterna w wersji z podestem ale bez budki. W kolejce czekają dwie węglarki (jedna będzie z budką druga bez) i długaśny wagon chłodnia:)
Dla kolegów samochodziarzy mam zagadkę. Na ostatnim zdjęciu zamieszczam absolutnie wstępną fazę produkcji samochodu, na który dostałem pilne zamówienie od koleżanki, która to koleżanka robi piękną dioramę portu i brakuje jej konkretnego autka na nabrzeże. Jest upaprany szpachlą, ale dla wprawnego oka to żadne utrudnienie;)

P1090885.JPG
P1090868.JPG
P1090869.JPG
P1090870.JPG
P1090871.JPG
P1090874.JPG
P1090875.JPG
P1090877.JPG
P1090878.JPG
P1090879.JPG
P1090880.JPG
P1090883.JPG
.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Kolego Brodagaz, postarajże się bardziej. Sylwetka przodu kabiny podobna, ale... no...:ostrozny: przeca to furgonetka:gwizd: 8mm długości razy siedemset...
Poza tym, ja wiem, że ty wiesz, że ja lubię PRLowe auta:rolleyes:, ale wszak nie samą komumą człowiek żyje;)

Ostatnio edytowane:

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
27.795 108 2
Kolego Brodagaz, postarajże się bardziej. Sylwetka przodu kabiny podobna, ale... no...:ostrozny: przeca to furgonetka:gwizd: 8mm długości razy siedemset...
Poza tym, ja wiem, że ty wiesz, że ja lubię PRLowe auta:rolleyes:, ale wszak nie samą komumą człowiek żyje;)
Sorki nie miałem punktu odniesienia , jeśli to furgonik i do tego nie polski to może Renault ?:):):)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Dziś Goelette idzie do formy. Prezentuję wam gotowca. Przykleiłem go na podstawkę ze względów technologicznych. Może do wieczora zdążę go pomalować ;)
P1090891.JPG
P1090892.JPG
P1090893.JPG
P1090894.JPG