• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.268 39 0
A na koniec kolejkę parkową - taką do jazdy okrakiem na wagonikach ....w skali oczywiście ;)
parkowa.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
No cóż, chyba ruszam z tematem NWT - Nieprawdopodobnie Wąski Tor ;) Hugwa dostał oficjalne zlecenie i aktualnie zastanawia się ile to będzie mnie kosztowało (a ja się zastanawiam czemu to będzie tak drogo:D) i myśli na kiedy da radę to zrobić (a ja się zastanawiam czemu tak długo to będzie trwać:ROFL:). A tymczasem pomału zaczynam gromadzić sobie materiały. Ustaliłem że jak już ma to być NWT to niech to będzie 750tka. A więc będzie się to nazywało skala Ee :cool: Na razie wyfrezujemy "zestaw podstawowy" - tor prosty, łuk, rozjazdy i skrzyżowania (może od razu skrzyżowanie z torem szerokim:love:). A potem pomyślimy o elementach, z których da się pociągnąć temat kolei przemysłowej, bo wciąż z tyłu głowy mam zakodowane zakłady Gieschego:rolleyes:.
Koledzy z zachodniej granicy zemdleją jak zobaczą Twój feldbahn
Znalazłem dziś jakiś planik wąskotorowej kolei transportującej rakietę V2. Jak od tego moi niemieccy militaryści nie zemdleją to im tę rakietę wystrzelę z Lasu Kabackiego;)
A póki co skończyłem hangary dla w/w militarystów. Pomyślane są tak, że wrota można ciąć i dowolnie "uchylać". Na razie wszystkie elementy odlałem z gipsu, ale docelowo będą żywiczne, więc wrota będą węższe i bez bąbelków. Hangar zaprojektowałem tak, by zmieniając kształt dachów móc zmieniać charakter budynku.
P1140071.JPG
P1140072.JPG
P1140073.JPG
P1140074.JPG
P1140075.JPG
P1140076.JPG
P1140077.JPG
P1140078.JPG
P1140079.JPG
P1140080.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.421 387 20
Już sam nie wiem co mam napisać, bo robisz coraz ciekawsze rzeczy. Kończą mi się możliwości chwalenia i jednoczesnego podziwu. (y)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Zanim Hugwa wyfrezuje bardzo szybko i niebywale tanio wąski tor (tak lepiej Hubert?;)) postanowiłem wrócić do tematu przemysłowego. Modelując pierwszy fragment małej rafinerii wzorowałem się na wojennych zdjęciach z rejonu Ploesti, choć podświadomie wciąż skłaniam się ku rodzimym klimatom industrialnym. Śląsk zawsze mnie fascynował. Przydymione kamienice i budynki przemysłowe, stłumione odgłosy hut i kopalń, fantastyczna kuchnia i niesamowici ludzie o moralności i poszanowaniu dla pracy nie spotykanej chyba nigdzie indziej. Być może trochę idealizuję Ślązaków, ale to dlatego, że po prostu takich znam i takich kocham. No więc wracając do tematu - wymodelowałem i odlałem pierwszy fragment rafinerii. Dojdą jeszcze do niego wieże destylacyjne i jakieś inne szpeje.
blog76a.JPG
blog76b.JPG
blog76c.JPG
blog76d.JPG
blog76e.JPG
blog76f.JPG

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.312 17 2
Jako, że określenie "Super" jest już nieco "wyświechtane" Wnioskuje o dodanie nowego odznaczenia będącego czymś więcej niż Super Nadawanego tylko dla naj z naj. - Złote szyny.
Tak czy siak ja ja Ci taka nagrodę przyznaje.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Dziś bardzo krótki post. Pierwszy montaż na sucho wczesnej wersji Bobiny, którą od jakiegoś czasu projektuję dla klienta z Czech. Jedną też zrobię dla siebie i pokażę na Trybunałach na które dostałem zaproszenie od organizatorów. Dach czeskiej Bobiny posłuży mi niedługo przy produkcji EP05/EU05:rolleyes:. Przy okazji skończyłem też prototypowy dach dla Szczupaków (widać jeszcze linię pomocniczą nakreśloną ołówkiem). Na razie wszystko złożone "na sucho", a reflektory na dachu elektrowozu są celowo większe, bo przy montażu finalnego modelu będą dopieszczane. Trochę mi się płakać chce, jak sobie pomyślę o 13stu ściankach działowych, które mam do wklejenia do każdego ze Szczupaków.
P1140087.JPG
P1140088.JPG
P1140089.JPG
P1140090.JPG

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
a co z francuskimi projektami będą jakieś parowozy i szynobusy, i Twoja ulubiona stacja.

Zaczynam się zastanawiać jak prezentujesz tabor na ścianie...tuby odpadają bo nie do tej skali, ale może w probówkach :D

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
a co z francuskimi projektami będą jakieś parowozy
Przedwojenne parowozy z dyrekcji OUEST już się projektują. Carentan będzie gotowe na Trybunały (relację z budowy zacznę już w tym miesiącu ożywiając wymarły wątek). Reszta za chwilę na PW:)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Dziś Bobina dołączyła do przedwojennej EL.200, którą robię od jakiegoś czasu i obie, wraz z kolejnym Ganzem poszły do malowania podkładu. Mam zawsze sporo rozbebeszonych projektów, bo lubię pracować nad kilkoma rzeczami na raz. W ten sposób mniej się nudzę a przy okazji optymalizuję sobie pracę i materiały modelarskie. EL-ka jest już prawie gotowa, jeszcze drobna szpachla i jakieś szlifowanko, poprawienie kształtu podstaw pod pantografy i będzie można jechać z kolorami. Przy projektowaniu prototypu nie ustrzegłem się kilku błędów, ale niezbyt poważnych, więc ogólnie jestem z niej zadowolony:)
P1140091.JPG
P1140092.JPG
P1140093.JPG
P1140094.JPG
P1140095.JPG
P1140096.JPG
P1140097.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
El.200 gładko wyprzedziła Bobinę, która utknęła na malowaniu gwiazdek (dawno tak nie skląłem komunistów :mad:;)). Sentyment do przedwojnia i uwielbienie dla Art déco pchał mnie do przodu z El-ką :rolleyes: Wciąż mam z nią kłopot, a raczej wątpliwości dotyczące okien (nie mam pewności które były z szybami a które zaślepione). W kartonowym modelu Questa...
http://www.mojehobby.pl/products/Polska-lokomotywa-elektryczna-z-1937r-EL-200.html
...projektujący (pan Molenda) nie ustrzegł się błędów, więc nie bardzo wiedziałem na czym się oprzeć. Dla bezpieczeństwa wszystkie okna wypełniłem Clearfixem, po czym część z nich zamalowałem. Gdyby okazało się że trzeba będzie jednak wstawić szybkę, po prostu wydłubię zamalowanego Clearfixa i wstawię go na nowo (przetestowałem to wcześniej).
Przy ustalaniu ogólnych wymiarów korzystałem z planiku zamieszczonego przez kolegę @CoCu w temacie który wieki temu założył @daniel loko
http://forum.modelarstwo.info/threads/elektrowóz.12648/
Mimo pewnych niedoskonałości mojej lokomotywy - czołownice wystające poza obrys pudła (mam wątpliwości czy w ogóle były czerwone) i nie do końca wierny podział blach na burtach, ogólnie wygląda to już całkiem znośnie:) Nie brudziłem jej jakoś szczególnie, bo takie wolę. Dla porównania wielkości ustawiłem El-kę przy Sputniku.
P1140098.JPG
P1140099.JPG
P1140100.JPG
P1140101.JPG
P1140102.JPG
P1140103.JPG
P1140105.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.035 531 30
Jak zwykle z podziwem oglądam te miniaturowe arcydzieła. Jednak niestety EL200 ma widoczne błędy. Na rysunkach wycinanki, do której link podał kolega Adam, widać, że poza oknami w drzwiach, na jednym boku jest 5 "okien", z których tylko jedno (pierwsze od lewej) jest oszklone. Na drugim boku są cztery, w tym tylko jedno bez szyby (znowu pierwsze z lewej). Pytanie, czy te rysunki odpowiadają prawdzie, bo np. na rysunkach drabinka jest tylko na jednym końcu, natomiast na znanych mi dwóch zdjęciach tej lokomotywy widać drabinki na obu końcach. Obie te fotografie pokazują bok z czterema "oknami" - pytanie, czy ten sam? Jeżeli tak, to czy druga strona była taka sama, czy jednak miała 5 tych "okien"?

Z pewnością też nieprawidłowe są pantografy. Wiem, że w tej skali nie bardzo to widać, ale wystarczyło zrobić takie same, jak w ET21, tam są dobre.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Jednak niestety EL200 ma widoczne błędy.
Pełna zgoda. Przyznaję, że chęć posiadania tej lokomotywy była tak silna, że mimo szczupłości materiału jakim dysponowałem, uznałem iż wolę mieć ją z błędami niż wcale:oops:.

Wracając do Bobiny... Zimny pot mnie oblewa jak sobie pomyślę, że mam przechodzić przez malowanie jej pudła raz jeszcze (wytrawiłem dodatkowe pudło dla siebie, więc czeka mnie jeszcze raz modelarska Golgota:cry:). Chyba czort podkusił Braci Czechów z tymi granatowymi paseczkami (dobrze, że sobie podtrawiłem co nieco bo zupełnie bym osiwiał). Stan na dzień dzisiejszy - pudło w barwach podstawowych, wklejona część podwozia i ażurowe zgarniacze (naprawdę piękne są). Pomalowałem też obręcze kół na czerwono zgodnie z linkiem do pięknego modelu i schematu malowania, które podesłał mi klient jako wzór:)
http://www.modely.biz/modelova-zeleznice-2/lokomotiva-rady-e499-066-csd/
P1140143.JPG
P1140145.JPG
P1140146.JPG
P1140148.JPG