Witajcie, dzięki za oceny i komentarze
Autokraft Kiel, już kiedyś pokazałem parę modeli tego przewoźnika, teraz się trochę na poważniej zainteresowałem jego modelami i historią,
jest dosyć mocno związany z komunikacją w Hamburgu a obecnie mają tam nawet główną siedzibę.
Firma powstała w 1945 roku i zajmuje się komunikacją regionalną w północnych landach przy pomocy autobusów w wersji podmiejskich, oraz przy pomocy autokarów łączy porty lotnicze północnych Niemiec z tymi w głębi kraju. Tabor mają bardzo zróżnicowany ale gdzieś 70% stanowi setra wszystkich generacji i odmian nadwoziowych. Współpracują z DB Regio, Hamburger Verkehrs Verbund (HVV) oraz Nahverkehr Schleswig-Holstein (NAH SH). zamiast zdjęcia oryginału zamieszczam fote Mana z umieszczonymi logami wszystkich zleceniodawców, może kiedyś taki model zostanie wydany, dla mnie najcenniejsze są te z umieszczonym logo HVV, no ale jest ich mało wydanych w skali i ciężko je dostać.
Dzisiaj tradycyjny O 405N2 wydany w 2019 roku w rzadkiej czterodrzwiowej wersji, no i "trzódka" autokraft jaką dotychczas posiadłem.