• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.972 68 0
Piękny model, świetnie się prezentuje (y):)
Co do testów w Warszawie w 1978 roku, to i tak był sukces, że się autobus z Zachodu pojawił ;)
Co ciekawe, ten testowy man SG220 (zdjęcia można znaleźć w sieci), był wypożyczony właśnie z Monachium, natomiast w Warszawie były testowane różne egzotyczne dla realiów PRL marki, nawet Hino z dalekiej Japonii.
W linku macie ciekawy artykuł, wyjaśniający między innymi główny powód rezygnacji z Mana ;)
https://spidersweb.pl/autoblog/autobusy-warszawa-historia-wywiad/

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.972 68 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Kolejny Man SG 192, tym razem z Norymbergii, powód zakupu ten sam, mam pasującą solówkę ;)
Autobus wprowadzony do ruchu w 1974 roku, szkoda że rietze wzorem oryginału nie "postawiło" go na trileksach, z drugiej strony jedyne odpowiadające oryginałowi trileksy produkowało VK modelle i są już nie do dostania:(
http://www.nahverkehr-franken.de/bus/vag_alte.html
A1.jpg
DSC_1423.JPG
DSC_1424.JPG
DSC_1426.JPG
DSC_1427.JPG
DSC_1429.JPG
DSC_1430.JPG
DSC_1434.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.972 68 0
Dzisiaj elektryk z Hamburga pokazywany wcześniej przez Piotra.
Tytułem uzupełnienia; jest to jubileuszowa pisanka z okazji 25 edycji paintbusa, jej celem jest zachęcenie do zwiedzania Hamburga a hasło przewodnie to; "Hamburg to nie tylko bułka z rybą i Filharmonia". Zostały pomalowane cztery autobusy, ile wyjdzie w modelu? Zobaczymy.
Jako ciekawostkę wklejam wcześniejszy "garniturek" wozu 1971.
A1.jpg
A2.png
A3.png
DSC_1516.JPG
DSC_1519.JPG
DSC_1521.JPG
DSC_1523.JPG
DSC_1525.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.972 68 0
Solaris, marka której nikomu nie trzeba przedstawiać, szkoda że już w hiszpańskich rękach, dobrze że chociaż w dalszym ciągu montowana w Polsce.
W latach swojej największej prosperity podbili Europę i na wielu ulicach zachodnioeuropejskich miast wpisały się w krajobraz.
Jeżeli chodzi o Hamburg to możemy jednak mówić że jest to niszowa marka, na dzień dzisiejszy jest to trzydzieści pięć egzemplarzy w całej historii
współpracy.
Dzisiaj wersja przegubowa z "patykami"z ostatniej dostawy i fotki porównawcze z tradycyjnym dieslem sprzed liftu.
A1.png
DSC_1435.JPG
DSC_1437.JPG
DSC_1439.JPG
DSC_1440.JPG
DSC_1441.JPG
DSC_1443.JPG
DSC_1445.JPG
DSC_1446.JPG

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.339 47 0
Irytuje mnie podejście Rietza do wykonywanych modeli autobusów. Z jednej strony mamy pięknie odwzorowane detale na zewnątrz ze wszystkimi oznaczeniami a z drugiej badziewne wnętrze odlane z jednej części bez pomalowanych detali.
Gratuluję nowych nabytków.(y)

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.972 68 0
Irytuje mnie podejście Rietza do wykonywanych modeli autobusów. Z jednej strony mamy pięknie odwzorowane detale na zewnątrz ze wszystkimi oznaczeniami a z drugiej badziewne wnętrze odlane z jednej części bez pomalowanych detali.
Gratuluję nowych nabytków.(y)
Z tymi oznaczeniami też już nie jest za dobrze, niektóre modele strach pokazywać przy większych zbliżeniach, od czasu jak przestali stosować tampondruk jest nieciekawie, wolałbym zapłacić te kilka euro więcej i cieszyć oko niż szukać różnicy między trójką a ósemką na rejestracji.

Pioter234

Aktywny użytkownik
Reakcje
831 0 0
Gratuluję nabytku, czekałem aż go u Ciebie zobaczę. Mój też już dotarł. Niestety jakość nadruków jest fatalna. I szkoda, że odeszli od czerwonego wnętrza. Niestety Rietze lepiej robi Mercedesy niż Solarisy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4