• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.106 68 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Dzisiaj trochę klasyki z Niemiec,
MB O 305 w Berlinie był nazywany królem autobusów, biedni Niemcy z "erefenu" nie widzieli Ikarusa na oczy i do upadku komuny żyli w błędzie, wybaczamy.
Tak czy tak, pierwsza generacja VoV w której pół Europy produkowało autobusy miała swój niezaprzeczalny urok.
Kilka lat temu wyszła limitowana edycja dla spielzeugschotte trzech takich mercedesów, rozeszła się na pniu i dopóki Christian (właściciel sklepu)
nie wypuścił kolejnej, bardzo ciężko je było dostać.
Udało mi się załapać na obecną i dzisiaj pierwszy z dwóch modeli jakie wyrwałem.
Na zdjęciu macie kołpak jakie stosowane były czasem w tych pojazdach, i miło ze strony rietze że to odtworzyli, dwa ostatnie to takie zbiorcze
z "berlińczykami" z tej serii.
A1.jpg
DSC_1377.JPG
DSC_1379.JPG
DSC_1381.JPG
DSC_1383.JPG
DSC_1386.JPG
DSC_1387.JPG
DSC_1390.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.106 68 0
Dzisiaj drugi berlińczyk do kolekcji, zasadniczą różnicą względem poprzedniego modelu pomijając reklamy, jest stare logo BVG, a więc gdzieś w połowie lat osiemdziesiątych nastąpiła wymiana oznaczeń na pojazdach. Jeszcze taka ciekawostka odnośnie BVG, oni bardzo późno wprowadzili do ruchu autobusy przegubowe, zasadniczo cały tabor w tych latach opierał się na solówkach i piętrusach, pierwszymi "przegubami" były mercedesy i Many drugiej generacji VoV.
DSC_1451.JPG
DSC_1452.JPG
DSC_1454.JPG
DSC_1456.JPG
DSC_1458.JPG
DSC_1459.JPG
DSC_1460.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.106 68 0
Dzisiaj taki odjechany autobus który pozyskałem będąc na wspólnych zakupach z Piotrkiem @Pioter234 w sklepie Die Modelle.
Przegubowe Citaro pierwszej generacji produkowanej w latach 1997-2006. Ten akurat pojazd został wyprodukowany w 2004r i do 2013 jeździł jako liniowy po ulicach Hamburga.
Po wyjeżdżeniu swoich kilometrów w służbie HHA został przebudowany wraz z organizacją non-profit Hanseatic Help na mobilny punkt odbioru odzieży zimowej dla osób bezdomnych.
https://www.hamburger-fuhrparklisten.de/22.hhapopwagen/7401-04.htm
A1.jpg
DSC_1504.JPG
DSC_1506.JPG
DSC_1508.JPG
DSC_1509.JPG
DSC_1511.JPG
DSC_1512.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.106 68 0
Ale ta jeżdżąca szafa naprawdę wygląda niesamowicie, wg nas nr 1 :D, Ciekawe czy gdzieś jeszcze ktoś wpadł na taki pomysł malowania? :niepewny::)
Ciekawych, "zakrzywiających czasoprzestrzeń" i logiczne postrzeganie rzeczywistości malowań autobusów jest dosyć dużo, nawet miałem kiedyś taki
koncept aby to zacząć zbierać, za niektóre trzeba dać dużą kwotę, na razie sobie to odpuściłem, ale może wrócę do tematu.
Jeden z moich modeli;)
DSC_0225.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4