• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

Reakcje
120 0 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Dzisiaj kolejny model z grupy; "rzadkie i ciekawe".
Pegaso 6035 z przedsiębiorstwa komunikacyjnego w mieście Gijon.
Kolejny model który pozyskałem dzięki uprzejmości Jacka, za co mu serdecznie dziękuję(y)(y)(y)
Producent to Otero Scale Models.
https://flic.kr/p/dPfEY1
Zobacz załącznik 695038 Zobacz załącznik 695039 Zobacz załącznik 695040 Zobacz załącznik 695041 Zobacz załącznik 695042 Zobacz załącznik 695043 Zobacz załącznik 695044 Zobacz załącznik 695045
Cenne modele i bardzo ładnie wykonane !

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Dzisiaj kolejny "Hiszpan" którego posiadłem dzięki uprzejmości Jacka @ziellin , za co mu jeszcze raz serdecznie dziękuję(y)
Młodszy brat Pegaso 6035, czyli Pegaso 6038 z przedsiębiorstwa EMT Valencia.
http://phototrans.eu/14,466687,0,Pegaso_6038_2081.html

466687.jpg
DSC_0048.jpg
DSC_0049.jpg
DSC_0051.jpg
DSC_0053.jpg
DSC_0056.jpg

Tutaj w zestawieniu z serią 6038/6000

DSC_0058.jpg
DSC_0060.jpg
DSC_0061.jpg

A na koniec wszystkie rzadziej występujące i mniej popularne na rynku modele, w przyszłym roku mam nadzieję tą kolekcję
powiększyć o kolejne sztuki.

DSC_0065.jpg
DSC_0066.jpg
DSC_0069.jpg
DSC_0070.jpg
DSC_0071.jpg

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
Imponująca kolekcja i sposób jej prezentowania (y), a ponadto trzeba przede wszystkim docenić również to, że dzielisz się z nami swoją wiedzą.
Dzięki Twojemu tematowi mam możliwość dowiedzieć się więcej w dziedzinie komunikacji miejskiej.
A zbiorowe zdjęcia są świetne, umożliwiają porównania i wyeksponowanie pewnych szczegółów, które mogłyby umknąć w solowych prezentacjach.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.420 23 0
A ja jak najbardziej! Raz, że nawet na autobusie jest namalowane "Świnoujście", dwa, że większość autobusów Ostseebus (choć nie wiem, czy akurat ten konkretny egzemplarz także) trafiła później do KA Świnoujście i przez lata była tam eksploatowana.
To może jeszcze dodam, że przed otwarciem granicy z Niemcami, linia Bansin-Świnoujście, obsługiwana przez autobusy Ostseebus, była podzielona na dwie części: Bansin-Ahlbeck Grenze i Granica-Świnoujście. Po otwarciu granic, była to już jedna linia.
Model odwzorowuje sytuację sprzed otwarcia granicy. Poniżej załączam fotkę, wykonaną przeze mnie w 2005 roku, na przystanku początkowym Ahlbeck Grenze, a przedstawiającą dokładnie tego MAN-a, którego wykonało Rietze.

ALA_2020_02.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
A ja jak najbardziej! Raz, że nawet na autobusie jest namalowane "Świnoujście", dwa, że większość autobusów Ostseebus (choć nie wiem, czy akurat ten konkretny egzemplarz także) trafiła później do KA Świnoujście i przez lata była tam eksploatowana.
To może jeszcze dodam, że przed otwarciem granicy z Niemcami, linia Bansin-Świnoujście, obsługiwana przez autobusy Ostseebus, była podzielona na dwie części: Bansin-Ahlbeck Grenze i Granica-Świnoujście. Po otwarciu granic, była to już jedna linia.
Model odwzorowuje sytuację sprzed otwarcia granicy. Poniżej załączam fotkę, wykonaną przeze mnie w 2005 roku, na przystanku początkowym Ahlbeck Grenze, a przedstawiającą dokładnie tego MAN-a, którego wykonało Rietze.

Zobacz załącznik 703052
Dzięki Arku za konkretną i rzeczową informację, Twoje posty czy to tu, czy też w części kolejowej zawsze coś wnoszą do tematu, i zawsze się je miło czyta. Jest podobno jeszcze jeden model autobusu z podobnego przedsiębiorstwa, tylko że z Frankfurtu nad Odrą.
Na razie nie mam żadnych szczegółowych danych (marka, nr.katalogowy), ale pracuję nad tym.

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Dzisiaj podwójna prezentacja ostatnich nowości z Hamburga ;) Rietze wykonało na zamówienie sklepu Man Shop model najnowszego "elektryka"
w dwóch malowaniach z Hamburga, jedno, pokazywane niedawno przez Mateusza @Mateusz_512 w barwach VHH oraz jako drugie malowanie
Hamburger Hochbahn, niestety z nieprawidłowym układem drzwi względem oryginału;
https://www.hamburger-fuhrparklisten.de/26.busbilder/1000hha2091/slides/2091-11,HHA,JN.html
Przewoźnik VHH nadaje swoim wozom imiona zaczynające się na E, prezentowany dzisiaj to Elena, w zapowiedziach Rietze i Stadt im Modell
jest jeszcze Elias i Elton jako MB eCitaro, mam nadzieje że wszystkich imion w tym roku nie wydadzą:eek:
https://www.sustainable-bus.com/news/the-first-man-lions-city-e-handovered-today-in-hamburg/
1920_p-bus-eot-ebus-hamburg-tag-756839-1024x683.jpg
DSC_0008.jpg
DSC_0010.jpg
DSC_0012.jpg
DSC_0014.jpg
DSC_0016.jpg
DSC_0017.jpg
DSC_0021.jpg
DSC_0026.jpg

Na zakończenie grupowe fotki wszystkich autobusów z alternatywnymi rodzajami napędu jakie udało mi się zebrać w malowaniach z Hamburga
Jest Solaris, Volvo, Man i dominujący w Hamburgu od zawsze Mercedes.

DSC_0030.jpg
DSC_0033.jpg
DSC_0035.jpg

Pioter234

Aktywny użytkownik
Reakcje
833 0 0
Świetna kolekcja. MAN-y są fajne, ale jednak z Hochbahn odpycha tym, że nie ma trzecich drzwi. Tego z VHH mam i jestem zadowolony, choć też ma wadę (wnętrze jest od diesla). A samo zdjęcie grupowe świetne, sam mam chyba 12 modeli z Hamburga z napędem alternatywnym ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4