• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Stary rok kończymy starym autobusem. Man SL200 rocznik 1977 w służbie zachodnio berlińskiego przewoźnika BVG, autobus ten był przystosowany
do linii obsługującej lotnisko Tegel z centrum miasta, miał zabudowane w środku wieszaki na wierzchnią odzież oraz półki na bagaże.
Tutaj z mojej strony wielkie ukłony w kierunku rietze ponieważ jest to chyba piąty albo szósty wariant formy jaki został zastosowany do tej serii mana.
Dzisiejszy model ma całkiem inne klosze lamp z tyłu niż model z rocznika 1981 który jest z prawej strony na ostatnim zdjęciu, a również przedstawia pojazd z floty BVG.
Szczęśliwego nowego roku wszystkim tu zaglądającym;)
Link do artykułu o pojazdach z rocznika '77 oraz zdjęcie pożyczone z tejże strony;
https://www.traditionsbus.de/Fahrzeuge/man_e2h77.htm

A1.jpg
DSC_1642.JPG
DSC_1644.JPG
DSC_1646.JPG
DSC_1648.JPG
DSC_1650.JPG
DSC_1652.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze :)
Stary rok był zamknięty starym manem, więc nowy trzeba zacząć nowym.
Man lions city 12E na służbie VHH w okleinie reklamowej jednego z dealerów VW, z początku na grafikach rietze mi się to malowanie nie podobało,
jak zobaczyłem zdjęcia gotowego modelu, zmieniłem zdanie. @Pioter234 omyłkowo zamówił sobie dwie sztuki, więc nie miał problemu ze zbytem ;)
Zdjęcie oryginału to screen z "jutuba", natomiast dwie ostatnie fotki mają wspólne mianowniki: służba w Hamburgu oraz reklama dealera VW.
Różnica wiekowa według roku produkcji to 41 lat, 1979/2020.
A1.jpg
DSC_1744.JPG
DSC_1746.JPG
DSC_1747.JPG
DSC_1750.JPG
DSC_1752.JPG
DSC_1756.JPG
DSC_1781.JPG
DSC_1784.JPG

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.526 1 0
Kontynuacją włoskiego wątku jest wcześniejszy model Fiata konkretnie model 306 który również w różnych wersjach nadwoziowych gościł i u nas.
jak choćby co bogatsze oddziały PKS czy też orbis, dwa zdjęcia wersji z drzwiami klamkowymi, orbis oczywiście w krótszej wersji.
Zobacz załącznik 1092331 Zobacz załącznik 1092332 Zobacz załącznik 1092333 Zobacz załącznik 1092334 Zobacz załącznik 1092335 Zobacz załącznik 1092336 Zobacz załącznik 1092337 Zobacz załącznik 1092338
Obydwa fiaty skradły mi serce w stopniu poważnym. Nie chce być monotematyczny ale czy 306-stki nie były w taborze Pekaesu?

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.526 1 0
Kontynuacją włoskiego wątku jest wcześniejszy model Fiata konkretnie model 306 który również w różnych wersjach nadwoziowych gościł i u nas.
jak choćby co bogatsze oddziały PKS czy też orbis, dwa zdjęcia wersji z drzwiami klamkowymi, orbis oczywiście w krótszej wersji.
Zobacz załącznik 1092331 Zobacz załącznik 1092332 Zobacz załącznik 1092333 Zobacz załącznik 1092334 Zobacz załącznik 1092335 Zobacz załącznik 1092336 Zobacz załącznik 1092337 Zobacz załącznik 1092338
Acha, jeszcze coś. Kolega mówi, że 306- stki latały w Pekaesie a w Orbisie 314-stki. Podobne są ale jak Przyjrzysz ich przodom Dostrzeżesz różnice.

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Acha, jeszcze coś. Kolega mówi, że 306- stki latały w Pekaesie a w Orbisie 314-stki. Podobne są ale jak Przyjrzysz ich przodom Dostrzeżesz różnice.
Nie chcę zgrywać fachowca, więc napiszę że nie wiem, a przynajmniej w swoich zasobach nie mam zdjęcia w barwach PEKAES.
Różnice oczywiście są, zwłaszcza w zakresie oświetlenia.
W zasadzie najpopularniejszym typem fiata był 682RN (z prawej na zdjęciu grupowym), piszę oczywiście o latach sześćdziesiątych.
Oprócz tego epizod na testach miał przegubowy, byl w MZA W-wa oraz w którymś z południowo wschodnich PKS.
Fiat ze zdjęcia Pani Witaczyńskiej też daje pojęcie jak różnorodny był tabor turystyczny w okresie PRL-u.
3209.jpg
83788447_2643080045770880_7734081398138470400_n.jpg
b_witaczynska_papier_luz_349-garwolin.org_.jpg

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.526 1 0
Nie chcę zgrywać fachowca, więc napiszę że nie wiem, a przynajmniej w swoich zasobach nie mam zdjęcia w barwach PEKAES.
Różnice oczywiście są, zwłaszcza w zakresie oświetlenia.
W zasadzie najpopularniejszym typem fiata był 682RN (z prawej na zdjęciu grupowym), piszę oczywiście o latach sześćdziesiątych.
Oprócz tego epizod na testach miał przegubowy, byl w MZA W-wa oraz w którymś z południowo wschodnich PKS.
Fiat ze zdjęcia Pani Witaczyńskiej też daje pojęcie jak różnorodny był tabor turystyczny w okresie PRL-u.
Zobacz załącznik 1095457 Zobacz załącznik 1095458 Zobacz załącznik 1095459
Tomaszu,
Tym bardziej ja fachowca zgrywać nie powinienem, bo w temacie autobusów i -jak zaznacza moja córka- autokarów obiektywnie do pięt Tobie nie dorastam albo lepiej - zimne piwo powinienem Ci nosić;)
Niemniej cytuję Artura "Antona Arta" Schule i treść jednego z jego postów wspierając się swoim mglistym wspomnieniem, że widziałem gdzieś inne zdjęcie.
Poszukam dla Ciebie,
Co do Twoje kolekcji, to za każdym razem, gdy ją oglądam, jest to dla mnie podróż przez raje utracone.
Dziękuję,
Pozdro serdeczne

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Tomaszu,
Tym bardziej ja fachowca zgrywać nie powinienem, bo w temacie autobusów i -jak zaznacza moja córka- autokarów obiektywnie do pięt Tobie nie dorastam albo lepiej - zimne piwo powinienem Ci nosić;)
Niemniej cytuję Artura "Antona Arta" Schule i treść jednego z jego postów wspierając się swoim mglistym wspomnieniem, że widziałem gdzieś inne zdjęcie.
Poszukam dla Ciebie,
Co do Twoje kolekcji, to za każdym razem, gdy ją oglądam, jest to dla mnie podróż przez raje utracone.
Dziękuję,
Pozdro serdeczne
Artur, jego zasoby oraz wiedza, to bardzo dobry trop aby poszerzać swoją wiedzę w tym temacie.
Moją miłością są mieszczuchy, zwłaszcza starsze konstrukcje konstrukcje Ikarusa, i w tym temacie chętnie służę pomocą.
W nawiązaniu do Twoich ostatnich prezentacji mam takie coś;
2-scaled.jpg
c8f5bfbb42fbadcdf6b2b071fbe0.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4