• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Kolega @Jacek T4 w swoim wątku przedstawił fajne porównanie Ikarusów 280, oczywiście wygrała Brekina, czyli młodszy.
Ja w swoim wątku pokażę modele które dzieli ponad 20 lat, a czy wygra młodszy?, sami oceńcie..
Prezentowany już MB O 405 Rietze, kontra bliźniaczy model produkcji Kembel, nieistniejąca już firma która została wchłonięta przez również już nieistniejące VK-Modelle.
Oba modele z limitowanych edycji, oba posiadają lusterka i wycieraczki do montażu, rietze biało-czerwony, wyświetlacze i rejestracje w formie nadruku,
Kembel w formie naklejek , tu nie naklejonych.
Prezentowany tu głównie model to wóz w barwach VHH Hamburg numer 9013, jeden z najdłużej bo do 2008r. pozostający w służbie,
chociaż ostatnie lata służył jako nauka jazdy.
Link do oryginału, niestety oklejonego;
https://www.hamburger-fuhrparklisten.de/26.busbilder/5600vhh9003/slides/9013-21,VHH,LA.html
oraz zdjęcia modelu w wersji czarno-czerwonej;

DSC_0026.jpg
DSC_0029.jpg
DSC_0032.jpg
DSC_0034.jpg

Jak dla mnie z powodu większej ilości "przestrzennych drobiazgów"oraz lamp z tworzywa i malowanych, a nie drukowanych uszczelek
wygrywa starszy Kembel, rozglądam się jeszcze za identycznym modelem Wikinga w malowaniu z Hamburga, jak znajdę będzie kolejne "starcie".
Na koniec wszystkie moje pierwotne VHH, obecnie stosowany kolor to srebrny.
DSC_0037.jpg
DSC_0042.jpg

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
Jak zwykle, kolejne świetne modele i informacje z nimi związane (nawet nie słyszałem o takiej firmie, jak Kembel).
Co do porównania... Z pewnością, te szczegóły o których wspomniałeś, lokują model nie istniejącej firmy na przodzie stawki.
Chociaż i Rietze zrobiło swój model naprawdę na wysokim poziomie. Na plus wizualny można zaliczyć jaśniejszą tapicerkę wnętrza i odcinającą się deskę rozdzielczą w czarnym kolorze. Ale jest jeden mankament... Nie dali na przodzie loga marki, a wiadomo że "bez gwiazdy..." ;)
Tak więc Kembel górą!(y)

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Jak zwykle, kolejne świetne modele i informacje z nimi związane (nawet nie słyszałem o takiej firmie, jak Kembel).
Co do porównania... Z pewnością, te szczegóły o których wspomniałeś, lokują model nie istniejącej firmy na przodzie stawki.
Chociaż i Rietze zrobiło swój model naprawdę na wysokim poziomie. Na plus wizualny można zaliczyć jaśniejszą tapicerkę wnętrza i odcinającą się deskę rozdzielczą w czarnym kolorze. Ale jest jeden mankament... Nie dali na przodzie loga marki, a wiadomo że "bez gwiazdy..." ;)
Tak więc Kembel górą!(y)
Akurat w przypadku modeli z Hamburga to nie jest mankamentem ;), większość Mercedesów wszelkich generacji w Hamburgu go nie posiada,
taka cecha charakterystyczna dla tego miasta, wóz 2513 prezentowany tutaj dla porównania również ;)
https://www.hamburger-fuhrparklisten.de/26.busbilder/1800hha2506/slides/2513-62,HHA,LA.html

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
Fakt, rejestracja taka łyżka dziegciu w tej beczce miodu:), na szczęście to mały element, który można poprawić choćby kalkami.
Poza tym model ma wiele innych elementów graficznych, które tylko wzbogacają ten model(y).

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarz;)
Dzisiaj kolejny autobus z Hamburger Hochbahn.
Man NG 313, radość i rozczarowanie w jednym:):(, model z 2006 roku, wyszły w sumie cztery wersje, trzy z reklamami( Elvis, Torwart, Domina)
i jeden golas, ja oczywiście polowałem na Dominę:ROFL:, ale na razie bezskutecznie. Te modele oraz solówki z tej generacji wypływają na aukcjach bardzo rzadko i potrafią czasem kosztować. Zasadniczo w Hamburgu dominują pojazdy Mercedesa, więc każdy Man jest swego rodzaju
rodzynkiem.
Dlaczego rozczarowanie ?, ja rozumiem że modele katalogowe nie zawsze mają tablice rejestracyjne, ale tu poszli po najmniejszej linii
oporu i pojazdy z tego wypustu nie posiadają też numerów taborowych:mad::mad:
A tak wyglądają w rzeczywistości;
https://www.hamburger-fuhrparklisten.de/26.busbilder/1000hha7001/slides/7004-18,HHA,xx.html

DSC_0053.jpg
DSC_0055.jpg
DSC_0056.jpg
DSC_0059.jpg
DSC_0061.jpg

Na zakończenie zdjęcie każdej generacji Mana które jeździły po HH i wyszły w modelu, brakuje tu kilku wersji ale na razie nikt się nie pokusił o
produkcję, nie ukrywam że największym rarytasem jest pierwszy z lewej.

DSC_0064.jpg
DSC_0066.jpg
DSC_0069.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Dzisiaj dla odmiany coś z Berlina, zasadniczo nie jestem samobójcą żeby zbierać modele również z tego miasta, tym bardziej że jest ich zasadniczo
znacznie więcej, no i wśród nich jest też dużo drogich unikatów.
Mercedes O 405 GN2 S-bahn, czyli nie taki rasowy żółty BVB, tylko wóz obsługujący na zlecenie DB trasy wspomagające linie szybkiej kolei w
Berlinie.
Barwy tego autobusu są bardzo podobne do łódzkich czy warszawskich, i to był jeden powód zakupu, drugi to jego cena, mi się go udało dostać
jeszcze po sklepowej, na E-bay średnio już po 70-100 Euro stoją.
https://flic.kr/p/25WUThk
DSC_0022.jpg
DSC_0023.jpg
DSC_0024.jpg
DSC_0025.jpg
DSC_0031.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
Szkoda że uszkodzony ;) Swoja drogą dziś widziałem też takiego złamanego Solarisa na mieście ;)
No jednak ci imigranci ważą sobie trochę;)
A tak na poważnie to całą serię O 405 zarówno solówki jak i przeguby, wypadałoby rozebrać i skleić na nowo, porysowanych szyb nie widać, ale wierz mi, są porysowane, zderzak odklejający się od przedniej ściany, no i te nieszczęsne przeguby.

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
Maniki bardzo fajne, też podoba mi się takie zestawienie jednego producenta i przewoźnika.
A przegubowy "złamany" Mietek mi się akurat podoba:). Nie wiem jak w Niemczech wygląda ilość przewożonych pasażerów na obleganych liniach, ale u nas takie "złamasy" można spotkać. Więc jakby model lekko "utytłać" na zmęczonego, to nawet ten jego przegub prezentowałby się fajnie...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4