Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Przyszedł mi do głowy pomysł żeby zrobić brukowany peron. Pierwotnie miał być to Auhagen z brukiem ułożonym w łuskę, ale... przez układ torów musiałem ów peron poszerzyć. No i fabryczny bruk w postaci bylejakiej wytłoczki kartonowej był już za wąski. Ale pomysłowy Dobromir postanowił zaprząc laser do wycinania bruku o odpowiedniej szerokości. Po 20 minutach znęcania się nad urządzeniem, uprościłem układ kostki ( chciałem bardzo nieregularny bruk ale... strasznie długo laser grawerował wzór). No więc teraz jest równo do bólu.
Po wklejeniu i pomalowaniu bruku muszę stwierdzić, że nie jestem zadowolony. Może powinienem bardziej się przyłożyć do ręcznego malowania pierdyliona kamyków na różne kolory... Będę jeszcze dłubał. Tymczasem pokażcie swój bruk. Niewiele znalazłem w necie, jedynie filmik kolegi Sello i instrukcję na Pmmh0...
Jako, że pierwsza drewniana belka leżała zwykle na podmurówce z kamieni lub cegieł (inaczej szybko by zgniła) proponuje dorobić ten detal by było zgodne ze sztuką. Zwłaszcza, że masz chyba pod tą belką wolne miejsce (wolny pasek).
Mur pruski wyszedł bardzo ładnie.
Jako, że pierwsza drewniana belka leżała zwykle na podmurówce z kamieni lub cegieł (inaczej szybko by zgniła) proponuje dorobić ten detal by było zgodne ze sztuką. Zwłaszcza, że masz chyba pod tą belką wolne miejsce (wolny pasek).
Z tą podmurówką różnie bywało, znam kilka przypadków, gdzie podwalina leżała na drewnianych zasmołowanych palach wbitych w ziemię, choć częściej faktycznie bywał to cokół z kamienia.